Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Диария при бебета и деца - домашни средства и храни

Диария при бебета и деца - домашни средства и храни

Диария при бебета и деца - домашни средства и храни - изображение

Диарията при бебета и малки деца е нещо, с което неизбежно всеки родител се сблъсква в определен момент от отглеждането на детето. Диарията е особено тревожна при деца под 3-годишна възраст, тъй като тогава дехидратацията настъпва изключително бързо, понякога за един ден.

Какви са симптомите на дехидратация при бебета и деца?

Дехидратацията е състояние, при което тялото вече не разполага с достатъчно количество течности, необходими му, за да функционира правилно. Усложненията от висока степен на дехидратация могат да включват шок, увреждане на вътрешни органи, кома. Признаците, които насочват към това състояние са:

 • сухота в устата
 • хлътване и намалена влажност на очите
 • липса на сълзи при плач
 • раздразнителност
 • суха кожа
 • умора

Индикация за висока степен на дехидратация са следните признаци:

 • липса на уриниране за повече от осем часа
 • детето е изключително апатично
 • хлътване на фонтанелата
 • при захващане и пускане на кожна гънка, тя остава в това положение
 • повишена температура
 • безсъние

Незабавно се обадете на лекар или отидете в болница, ако детето Ви показва признаци на тежка дехидратация или имате съмнение за такава!

Симптомите на детска диария са чести воднисти изпражнения, коремни спазми, дразнене, слабост в тялото, загуба на апетит и повръщане. При по-тежки случаи, може да се появят гной или кръв в изпражненията.

Децата могат да имат остра или хронична форма на диария. Инфекцията с ротавирус е сред една от честите причини за остра диария при бебета. Ротавирусната диария обикновено преминава в рамките на 3 до 10 дни, но понякога протича изключително тежко. Децата, на възраст между 6 и 32 седмици могат да бъдат ваксинирани срещу ротавирус посредством ваксина. Сред другите чести причини за диария са:

 • чувствителност към храна
 • бактериална инфекция
 • вирусна инфекция
 • чревни паразити
 • лекарства
 • функционални смущения

 Има ли връзка между диарията и никненето на зъбите?

Широко разпространено убеждение от страна на родителите е, че никненето на млечните зъби може да причини диария. Според редица лекари и специалисти обаче, няма доказателство за наличие на причинно-следствена връзка между никненето на зъбите и смущения засягащи стомашно-чревния тракт. Най-честото това убеждение се основава на схващането, че излишъкът от слюнка при никненето на зъбите по някакъв начин се отразява на стомашно-чревния тракт. Медицински изследвания обаче не са открили такава причинно-следствена връзка между никненето на зъби и диария.

Така че, защо толкова много хора вярват, че такава връзка съществува? Може би, защото в този период децата са по-склонни да се сблъскат с бактерии и вируси, причиняващи диария. Когато на едно дете му никнат зъбите, то поставя всичко в устата си, за да облекчи дискомфорта, а голяма част от тези неща не са много чисти. От друга страна, никненето на млечни зъби обикновено се случва, когато са на възраст между 6 и 24 месеца – време, в което голям процент от децата се сблъскват с множество вирусни и бактериални инфекции за пръв път и макар, симптомите да съвпадат с периода на никнене на зъби, вероятно нямат нищо общо.

Къде е проблемът? Когато родителите смятат, че детето им има диария поради никненето на зъбите, те могат да проявят в известна степен, по-малка загриженост и неглижиране на състоянието, отколкото, ако причината е неизвестна за тях. Това често може да стане причина за протрахиране или утежняване на диарията и лесно може да бъдат пропуснати признаците на дехидратация.

За да избегнете това, в периода на никнене на зъбките на детето се старайте играчките, с които играе и слага в устата си да са добре почистени, измивайте ръцете често и спазвайте високо ниво на хигиена по отношение на всички дрехи, аксесоари и предмети, до които бебето има контакт.

В случай на диария при бебето и детето е наложително да се консултирате с педиатър, който да установи тежестта на диарията и състоянието на детето. В случай, че се касае за лека диария или стомашно неразположение може да предприемете някои методи в домашни условия:

Първата стъпка е лечението на диария е рехидратацията!

Течности и разтвори за рехидратация

За да предотвратите прекомерната загуба на течности, пригответе разтвор за рехидратация като смесите в чаша чиста вода щипка сол и една чаена лъжичка захар. Давайте на детето от този разтвор през целия ден. Ако детето все още е на кърма, не спирайте да го кърмите.

Хранене

Диетата е втората важна стъпка в лечението на диария както при деца, така и при възрастни. Когато бебето/детето има диария, много родители се питат кои храни трябва да спрат и кои да дават на детето.

Предлагането на малки порции храна ще позволи на крехката храносмилателна система да функционира по-добре и да се възстанови по-бързо. Обикновено това отнема около 3-4 дни (при леки случаи).

BRAT диетаКато основни храни, които бебето може да приема през това време е т. нар B.R.A.T диета (Bananas – Rice – Applesauce – Toast) включваща банани, ориз или оризова каша, ябълково пюре и препечен хляб (сухари).Тези храни ще помогнат за втвърдяване на изпражненията и намаляване честотата на изхождане. Храните, които са позволени включват още варени картофи или картофено пюре (без добавка на масло), кисело мляко, банани, солети, обикновени бисквити. На бебета, които са на общо хранене, могат да бъдат давани смес от моркови и банан, също така леки супи, (без мазнина).

Храните, които стриктно трябва да се изключат при наличие на диария са:

 • прясно мляко и млечни продукти (киселото мляко е изключени поради наличните в неговите пробиотични свойства);
 • месо
 • богати на фибри храни
 • плодове като праскови, сливи, кайсии и други.
 • богати на захар и мазнини продукти

Ако бебето/детето временно отказва да се храни, не се притеснявайте и не настоявайте. По-добре е да се даде покой на храносмилателната система, отколкото да бъде допълнително натоварена. Освен това, даването на храна, въпреки отказа му, може да провокира лесно повръщане, което да задълбочи дехидратацията и да влоши състоянието. Докато успявате да му давате достатъчно течности, апетита му трябва да се възстанови в рамките на ден-два.

За облекчаване на диарията и подпомагане на възстановяването може да се прилагат и някои натурални средства като:

Средства срещу диария при бебета

Кърма

кърменеСпоред д-р Алън Грийн, професор по педиатрия във Факултета по медицина на Стандфордския университет, кърменето е едно от най-добрите средства срещу диария при кърмачета. Майките не бива да спират да кърмят бебетата си, когато имат диария, тъй като кърмата помага за борбата с възпалението на чревната лигавица и ускорява възстановяването. Според д-р Грийн кърменето може да помогне за предотвратяване на необходимостта от хоспитализация в случай на диария.

При бебета, които са на комбинирано хранене, трябва да се увеличи дела на кърмата спрямо това на адаптираното мляко, тъй като адаптираното мляко е по-вероятно да предизвика влошаване.

Пробиотици

пробиотикПробиотиците са едни от най-полезните средства за борба с диарията при кърмачета. Установено е, че приложението им значително съкращава на диарията и я прави по-лека. Пробиотиците представляват вид естествени, полезни  бактерии, които повлияват благоприятно храносмилането и здравето на чревния канал. Пробиотиците за бебета и малко деца най-често са под формата на капки или прах, които лесно могат да бъдат добавени към храната на бебето.

Банани

банани при диарияБананите са известни като запичаща храна и ще помогнат при диария. Те действа чрез регулиране на електролитния дисбаланс в стомаха поради богатото съдържание а калий и пектин в тях. Пектинът  помага за усвояване на излишната вода в чревния канал и по този начин спира диарията.

 

 

Пюре от моркови

морковиСокът от мркови също е подходящ домашен лек при диария, тъй като моровите са изключителен източник на енергия. Пригответе морковите на пара или ги сварете морковите и ги овкусете. Дайте това пюре на вашето бебе веднъж или два пъти на ден. Ако вашето бебето е на възраст над 1 година, не е нужно да правите морковите на пюре.

 

Оризова вода

оризова водаТечности, богати на нишесте могат да помогнат за лечението на диария и имат същия ефект, както този на скорбялата от картофите. Именно такова е действието на оризовата вода. Сварете бял или кафяв ориз и прецедете водата от ориза. Давайте на детето по малко през целия ден. Това изключително много помага за втвърдяване на изпражненията. Свареният ориз също може да се включи в менюто.

 

Нар

НарДавайте сок от нар на редовни интервали от време. Това ще помогне за рехидратацията на детето. Поставете семената от нар в кухненски робот или чопър и изцедете сока. Ако мислите, сокът е прекалено силен за бебето може да го разредте с вода.

 

 

Кисело мляко

кисело млякоИзследвания са показали, че живите бактериални култури, намиращи се в българското кисело мляко (Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus termophilus) са безопасен и ефективен начин за ограничаване на тежестта и продължителността на диарията. Ако бебето е захранено с твърди храни и краве мляко, неподсладеното кисело мляко е лесен начин за справяне с проблема. Освен това, в повечето случаи децата го харесват.

 

Средства срещу диария при малки деца

Богати на нишесте храни

Варени картофиАко бебето ви е захранено с твърди храни и глутен, тогава се препоръчва да давате богати на нишесте храни като оризови зърнени храни и картофи, които лесно се смилат. Картофите са най-често срещаната форма на нишестена храна, която е отлична при наличие на диария при бебета.

Сварете картофи с малко сол и ги пригответе във вид на пюре. Предлагайте картофеното пюре веднъж дневно на Вашето бебе или малко дете.

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът може да се даде на по-големи деца. Той не само облекчава диарията, но може да действа и на причинителя, (когато се касае за случаи на бактериална и вирусна инфекция). Вземете стъбло от джинджифил и го поставете да ври в чаша вряща вода. Оставете да къкри за около 5-10 минути и след като се охлади, давайте на малки глътки на детето. Джинджифилът подобрява кръвообращението и храносмилането, което може да се окаже достатъчно за облекчаване на диарията.

Друг вариант да използвате джинджифил срещу диария е като приготвите смес от мед и джинджифил на прах. Давайте на всеки няколко часа по половн чаена лъжчка.

Чай от лайка

чай от лайкаТози билков чай действа противовъзпалително върху раздразнената стомашна и чревна лигавица, поради което помага за намаляване на диарията и стомашния дискомфорт. Най-добре е чаят да не бъде подсладен.

 

 

Канела

Канела чай

Канелата може да помогне за лечение на диария и други стомашни инфекции. Вземете една чаена лъжичка канела на прах и я разтворете в чаша топла вода. Давайте веднъж или два пъти на ден за лечение на диария при деца.

 

 

Чай от къпини

къпиниКъпините са богати на танини и отдавна намират приложение в народната медицина като средство срещу диария. Пригответе чай като поставите една или две супени лъжици къпини или изсушени къпинови листа в 1,5 чаши вода за около 10 минути, след което прецедете. Дайте чая на детето. Най-добре е да не бъде подсладен, но ако детето не желае да го приема така, може да добавите малко захар.

 

Розмарин

Запарка розмаринРозмаринът съдържа етерично масло, с основна съставка цинеол. Действа антидиарично, противовъзпалително и обезболяващо. Листата и младите стръкове на растението под формата на запарка се използуват широко като средство срещу диария. Залейте 2 чаени лъжички от билката с чаша вряща вода. След като изстине, прецедете и давайте по малки глътки през целия ден на детето.

Важно е да се спомене, че не трябва да чакате дълго. Ако детето не реагира на домашните лекарства или има висока температура заедно със диария, незабавно трябва да се свържете с Вашия педиатър! 

4.8, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.home-remedies-for-you.com
http://www.livestrong.com/article
http://www.besthealthmag.ca/best-you/home-remedies
http://www.babycenter.com
http://www.indiaparenting.com
http://www.beinghappymom.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни проблемиИсторияХранене при...НовиниЗдравни съветиСимптомиЛеченияЛюбопитноЗаболявания (МКБ)БотаникаСнимкиКлинични пътекиИзследванияНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиСпортНормативни актовеЗаведенияОрганизации