Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Полезни свойства и приложения на куркума

Полезни свойства и приложения на куркума

Полезни свойства и приложения на куркума - изображение

Куркумата, понякога наричана индийски шафран или златна подправка, е високоценено растение, виреещо в Азия и Централна Америка.

Тя е използвана в Индия в продължение на хиляди години като подправка и лечебна билка. Напоследък науката започва да подкрепя това, че наистина съдържат съединения с лечебни свойства. Тези съединения се наричат куркуминоиди, най-важният, от които е куркуминът.

Полезни свойства на куркума

Куркумата има силно противовъзпалително действие

Куркума и артритСпоред редица проучвания, куркумата притежава свойство да облекчава възпалението. Това може да е особено полезно за облекчаване на възпалението в ставите при артрит.

Възпалението е изключително сложен и важен процес. То помага на организма да се бори с чуждестранните нашественици, а също така, има роля и за поправянето на щетите от тях. Без настъпване възпалителен процес, различни патогени като бактерии лесно могат да атакуват телата ни и да ни убият. Въпреки че острото (краткосрочно) възпаление е от полза, то може да се превърне в основен проблем, когато стане хронично (дългосрочен) и се насочи срещу собствените тъкани на тялото. Смята се, че хроничното възпаление на ниско ниво играе основна роля в почти всички хронични "западни болести". Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния. Следователно, всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.

Без да се впускаме в сложни детайли (възпалението е изключително сложен процес), основната причина за това е, че куркуминът е биоактивно вещество, което се бори с възпалението на молекулярно ниво.

Куркумата облекчава болката

Болка в ставите, гърба и кръстаМного хора, включително медицински специалисти, споделят от собствен опит, че куркумата е полезна като средство за облекчаване на болката при артрит. Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително, има смисъл да е от полза срещу болката в ставите.

Проучванията изглежда подкрепят тези твърдения, като отбелязват, че действието й е подобно на това на ибупрофен при хора с артрит. Въпреки че препоръчваните дози имат известни различия, участниците в проучването са приемали 800 мг куркума под формата на капсули всеки ден.

В проучване на пациенти с ревматоиден артрит куркуминът е показал дори по-добра ефективност от противовъзпалителното лекарство. Много други проучвания разглеждат ефектите на куркумин върху артрита и отбелязват облекчение на различни симптоми.

Куркумата е силен антиоксидант

Оксидативните увреждания се смятат за един от механизмите свързани със стареенето и развитието на много заболявания. В основата им стоят свободни радикали - силно реактивни молекули, склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че защитават тялото ни от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали поради химическата му структура, а същ така, повишава активността на антиоксидантните ензими. По този начин атакува свободните радикали двойно - блокира ги директно и след това стимулира собствените антиоксидантни механизми на организма.

Куркумата подобрява функцията на черния дроб

Антиоксидантният ефект на куркума изглежда толкова силен, че може да предпази черния дроб от увреждането от токсините. Това може да е добра новина за хора, които приемат силни лекарства за диабет или други здравословни проблеми, които при дългосрочна употреба, биха могли да навредят на черния дроб.

Куркумата подобрява мозъчната функция

Подобряване на мозъчната дейностКуркуминът в куркумата повишава нивата на определен протеин, познат като мозъчен невротрофичен фактор (brain-derived neurotrophic factor), което води до подобрена мозъчна функция и понижаване на риска от мозъчни заболявания.

До скоро се смяташе, че невроните не могат да се делят и намножават след периода на ранното детство. Сега обаче е известно, че това се случва. Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка и те също могат да се размножават и увеличават. Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон са депресия и болест на Алцхаймер.

Свойството на куркумина да увеличи мозъчните нива на BDNF го прави подходящо естествено средство за забавяне или дори терапия на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция.

Куркумата играе роля за превенция и лечение на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. За съжаление, все още няма добро лечение за нея. Следователно, превенцията й е от първостепенно значение.

Куркуминът е показал способност преминава кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че възпалението и окислителното увреждане имат известна роля за развитието на болестта на Алцхаймер, а както вече беше споменато, куркуминът има благотворен ефект и върху двете. От друга страна, една от основните характеристики на болестта на Алцхаймер е образуването на протеинови струпвания, наречени амилоидни плаки. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

Дали куркумин наистина може да забави или дори да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер, все още предстои да бъде проучено задълбочено.

Куркумата помага срещу депресия

Куркума с млякоКуркумин показа обещаващи резултати за лечение на депресия. Депресията е свързана и с понижени нива на мозъчен невротрофичен фактор и смаляване на хипокампуса - област от мозъка с роля в ученето и паметта. Куркуминът повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор, като потенциално може да противодейства на някои от тези промени. Съществуват и някои доказателства, че куркуминът може да стимулира мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин.

В контролирано проучване включващо 60 пациенти, в групата приемаща добавка на куркумин за 6 седмици са наблюдавани, подобрения, подобни на тези от приема на антидепресант.

Куркумата понижава риска от сърдечни заболявания

Сърдечно-съдова системаСърдечните заболявания са най-големият убиец в световен мащаб. Оказва се, че сърдечните заболявания са невероятно сложни и има множество фактори, които допринасят за появата им.

Куркуминът може да е от полза на различни етапи от процеса на развитие на сърдечни заболявания. Може би основната полза от него, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела (лигавицата покриваща вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Известно е, че ендотелната дисфункция включваща неспособност на ендотела да регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и различни други фактори е основен двигател на сърдечните заболявания. Няколко проучвания показват, че куркуминът води до подобряване на ендотелната функция. Но куркуминът също така намалява възпалението и окислителното увреждане, които също са важни при сърдечни заболявания.

Куркумата намалява риска от рак

Куркума срещу ракКуркумата може да помогне за предотвратяване (а може би и за лечението) на рак. Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на анормални (видоизменени) клетки. Съществуват много различни форми на рак, но те имат няколко общи черти, някои от които изглежда се повлияват от куркумина на куркумата.

Според изследователи, изучавали куркумата като билка за лечение на рак, тя може да повлияе върху растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво. Проучванията показват, че може да намали ангиогенезата (прорастването на нови кръвоносни съдове в туморите), метастазирането (разпространението на рака в други тъкани и органи), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки. Няколко проучвания показват, че куркуминът може да намали растежа на раковите клетки в лабораторни условия и да потисне растежа на тумори при изследваните животни.

Все още обаче са необходими допълнителни тестове и проучвания относно това, дали високата доза куркумин (за предпочитане с подобрител на абсорбцията като пипер) може да помогне за лечение на рак при хора. Съществуват обаче някои доказателства, че може да допринесе за превенция на рак, особено рак на храносмилателната система (като колоректален рак).

Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционално лечение за рак някой ден! Твърде рано е да се каже със сигурност, но звучи обещаващо!

Куркумата забавя стареенето и свързани с възрастта хронични заболявания

Маска за лице с куркумаАко куркуминът наистина може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, очевидно би бил от полза за дълголетието. Поради тази причина куркумата е много популярна и като добавка против стареене. Но като се има предвид, ролята на окислителното увреждане и възпалението в процеса на стареене, куркуминът може да има ефекти, които надхвърлят само предотвратяване на заболяванията.

Как да се възползваме от полезните свойства на куркумата?

Куркумата, която виждаме на рафтовете за подправки се получава от корените на растението. Ярко жълтият цвят на обработената куркума е прави предпочитана безвредна боя за много култури.

Още полезна информация за тази невероятна билка може да откриете в раздел Ботаника - КУРКУМА, ТУРМЕРИК, ИНДИЙСКИ ШАФРАН

Куркумата е и основна съставка в къри на прах. Капсули, чайове, прахове и екстракти са само част от продуктите от куркума, достъпни в търговската мрежа.

Куркуминът е основната активна съставка в куркума. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Съдържанието на куркумин в куркума обаче не е толкова високо - около 3% от теглото. Повечето от проучванията на тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно човек да достигне тези нива само с помощта на включването на куркума като подправка към храната. Ето защо, за да се възползва човек максимално от полезните и свойства, тогава трябва да приема екстракт, съдържащ значителни количества куркумин.

За съжаление, куркуминът се абсорбира слабо в кръвта. За целта, от полза е да се консумира черен пипер с него, който съдържа пиперин - естествено вещество, което значително повишава абсорбцията на куркумин. Също така, куркуминът е мастноразтворим, така че може да е добра идея да го приемате с мазна храна.

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318405.php
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноДиетиЕ-тата в хранитеЛеченияСнимкиЗдравни съветиРецептиИсторияБотаникаЛайфстайл