Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Медитация и техники за релаксация Музикална терапия

Музикална терапия

Музикална терапия - изображение

Въпреки че музиката винаги е била част от лечебните ритуали на много народи, съвременната музикална терапия навлиза едва през 50-те години на миналия век, когато в болници в САЩ са започнали да използват музика, за да лекуват ранени войници. По това време музиката, както и други изкуства, често са били използвани най-вече за лечение на нарушения в психиката.

Днес много изследвания са доказали, че музиката може да повлияе както физическото, така и умственото състояние на човек. Един аспект на тази терапия е слушането на определена музика, а след това разговор със специалист за емоциите, които тя поражда. Така хората придобиват умението по-добре да изразят себе си и чувствата си. Музиката често се прилага и в домашна обстановка - за релаксация.

Приложение в медицината

За много хора музиката играе важна роля в техния живот. Тя ободрява техния дух, кара ги да се движат и в някои случаи ги освобождава от напрежението и болката. Дали слушате музика сами просто, защото това ви харесва, или активно я дискутирате с опитен терапевт, музиката може да бъде важна част от процеса на оздравяване. Съществуват доказателства, че музиката може да помогне на хора с Алцхаймер, аутизъм, депресия и дистрес.

Какво сочат проучванията

  - Депресия:
Съществуват  научни доказателства, че добре структурираната музикална терапия е ефективна в лечението или поне повлияването на редица състояния и заболявания. Терапията с музика обичайно се комбинира с други лечебни подходи, за да се постигне желания ефект:

- Болест на Алцхаймер: Хората в напреднала възраст, страдащи от болестта на Алцхаймер и други пометови смущения са били доста успешно лекувани с музика, която намалява тяхното агресивно поведение и подобрява желанието им да участват в различни всекидневни занимания.

- Аутизъм:
Хората с аутизъм обикновено показват повишен интерес към музиката, което започва все по-успешно да се ползва в обучението им да комуникират с останалите.

 Съществуват доказателства, че терапията с музика може да подобри ефекта на антидепресивните медикаменти.

- Подобрение на настроението: Структурираните музикални терапии показват, че подобряват настроението при хора, които изживяват силни негативни емоции (в работата си и в семейния живот). Освен това музиката помага на хора с ракови заболявания да възприемат по-позитивно света около себе си.

- Релаксация и намаление на стреса:
Музикалната терапия може да понижи сърдечната честота, кръвното налягане и напрежението. Ето защо тя се препоръчва при хора със сърдечен байпас, възстановяващи се от сърдечен инфаркт, както и при бебета, лекувани за белодробни проблеми.

За Framar.bg: http://www.zdrave.bg

Още по темата:

3.3, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияСнимкиНовиниЛеченияХранене при...ВидеоИсторияОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСпортИзследванияПроизводителиРецептиОбразованиеТестовеЗдравни проблемиАнкети