Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Диета и натурални средства срещу болест на Крон

Диета и натурални средства срещу болест на Крон

Диета и натурални средства срещу болест на Крон - изображение

Болест на Крон е едно от най-болезнените и трудни за лечение храносмилателни оплаквания, който се превръща във все по-нарастващ проблем в световен мащаб. Тя може да бъде объркана с улцерозен колит, синдром на раздразнените черва и стомашни язви.

Какво представлява болест на Крон?

Болест на Крон е хронично рецидивиращо възпалително заболяване на червата. Характеризира се с трансмурмално грануломатозно възпаление, което може да засегне различна част от стомашно-чревния тракт, като най-често илеума, дебелите черва, тънките черва или и двете. Засяга 1 от 500-700 души от населението, най-често между 15-40 годишна възраст и при пушачи. Разпространението на заболяването непрекъснато се увеличава през последните 50 години, като най-много са случаите в Северна Европа, Великобритания и Северна Америка.

Симптоми на болест на Крон

Болестта на Крон засяга предимно червата, но може да окаже поражения по целия стомашно-чревния тракт - от устата до ануса. Симптомите на болестта на Крон варират по интензитет във времето и зависят от това, коя част от стомашно-чревния тракт е засегната. Тъй като заболяването произтича от възпаление дълбоко в чревната стена, наречено грануломатозно възпаление и често води до улцерация.

Здраво черво и промени в червата при болест на Крон

Симптомите на болестта на Крон могат да бъдат широко разпространени. Най-честите симптоми на Крон включват:

 • спазми и болки в корема;
 • загуба на апетит;
 • загуба на тегло;
 • болезнена дефекация;
 • продължителна диария;
 • кръв в изпражненията;
 • подути венци.

По-рядко срещани симптоми на болест на Крон (35% от пациентите) са:

 • възпаление на устата;
 • болка и оток на периферните стави;
 • нодозна еритема (мастно възпаление под кожата);
 • анкилозиращ спондилит;
 • възпаление на очите.

Много редки симптоми на болест на Крон:

 • псориазис;
 • некротични язви на краката;
 • склерозиращ холангит (възпаление на жлъчните пътища).

Причина за болест на Крон?

Според съвременната алопатична медицина причината за болестта на Крон не е изяснена. Известно е, че това е автоимунно разстройство - състояние, което се получава, когато имунната система погрешно атакува здравата тъкан на тялото и я унищожава.

Защо се случва това? Тялото може да идентифицира чревната тъкан като чужда под влияние на различни фактори - токсин и дразнещи вещества, алергени, патогени, бактерии или други микроорганизми са сред най-честите причини за настъпване на имунен отговор.

Бактерията Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) може да бъде открита в устната лигавица или язви при някои пациенти с повтарящи се афти (язви), като тези, наблюдавани при болестта на Крон.

Хората, които страдат от болест на Крон имат хронично възпаление на стомашно-чревния тракт. Когато чревната микрофлора не е балансирана и пренаселена с отрицателни бактерии като Хеликобактер пилори, имунната система ще се активира, за да атакува нашественика и в крайна сметка ще започне да атакува и самата чревна лигавица. Това ще предизвика каскада на имунната активност, в крайна сметка водеща до автоимунна атака.

Още информация за същността и особеностите на заболяването може да прочетете в: БОЛЕСТ НА CROHN (РЕГИОНАРЕН ЕНТЕРИТ) МКБ K50

Най-добрият подход в случая е да се поддържа здравословна микрофлора в червата, да се намали възпалението и да се насърчи заздравяването на чревната стена, като се поддържат здрави имунни отговори и се потиска бактерията Хеликобактер пилори.

Конвенционално лечение на болест на Крон

Тъй като все още не е открито специфично лечение на болестта на Крон, целта на прилаганата терапия е предимно да се облекчат симптомите.

лекарствени таблеткиКортикостероидите са широко предписани за индукция, но не и за поддържане на ремисия, дължаща се на нарастваща резистентност във времето, зависимостта на пациентите и нежеланите странични ефекти при дългосрочна употреба. Противовъзпалителните лекарства също имат дълга история на употреба, но не са успели да доведат до ремисия.

Имуносупресорите са другата основна опция за конвенционалния фармацевтичен подход.

Нито един от тези подходи изглежда не е насочен към основната причина за проблема или не насърчава действителното излекуване на червата, оставяйки операцията като последна възможност. Тук е мястото, където храните и билките идват на помощ, тъй като наистина имат силата да се лекуват.

Алтернативна медицина при болест на Крон

Първи избор за лечение на болест на Крон са конвенционалните лекарства, но през последните години все повече хора търсят и други подходи за облекчение на симптомите. Природните лечения често се означават като алтернативна, допълваща или интегрираща медицина. Обикновено и трите понятия се отнасят до лечение различно от обичайното, общоприето лекарство, но всъщност термините се отнасят до различни неща:

Алтернативната медицина означава, че се използвате нетрадиционен подход за лечение на заболяване, който напълно заменя конвенционално доказано лекарство.

Допълнителната медицина включва приложение на даден метод или подход, който се използва заедно с конвенционалната терапия.

Съвместното приложение на конвенционалната медицина, заедно с допълващи и алтернативни практики е все по-често срещана тенденция в съвременната медицина и се означава с понятието интегрирана медицина.

Добавки за лечение на болест на Крон

Пробиотици

чревен тракт и бактерии под лупа в негоСтомашно-чревният тракт съдържа "добри" бактерии, които помагат за правилното храносмилане и предлагат защита срещу "лоши" бактерии. Количество на полезните бактерии драстично намалява след прием на антибиотик или заболяване.

Пробиотиците са полезни живи микроорганизми, които се намират в определени храни или могат да се приемат под формата на пробиотични добавки. Те действат аналогично на добрите бактерии в червата. Пробиотиците могат да бъдат полезни в различна степен, в зависимост от обхвата и етапа на заболяването. Учените са открили няколко щама, които изглеждат обещаващи, включително и един, наречен бифидобактериум, но са необходими повече изследвания. Някои щамове могат да са от полза за един човек, но не за други. Киселото мляко е един от най-популярните и достъпни източници на пробиотици, но много хора с болест на Крон притежават чувствителност към млечните продукти. Те могат да си набавят пробиотици от други храни, като кисело зеле, кефир, комбуча.

Пребиотици

Пребиотични храниПребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които стимулират растежа и намножаването на пробиотици и полезни чревни бактерии. Добавянето на пребиотици към ежедневната диета допринася за контролиране на здравословната чревна флора. Използването на пребиотици заедно с пробиотици може да направи пробиотиците по-ефективни. Пребиотиците са несмилаеми въглехидрати, съдържащи се в продукти като:

 • артишок
 • пчелен мед
 • зърнени храни
 • банани
 • лук
 • чесън

Комбинацията от пробиотик с пребиотик се означава като симбиотик.

Рибено масло

Риба и капсули рибено маслоРибеното масло е известно с благоприятното си действие върху здравословните нива на холестерола. Освен това, се смята, че е от изключителна полза за хората, страдащи от болест на Крон. Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в него имат противовъзпалителни свойства и спомагат за облекчение на симптомите на болестта. Едно проучване установило, че пациентите, приемали рибено масло са два пъти по-склонни да останат в ремисия, отколкото тези, които са приемали плацебо.

Говорете с Вашия лекар, преди да започнете да приемате рибено масло, тъй като приема на високи дози или приемането му в комбинация с лекарства за разреждане на кръвта може да доведе до кървене!

Витамин Д

жена на слънцеПроучвания са установили, че при хората с болест на Крон често се установява недостиг на витамин Д и ниските му нива се свързват с повишени симптоми на това възпалително заболяване на червата. Според проучване, публикувано в списанието "United European Gastroenterology", че краткосрочното лечение с 2000 IU дневно добавки на витамин Д може да удължи ремисията на симптомите на болест Крон.

Рано сутрин слънчевите лъчи са най-добрият източник на витамин Д. Затова направете ранната утринна разходка ежедневие през топлите месеци от годината. Това ще ви помогне да активирате производството на витамин Д на организма си значително. Включването на храни, богати на витамин D, като яйчни жълтъци, сьомга, сардини, скариди, обогатено мляко и други хранителни вещества, богати на хранителни вещества, също може да помогне ефективно да лекува това хронично заболяване.

Диета при болест на Крон

Нарушението на чревната микрофлора е свързано с чревно възпаление и употребата на антибиотици. Правилната диета може да доведе до бързо подобрение на чревната микрофлора и ефективно да намали възпалението.

Високият хранителен прием на мазнини, полиненаситени мастни киселини, омега-6 мастни киселини и месо е свързан с повишен риск от болест на Крон, докато храните с високо съдържание на фибри и плодове оказват защитно действие. Доказано е, че храните богати на мазнини, особено преработени транс-мазнини стимулират възпалението.

Дисбиозата при болест на Крон се свързва с повишаване на специфичните гъбични микроорганизми, включително Candida albicans, предшестваща антибиотична терапия и по-висока концентрация на човешка ДНК в изпражненията. Това дава основание да се смята, че комбинацията от пробиотици и противовъзпалителна, противогъбична диета и билки може да стимулира дългосрочното излекуване на болестта на Крон.

Храни, които трябва да се избягват при болест на Крон

Храни, които трябва да се избягват при болест на КронХрани, които могат да влошат диарията и газовете като зеле, карфиол, аспержи, брюкселско зеле, броколи и твърде много боб или нахут;
Богати на фибри и груби храни като трици, боб, ядки и семена;
Твърде мазни или препържени храни;
Преработени, дехидратирани опаковани храни; зърнени храни, бисквити, чипс и бисквити
Храни от семейството на нощните зеленчуци, включително картофи, домати, чушки и особено избягвайте тютюна за пушене. Лютият пипер от друга страна, спада към разрешените храни, тъй като може ефективно да намали язви, болка и възпаление, тъй като действа срещу Helicobacter pylori.
Храни, съдържащи глутен; хляб, макаронени и тестени изделия, сладки, кексове, мъфини, кифли и други.

Полезни храни при болест на Крон:

Полезни храни при болест на КронКокосово мляко и масло: Резултатите от едно проучване с плъхове показват, че кокосовото мляко и кокосова вода имат защитни ефекти върху язва на червата. Кокосовото мляко довело до по-голям процент (54%) намаляване на размера на язвата, отколкото кокосовата вода (39%).

Мед манука: Резултатите от едно проучване с плъхове показват, че медът от манука е ефективен при лечението на хронична язва и консервиране на лигавичните гликопротеини. Неговите ефекти се дължат на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства.

Цитрусови плодове: Няколко проучвания са оценили ефективността на цитрусови плодове и биоактивните съединения в тях срещу Helicobacter pylori, стомашен карцином и уреазна активност, което предполага, че самостоятелно или в комбинация с антибиотици те биха могли да представляват полезни източници за подпомагане на ликвидирането на Helicobacter pylori и предотвратяване на рецидив на стомашна язва.

Моркови: Морковите са известни като богат източник на важни хранителни вещества за хора, страдащи от болест на Крон. В тях се съдържат антиоксиданти, които спомагат за облекчаване на симптомите. Консумирането на моркови подпомага храносмилането и помага за подобряване на имунната система. Можете да консумирате морковите в суров вид, приготвени на пара с малко сол или пюре. Също така, можете да пиете пресен сок от моркови няколко пъти на ден.

За да помогнете за облекчаване на симптомите, опитайте се да ядете успокояващи лечебни храни като задушени ябълки с канела, авокадо, сьомга, кафяв ориз, овесена каша, зеленчукови супи/бульони и обикновено неподсладено кисело мляко;

Пробиотични храни като кефир, обикновен кисело мляко;

Приемането на фибри от пресни зеленчуци и риба показва, че намалява риска от развиване на болест на Крон;

Хранете се с по-малки порции храна по-често през деня;

Пийте много вода;

Билки и билкови лечения при болест на Крон

Билки, които можете да добавяте свободно към храната при болест на Крон:

 • босилек
 • лют червен пипер
 • канела
 • карамфил
 • индийско орехче
 • риган
 • магданоз
 • розмарин
 • мащерка
 • куркума

Тези билки имат противовъзпалително действие, помагат за подобряване на храносмилането и контрол на чревната микрофлора. Може да ги добавяте към зеленчукови супи, ястия и салати.

Лечебни билки при болестта на Крон

Има установени благоприятни резултати при употребата на билкови и растителни продукти при възпалителни заболявания на червата.

Алое вера листа и гелАлое вера. Сокът от алое вера в големи дози (50 мл, 2-3 пъти дневно) ще помогне с лечението и ще намали болката. Едно проучване показа, че гел от Алое вера изразява антибактериални свойства както срещу чувствителни, така и при резистентни щамове на Helicobacter pylori. Хора с генетична чувствителност към тази инфекция могат да се възползват от лечение с алое вера за ликвидиране на Helicobacter pylori по отношение на афтозни язви.

Още за полезното действие на алое вера може да откриете в: Защо алое вера е полезно за здравето

Кора и листа от хлъзгав брястКора от хлъзгав бряст. Кора от хлъзгав бряст под формата на капсули или смесена с топла вода (2,5 г два пъти дневно) ще помогнат в терапията на болест на Крон. Хлъзгавият бряст съдържа лепкаво вещество, което при смесване с вода, се превръща в гладък гел. Той покрива и успокоява лигавицата на устата, гърлото, стомаха и червата. Също така съдържа антиоксиданти, които помагат за облекчаване на възпалителните състояния на червата. Хлъзгавия бряст причинява рефлексна стимулация на нервните окончания в стомашно-чревния тракт, което води до повишена секреция на слуз. Увеличеното производство на слуз може да предпази стомашно-чревния тракт от язви и излишна киселинност.

корен от женско билеЖенско биле. Установено е, че противовъзпалителната активност на женско биле е подобна на тази на обикновените лекарства против язви. Друго изследване показа, че билката е толкова ефективен, колкото бисмута при ликвидирането на H. pylori.

Хидрастис. Берберин алкалоидът, намиращ се в хидрастисът е алтернативно лекарство срещу бактериална диария и чревни паразитни инфекции. Последните проучвания показват, че берберинът упражнява няколко други благоприятни ефекти, включително предизвикване на противовъзпалителен отговор.

КуркумаКуркума. Ключовата част на този подправка е куркумин, който според някои проучвания има противовъзпалителни сили. Няма сериозно доказателство за това, но в няколко малки проучвания е установено благоприятно влияние при хора с болест на Крон или улцерозен колит. Необходими са още изследвания. Куркумата е безопасна, но ако се приема дълго време или в твърде голямо количество, може да доведе до проблеми с храносмилането. Можете да използвате куркума под формата на таблетки, капсули, чайове и екстракти.

Можете да консумирате куркума около 400 мг три пъти дневно или да добавите куркума на прах към ястията, които приготвяте, за да минимизирате вредните ефекти на тази възпалителна болест на червата в кратък период от време.

Повече за полезното действие на куркума може да откриете в: Полезни свойства и приложения на куркума

Чаша билков чайБилков чай. Билкови чайове също могат да бъдат полезни за намаляване на болката и насърчаване на изцелението. Полезни са лайка, мента, джинджифил и жълт кантарион.

Обсъдете с лекуващия Ви лекар включването на билки към лечебния си план, тъй като някои от тях могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате или да имат нежелани странични ефекти.

 

Йога при болест на Крон

Жена прави йога

Йогата е практика, която се фокусира върху позата и дишането и е чудесен начин за отпускане. Това може да е от ключово значение при болест на Крон, тъй като стресът може да предизвика възпаление и да влоши симптомите. Всяка форма на тренировка, обаче, може да облекчи стреса и да помогне на червата ти да работи по-нормално. Изследвания са установили, че йогата може да бъде безопасна и ефективна част от лечебния план.

Акупунктура при болест на Крон

Акупунктура на корема

Акупунктурата е древна китайска практика, при която специални тънки игли се въвеждат в определени точки на тялото. Смята се, че по този начин се стимулира мозъка да освобождава ендорфини - химикали, които потискат болката, могат да укрепят имунната система и да помогнат за борбата с инфекциите.

Биофийдбек при болест на Крон

Биофийдбек

Биофийдбек е форма на релаксационна терапия. С помощта на специална апаратура показва как тялото реагира на болка. Посредством биофийдбек човек може да се научи как да контролира отговора към:

 • промени в телесната температура
 • изпотяване
 • кръвотечение
 • мозъчни вълни
 • мускулни контракции и болки.
5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/crohns-disease/alternative-treatments
https://www.brettelliott.com/detox-blog/ultimate-crohns-disease-treatment-program
https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/ss/slideshow-crohns-natural-treatments
https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/natural-remedies-for-crohns-disease-v0416/
http://www.diyhealthremedy.com/home-remedies-to-treat-crohns-disease/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЛеченияДиетиЛюбопитноБотаникаСнимкиПатологияСпециалистиХрани и ястия