Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на болест на Паркинсон

Алтернативно лечение на болест на Паркинсон

Алтернативно лечение на болест на Паркинсон - изображение
  1. Предразполагащи фактори и клинични особености на болест на Паркинсон
  2. Билки при болест на Паркинсон
  3. Добавки при болест на Паркинсон
  4. Диета при болест на Паркинсон
  5. Алтернативни техники и терапии

Болестта на Паркинсон е хронично дегенеративно заболяване, при което са нарушени двигателните умения, говора и когнитивните функции поради увреждане на мозъка. Невротрансмитер в мозъка, наречен допамин е от голямо значение за двигателните умения, а при пациенти страдащи от болест на Паркинсон е установена липса на производство на допамин.

Състоянието е описано за пръв път през 1817 година от Джеймс Паркинсон. Лекари от древни времена са наблюдавали и описвали случаи на невродегенеративни симптоми като тремор и нарушение в походката. С напредване на медицината са проучени повече от характеристиките на болестта, но все още много остава неизвестно. Не само причината и лечението все още не са достатъчно проучени, но ранната диагностика на заболяването също е затруднена. Вследствие на това, окончателна програма за превенция и лечение все още е несигурна.

Предразполагащи фактори

След дълги години разследване, все още изследователи и клиницисти не са установили конкретната причина и лек за болестта на Паркинсон. Положителното е, че вече се знае повече за същността на болестта, факторите, които допринасят за развитието й, както и някои конвенционални и алтернативни средства, които облекчават симптомите и дори може да забавят хода на заболяването.

Развитието на болест на Паркинсон показва известна корелация с възрастта и се среща при 40% от хората с нарушено психично здраве. Поразява 1 % от възрастните хора на възраст над 60 години.
Други епидемиологични фактори, които играят роля са пола – мъжете са по-склонни да развият заболяването в сравнение с жените и изглежда, че заболеваемостта е по-висока сред бялата раса.
Други фактори, които имат отношение към заболяването са някои токсини, като въглероден окис, хербициди, метанол и инсектициди. Инфекции като енцефалит, морбили, грип и болести предавани по полов път също са свързвани с повишен риск от болест на Паркинсон.

Симптоми

симптоми при болест на ПаркинсонБолестта на паркинсон обикновено се проявява клинично с комбинация от двигателни симптоми, като тремор, ригидност, брадикинезия (забавени движения) и нарушени постурални рефлекси (движенията поддържащи позата и баланса).
 
Механизмът на заболяването се обяснява с прогресираща смърт на мозъчни клетки, свързани с допаминовия синтез. И докато предишни изследвания са се фокусирали предимно върху значението на оксидативния стрес за клетъчната смърт, днес внимание получават и редица други фактори. Така, факторите допринасящи за невронна дегенерация са:

  • оксидативен стрес
  • Митохондриални аномалии
  • токсичност
  • трофични фактори
  • цитокини

субстанция ниграОксидативният стрес настъпва, когато излишък на свободни радикали повлиява защитните сили на организма. В търсене на един електрон, с който да се сдвоят, свободните радикали може да навредят на „молекулите-донори“. Настъпващите верижни реакции повреждат липидите, протеините, ДНК и в крайна сметка, цялата клетка. Също така, свободните радикали могат да увеличат вътреклетъчния калций, което води до апоптоза (бавна клетъчна смърт, различна от бързата смърт при некроза). Метали като желязо, мед, алуминий катализират реакциите на свободните радикали и изследвания са показали излишък от тези метали в мозъчната тъкан на пациенти с болест на Паркинсон.

Повече за заболяването може да прочетете в темата Болест на Parkinson МКБ G20.

Алтернативно лечение на болест на Паркинсон

Обикновено терапията на болест на Паркинсон е насочена към моторните нарушения, които може да са смущаващи. И докато фокусът е насочен към тези проблеми, не бива да се оставя на заден план и терапията на когнитивните нарушения, които възникват с напредване на болестта. За целта, е необходимо, още при диагностицирането на болестта, да се извърши задълбочена оценка на когнитивния статус. Това включва паметта, вниманието, коефициента на интелигентност и психологически тестове, служещи за базови стойности, които по-късно да бъдат използвани, за да се определи нивото на влошаване или повлияване от лечението.

Съгласно National Health Service, UK (Великобритания) 40 % от пациентите с болест на Паркинсон във Великобритания използват някакъв вид алтернативна или допълваща терапия като масаж, акупунктура или билки.

Билки при болест на Паркинсон

Мукуна Пруриенс

мукуна пруриенсТова тропическо растение се добива в Африка и регионите на Азия, където е използвано в традиционната медицина от древни времена. Ползите от билката се обуславят от наличния в него L-допа, който е предшественик на допамина, липсващ при пациентите с Паркинсон. Многобройни проучвания показват, че мукуна пруриенс е отлично средство за болестта на Паркинсон, а според някои, дори има редица предимства пред конвенционалната терапия. Освен за лечение и превенция на болест на Паркинсон, билката също така, подобрява настроението, посредством допълнително освобождаване на допамин.

Бакопа Мониери

бакопа мониериБакопа Мониери (известна още като Брахми) е билка, която бързо се превърна в една от добре познатите и широко проучени древни индийски средства за лечение в Западния свят. Тя е от полза за повишаване на настроението и паметта. Също така, бакопа е изследвана като инструмент за намаляване на неврологичната клетъчна смърт в допаминовата система.

При пациентите с болест на Паркинсон допамин липсва, защото клетките, които го синтезират са повредени. Тази билка може да предотврати тези увреждания.

Приложението на бакопа мониери може да предотврати неврологичния упадък и вероятно да забави прогреса на болестта.

Какао

какао при болест на ПаркинсонБолестта на Паркинсон е още една причина да ядем натурален шоколад. Какаовите флавоноиди в него са с добре изразени антиоксидантни свойства и са свързани с производството на допамин, което е и една от причините за настроението, което ни носи яденето на шоколад.

Когато се касае за пациент с болест на Паркинсон, малко екстракт от какао може да се окаже много добро средство за подобряване на допаминовия синтез.

Добавки при болест на Паркинсон

добавки при болест на Паркинсон

Креатин Монохидрат

Смята се, че креатин монохидрат е добавка за културизъм, но всъщност е много повече. Може да се използва и за лечение на някои от уврежданията при болест на Паркинсон. Тъй като креатинът може да запази синтеза на допамин в мозъка, се смята, че той е перфектният инструмент за управление на болестта. Също така, креатин е съединение в, което се синтезира в човешкото тяло, а също и го получаваме и от консумацията на продукти с животински произход. Смята се, че 2 до 5 грама креатин монохидрат дневно оказва малки странични ефекти и може да се използва като допълнение към всяко лечение на болест на Паркинсон.

Рибено масло

Много хора са запознати с ползите от рибеното масло във връзка с богатото му съдържание на омега-3 мастни киселини, но освен това, то може да е от полза и при болест на Паркинсон. Един често срещан симптом на болестта е депресията, а рибеното масло оказва антидепресантен ефект. И макар, депресията да не е основна грижа за пациентите с Паркинсон, тя е част от общите симптоми, които могат да бъдат облекчени с помощта на рибено масло.

Коензим Q10

Ранни изследвания предполагат, че високи дози Q10 – леснодостъпна добавка може да бъде от полза в ранните стадии на болестта. Въпреки това, ползите зависят от продължителността на приема. За най-добър ефект се препоръчва да се приема в продължение на 16 месеца или по-дълго.

Диета при болест на Паркинсон

диета при болест на Паркинсон

Диетата е от първостепенно значение за всеки етап от болестта на Паркинсон.

Червено цвекло, зелен фасул, моркови, ряпа, спанак, лук са особено полезни за неутрализиране на токсините в организма. Незатоплен зехтин екстра качество също е от полза.

Кафето се свързва с по-малък риск от развитие на Паркинсон, което вероятно се дължи на допаминергичните му свойства.

Захарта и мазнините трябва да се избягват, тъй като високото съдържание на захар корелира с трикратно повишение на риска от заболяването, а това на мазнините повишава риска петкратно.

Други храни, които трябва да се избягват са глутен, пшеница, маргарин, пържени храни, полиненаситени масла (особено рапица), храни с изкуствени подсладители, преработени храни (като деликатесни меса и колбаси), мононатриев глутамат, алкохол (с изключение на червено вино), хлорирана и флуорирана вода и храни, обработвани в микровълнова фурна.

За подобряване на когнитивните функции се препоръчват храни богати на холин, като яйца, боровинки, броколи, бадеми и хайвер.

Още по темата, вижте в Хранене при болест на Паркинсон.

Алтернативни техники и терапии

Техника на Александър

Тази техника се фокусира върху позата, баланса и мисълта е насочена към това как да се използват мускулите, за да се минимизира напрежението и болката.

Медитация

Посредством медитацията се постига успокояване и съсредоточаване на ума върху една идея или образ. Тя може да намали стреса и болката, както и да подобри общото благополучие.

Музикална или арт-терапия

Тези видове терапия може да помогнат на пациента да се отпусне, да подобри тяхната походка и реч. Участие в арт-терапия, включваща рисуване или керамика може да подобри настроението и да намали стреса.

Масаж

масаж при болест на ПаркинсонПолзите от масажа отдавна са признати от хората, страдащи от болестта на Паркинсон. Тъй като болестта обикновено причинява мускулна скованост и втвърдяване на мускулите, способността на този вид терапия да облекчи тези симптоми я прави логичен избор. Докато пациентът е със запазена чувствителност, масажът е безопасен като форма на терапия.

Асоциацията за изследване и просвещение във Вирджиния, САЩ (Association for Research and Enlightenment, Virginia Beach, Virginia) изучава ефекта на редица холистични методи върху дадено заболяване, включително и болест на Паркинсон и съобщава, че масажът може да увеличи циркулацията на кръв в цялото тяло, което на свой ред може да окаже положителен ефект върху нервната система.

Друга полза от масажа е подобрението на съня, което се обяснява с намаляване на напрежението и тремора и понижени нива на хормоните на стреса. Това значително подобрява качеството и продължителността на съня.

Тъй като, при някои от пациентите може да се наблюдават неконтролирани движения на тялото, качването и слизането от масажната маса може да създаде проблеми. Терапевтът трябва да вземе мерки, относно безопасността на клиента!

И тъй като, болестта на Паркинсон представлява дисфункция на ЦНС, важно е да се знае, че самостоятелното приложение на терапия с масаж няма да разреши проблема напълно!

Йога

Движенията в йогата могат да повишат гъвкавостта и баланса.

Тай Чи

Тай Чи при болест на ПаркинсонТай Чи е древна форма на китайски упражнения, които се извършват бавно и плавно. Те подобряват гъвкавостта, баланс и силата на мускулите.

Тай Чи въздейства леко до умерено и може да се използва като допълнение към останалите физически терапии, за справяне с някои от основните клинични проблеми на болестта като ортостатична и нестабилна походка. Учени от изследователския институт в Орегон (Oregon Research Institute) са отчели значително намаляване на паданията, по-добра стойка и способност за ходене при хора с лека до умерена степен на болестта, които практикуват Тай Чи, спрямо тези, които правят упражнения за разтягане и силови тренировки.

Според авторите на клинични проучвания относно ефективността на Тай Чи, за оптимални ползи, терапията трябва да се прилага най-малко 3 месеца. Съществуват специализирани програми и упражнения, съобразени и предназначени конкретно за проблемните зони от опорно-двигателния апарат при болест на Паркинсон.

Анималотерапия (терапия с животни)

терапия с животни при болест на ПаркинсонЗа много хора с болестта на Паркинсон домашните любимци осигуряват, както общуване, така и практическа помощ в ежедневния живот.

Специално обучени кучета може да помагат на хора с болест на Паркинсон да поддържат равновесие при ходене или да предупреждават член на семейството след падане. Кучетата могат да бъдат обучени да помагат при ходене, изправяне и други затруднения, свързани с двигателните проблеми. Освен това, всеки, който притежава куче, автоматично увеличава физиическата си активност, което се дължи на по-честите разходки. Изследвания показват, че редовната физическа активност значително подобрява симптомите при болест на Паркинсон.

Като цяло, проучванията сочат, че депресията е значително по-слаба при хора с хронични заболявания, ако те имат домашен любимец.

Още за терапията с животни може да научите в темата Анималотерапия.

Макар че, естествените средства срещу болестта на Паркинсон могат да бъдат изключително полезни, не бива да се пренебрегва консултацията с лекар!

Източници:
http://www.mayoclinic.org
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.lifeextension.com
http://elitedaily.com
http://www.integrativehealthcare.org
http://www.livestrong.com
https://www.michaeljfox.org

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиПсихологияНовиниЛайфстайлБотаникаИзследванияХранене при...Здравни проблемиНаучни публикацииСнимкиИнтервютаВидеоСпортКлинични пътекиСоциални грижиПроизводителиСпециалисти