Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на Болестта на Алцхаймер

Алтернативно лечение на Болестта на Алцхаймер

Алтернативно лечение на Болестта на Алцхаймер - изображение

Болестта на Алцхаймер (Alzheimer) е невродегенеративно заболяване, което се характеризира с постепенно разрушаване на нервните клетки, резултиращо с намаляване на паметта и когнитивните възможности и нарушаване на поведенческите способности. Заболяването може да прогресира бавно или бързо, с бърза загуба на ориентация за околния свят и за собствената личност. При повечето болни се наблюдава „връщане в детството” – спомнят си детството много ясно и си мислят, че са деца, неможейки да се познаят в огледалото.

Повече информация за заболяването може да прочетете:

Болестта на Алцхаймер не се лекува, но може да бъде спряна прогресията на заболяването. Алтернативното лечение на заболяването може да се комбинира заедно с конвенционалното, но не може самостоятелно да се прилага.

Алтернативно лечение на болестта на Алцхаймер използва следните методи:

  • акупунктура;
  • терапия с ярка светлина;
  • музикална терапия;
  • хидротерапия;
  • ароматерапия;
  • транскутанна електрическа стимулация на нервната система;
  • билколечение;
  • нутришън терапия.

Акупунктура и болестта на Алцхаймер

Основава се на поставянето на специални китайски акупунктурни игли на специални точки, разположени по мислени меридиани по повърхността на тялото. Целта на тази терапия е деблокиране на енергийните стопове и възстановяване на нормалното протичане на жизнената енергия „Чи” през меридианите, което осигурява оптимално функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло. Според проучвания проведени във Великобритания акупунктурата намалява безсънните нощи и депресивните състояния при болни от болестта на Алцхаймер.

Повече информация за акупунктурата може да прочетете:

Терапия с ярка светлина и болестта на Алцхаймер

Този алтернативен начин за лечение на Алцхаймер използва ярка светлина, която се излъчва от специални кварцови лампи или болният се извежда за около 10 или 15 минути на силна слънчева светлина, поне 3 пъти на ден. Тази терапия намалява симптомите на хипервъзбуденост до истерия през привечерните и нощните часове. Освен това благоприятства по-спокоен и по-пълноценен сън, които от съществено значение за подобряването на мозъчната функция, защото мозъкът си „почива” най-добре по време на сън.

Друг подобен резултат се посочва при използването на по-силно осветление в дома на болния. Резултатът е подобряване на познавателните способности на болните с Алцхаймер.

Музикална терапия и болест на Алцхаймер

Методът почива на вдъхновяващото въздействие на хубава музика. Болният трябва всели ден да слуша от любимата си музика в продължение поне на половин час. През това време в стаята, в която е пациентът трябва да има друг човек, които го наблюдава израза на лицето му, поведението му. Наблюдателят може да го подкани да пее и да се забавлява. Не е задължително да се използват песни, в някои случаи по-подходящи са определени звуци. Предполага се, че музикалното произведение действа на подсъзнателно ниво. Пациентите са по-спокойни и по-адекватни.

Повече информация за музикалната терапия може да прочетете:

Хидротерапия и болестта на Алцхаймер

Може да се използва баня, която е с хладка вода, за да релаксира мускулатурата и да отпусне болния. Методът намалява тревожността и засилва чувството за сигурност.

Повече информация може да прочетете:

Транскутанна електрическа стимулация на нервната система

Използват се електроди, които се поставят на главата и по тях се пропуска ток с ниско напрежение. По време на провеждане на терапията е възможно да се усети леко щипване, но то не е болезнено. Според изследванията с електрическата стимулация се установяват подобряване в познавателните и поведенческите умения на болния.

Ароматерапия и болестта на Алцхаймер

Тя се осъществява с помощта на етерични масла, приложени по различен начин. Могат да се разтворят в друго масло и да се прави масаж с тях, да се добавят към вана, да се използват като ароматизатори за стаята. Най-препоръчвани при алтернативното лечение на болестта на Алцхаймер са: ментово етерично масло, масло от лайка, масло от лавандула.

Повече информация може да прочетете:

Билколечение и болестта на Алцхаймер

Билките използвани за лечение на това заболяване трябва да отговарят на няколко условия: да стимулират кръвообращението на мозъка, да имат антидепресивно и общоукрепващо действие, да са богат източник на микроелементи и витамини, полезни мазнини.

Хинап и болестта на Алцхаймер

Тази билка има много активни състави, но при болестта на Алцхаймер интерес представляват сапонините, които имат седиращо действие, а освен това подобряват съня. Освен това хинапът е богат на Витамин А, vit. В1, vit. В2, vit. C, Желязо, Калций, Цинк, Фосфор, които са много важни за подобряване на функционалното състояние на нервната система. Полезните ефекти от приемането на хинапа са много: тонизира организма; стимулира имунната система; противовъзпалително действие; повишава концентрацията; силно антиоксидантно действие (спомага за предпазване на нервните клетки от допълнително увреждане); има невропротективни; ноотропни свойства като забавя когнитивния упадък (намалява объркването и разсеяността).

Начин на приложение: може да използвате изсушените плодове на хинапа, за да си направите чай, като накиснете 2 супени лъжици в 400 милилитра вряща вода за около 20 минути; може да консумирате плодове както свежи така и изсушени (до 50 грама дневно); може да го използвате като подправка за салати, супи и каквото пожелаете.

Гинко билоба и болест на Алцхаймер

Това растение е известно още от древността с ноотропното си действие. Едновременно подобрява кръвоснабдяването на мозъка има антиоксидантни свойства и подобрява производството на невротрансмитери.

Препоръчваната доза е 120 милиграма дневно в продължение на минимум една година.

Нутришън терапия и болест на Алцхаймер

Тази терапия се основава на заместването на дефицита на есенциални за нормалното функциониране на мозъка вещества.

Фосфатидилсерин и болест на Алцхаймер

Представлява вид липид, който участва в изграждането на клетъчните мембрани, изграждащи нервните клетки. Прилага се при тази болест поради възможността да възстанови клетъчните мембрани и да предпази нервните клетки от последваща атрофия. На пазара тази хранителна добавка се предлага като екстракт от соеви кълнове.

Кокосово масло и болест на Алцхаймер

Основната активна съставка на кокосовото масло е капроновата киселина. Тя представлява триглицерид, със средно дълга верига, която в организма се преработва до кетони, които служат като източник на енергия за нервните клетки, които поради увреждане не могат да използват глюкозата като източник на енергия.

Омега-3 мастни киселини и болест на Алцхаймер

Представляват полиненаситени мастни киселини, които имат силно изразени антиоксиданти свойства и укрепват клетъчната мембрана на нервните клетки, намаляват лошия холестерол и предотвратяват отлагането на атеросклеротични плаки. Може да ги набавите от ленено олио, олио от вечерна иглика, олио от сусам.

Ацетил-л-карнитин и болест на Алцхаймер

Тази хранителна добавка подобрява усвояването на мастни киселини в клетките. Много добри резултати се получават при комбинацията на тази съставка с кокосово масло.
Витамин С, тирозин, фосфатидил холин и болест на Алцхаймер

Тези хранителни добавки намаляват прогресията на заболяването. Тирозина в комбинация с витамин С увеличава синтезата на невротрансмитера норепинефрин, а фосфатидил холин увеличава синтезата на друг невротрансмитер – ацетилхолин. Точна препоръчителна доза не може да бъде дадена, защото тя се определя от състоянието на болния.

Коензим Q10 и болест на Алцхаймер

Представлява ензим, които е силен антиоксидант и естествено се среща в организма и необходим за протичането на нормалните нервни процеси. Смята се, че приемането на тази добавка подобрява предаването на нервните импулси, но няма убедителни изследвания в подкрепа на това твърдение.

Витамин В-12

Дефицитът на този витамин много често е причина за влошаване на състоянието на болни от БА (болест на Алцхаймер). Има проучвания според, които дефицитът на витамин Б 12 може да бъде причина за проява на БА. В напреднала възраст дефицитът на витамин Б 12 е много чест поради следните причини: намаляване секрецията на вътрешния фактор, секретиран от стомаха и необходим за нормалната абсорбция на витамина; оперативни намеси на храносмилателната система; намалена консумация на храни богати на витамина; приемане на медикаменти, които възпрепятстват усвояването на витамина; колит; гастроентероколит.

За да се установи има ли дефицит се прави кръвно изследване. Начинът на приемане се определя от лекар, в зависимост от установените стойности.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...Социални грижиЛеченияИзследванияИсторияПроизводителиФизиологияСнимкиСпорт