Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Фелинотерапия или как котките ни лекуват

Фелинотерапия или как котките ни лекуват

Фелинотерапия или как котките ни лекуват - изображение

Използването на животни в лечението на някои заболявания и състояния при човека е известна и все по-често прилагана практика, означавана като анималотерапия. Въпреки че кучетата и конете са едни от най-използваните животни при този вид терапия, котките намират все по-широка популярност и приложение. Този метод на лечение се означава като фелинотерапия и се основава на терапевтичното влияние на котката върху човека и взаимодействието помежду им.

Домашните котки живеят с хората от древни времена. И, ако първоначално тяхната роля е била ограничена до унищожаване на гризачите, днес, котките са навлезли широко в бита и ежедневието ни като домашен любимец.

Как котките ни лекуват?

Как котките лекуватЧували ли сте, че мъркането на котката има лечебен ефект? Вероятно, голяма част от хората, които имат в домовете си четирикрак мъркащ любимец са забелязали как инстинктивно и безпогрешно той открива „болното място“ и се разполагат върху или до него. Често, излежавайки се на дивана или в леглото, след тежък и уморителен ден, нашата котка се разполага върху краката ни. Това не е изненада, тъй като именно краката поемат голяма част от натоварването от съвременното ежедневие. Освен това, контакта с котката помага на човек да се отпусне и да се освободи от стреса, наслаждавайки се на меката й козина и мъркане. Тези забележителни лечебни ефекти на котката са били познати още в Древен Египет, Асирия, Вавилон и продължава да удивляват учените и медицинските специалисти по целия свят и днес. Според редица съвременни медицински проучвания и изследвания, благоприятният ефект, който котките оказват върху човека се постига по няколко начина:

Чрез звук – тук става въпрос за мъркането и вибрациите на органите, което то провокира. Факт е, че котките произвеждат звук с честота от 16 до 44 Hz - оптимална честота за човешкия организъм, спомагащ за активиране на защитната функция и имунитета. Интересно е, че терапевтични сесии всъщност може да се извършват и без присъствието на котка, а само със слушане на записа на нейния глас и мъркане.

Чрез топлина – нормалната телесна температурата на котките е между 38-39 °С, поради което то действа затоплящо, успокояващо и противовъзпалително спрямо човешкото тяло.

Чрез енергия – за разлика от кучетата, които са „енергийни донори“, котките поглъщат отрицателната енергия от хората - тази, която сме натрупали през деня и тази, която излъчва „болният“ орган, когато е извън равновесие с тялото. Това се проявява, когато котката се докосне или легне върху болното място (именно там е концентрирана отрицателната енергия) или просто застане до някой, който страда от депресия или стрес. Казано по друг начин, котките усещат всеки "пропуск" или "дефект" в нашето енергийно поле и се стремят да го възстановят.

Галенето на котката има благоприятен ефект върху активни точки в ръцете, отговарящи на различни органи от човешкото тяло. Статичното електричество, което се генерира в кожата подобрява терапевтичния ефект.

При кои състояния и заболявания може да се използва фелинотерапия?

Мекотата и нежното мъркане на котката успокоява нервите, помага за нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота. Контактът с нея спомага за подобрение на съня, облекчение на хронична болка, укрепване на имунната система и дори удължаване на живота.

Котка в терапията на деменцияТерапията с котки е много ценна за възрастни пациенти с деменция или болест на Алцхаймер и деца с нарушения в развитието като аутизъм, тъй като прави света около тях по-спокоен и приятен. В тази връзка, често фелинотерапията се прилага в старчески домове, училища, санаториуми и други учреждения, ангажирани с грижите за хора с подобни заболявания. В тези случаи, се използват обучени и подготвени котки от занимаващи се специално с това организации.

Котките притежават уникална способност да провокират спокойствие и комфорт, поради което са особено полезен домашен любимец за хора с увреждания или такива, страдащи от депресии и фобии. Те ще облекчат самотата, подобряват общуването и релаксацията. Имайки предвид тези ефекти, те са желани обитатели в редица психиатрични болници, хотели и офиса по света.

Експерти от китайската практика Фън Шуй препоръчват вземането на котка в дома на семейства с конфликти. Това ще допринесе за създаване на благоприятна атмосфера и положителна енергия в жилището.

Дете и коткаКотките имат голямо влияние върху децата, особено във възрастта между 5 и 8 години. Изследвания показват, че тези деца изграждат по-силен имунитет, стабилна психика, по-рядко се разболяват и се справят по-добре в училище. Много хора се страхуват да отглеждат котка в дома си, тъй като виждат в тях източник на алергии за своето бебе или дете. Това мнение обаче, е погрешно. Научни изследвания са показали, че децата, в чиито семейства има или е имало котка, като че ли са “имунизирани“ срещу някои видове алергии.

Учени са установили, че хората, които отглеждат котки живеят по-дълго и са по-малко податливи на болести.

Фелинотерапия

Важно за фелинотерапията е котката да бъде нежна, да е свикнала с контакта с хора, да позволява да бъде галена, да се адаптира лесно към медицинско оборудване, инвалидни колички и непознати шумове. За да настъпят най-добри резултати от терапията с котки, експерти препоръчват да се вземат предвид и някои други фактори, като:

Времето на контакт с котката: например, заболявания на белия дроб е най-добре да бъдат лекувани между 3 и 5 часа сутринта; сърдечно-съдови – между 11 и 13 часа.

Дължина на косъма: дългокосместите и пухкави породи успешно се използват в терапията на безсъние, депресия раздразнителност. Котките с къс косъм пък, оказват положително влияние върху сърцето и съдовете. Тези без козина може да са полезни при проблеми със стомаха и бъбреците.

Цвят на котката: черните котки помагат при хронична умора, кремавите – ободряват, синьо-сиво облекчават стреса, белите – универсален лек за почти всички болести.

Пола на животното: женските са незаменими при нервни заболявания, а мъжките се препоръчват за ишиас и артрит.

Шотландски фолдПорода: според някои публикации, котки от породата Шотландски фолд могат да са за предпочитане в терапията на бронхит.

Като цяло е добре да се придържате към следния режим на фелинотерапия – всеки ден от 10 минути до 2 часа, като за профилактика е достатъчно това да бъде 1-2 пъти седмично.

Разбира се, както при всеки вид терапия, и тук съществуват някои противопоказания. Такива са:

  • алергия към животинска козина
  • негативно отношение към котките и животните като цяло
  • някои кожни заболявания
  • състояния, свързани с изостряне на психично заболяване

Ползите от фелинотерапията са неизменно свързани с обичта и уважението към животните. Грубото и негативно отношение не би довело до очаквания резултат. Целта е да се съчетаят възстановяване на здравето с положителни емоции.

Източници:
http://healthinfo.ua
http://www.disabled-world.com
http://samopoznanie.ru


Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияХранене при...Здравни съветиВидеоИсторияИнтервютаСоциални грижиОрганизацииСпортЛеченияИзследванияБотаникаПроизводителиТестовеАнкетиЗаведения