Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales Сем. Malvaceae (Слезови) Какаово дърво

Какаово дърво

Сем. Malvaceae (Слезови)

Какаово дърво - изображение

Какаовото дърво (Theobroma cacao) е вечнозелен, неголям дървесен вид (от 3-4 до 5-8 метра високо), с тънък ствол и силно разперена, гъста корона. Представител е на семейство Слезови (Malvaceae). Видът се среща и със следните други имена chocolate nut, chocolate, cacao, cacao forastero, cacao dulce, criollo, cacaoyer, kakao. Страните, които произвеждат какао са Гана, Кот д'Ивоар, Бразилия, Еквадор, Венецуела и Нигерия.

Устройство на какаово дърво

 

Кората на какаовото дърво е кафеникавосива с пепелявосиви петна. Листата му са разположени последователно на клончетата, оцветени в ярко зелено. Имат къси дръжки, широко-елипсовидна форма, заострени на върха и с лъскави повърхности. Дълги са около 10-40 см и широки 5-20 см.

 

 

Цветчетата са различни по окраска и се развиват на снопчета непосредствено върху ствола на дървото. Имат големина от 1-2 см в диаметър и слаб мирис.

 

 

 

какаови плодове

 

Ягодовият плод е обратнояйцевиден или елипсовиден, с издължен връх. Дължината му е от 15 до 30 см, а ширината от 8 до 10 см. Плодът прораства направо от клоните и ствола на дървото. При узряване придобива жълт до оранжев цвят и тегло около 500 грама.

 

 

 

Пулпата е бяла на цвят, сочна и месеста. В нея са разположени плътно в 5 реда големи семена (25-60 на брой). При узряване на семената и при разклащане на плода се чува тракането им във вътрешността му.

 

 

 

Разпространение на какаово дърво

Родината на какаовото дърво са областите покрай реките Амазонка и Ориноко. Това типично тропическо растение се среща в диво състояние в Гвиана. Култивира се в много страни на Средна Америка и Западна Африка. Установява се още в Мексико, Антилските острови, Южна Америка.

Използваема част на какаово дърво

зелени плодове на какаово дървоИзползват се предимно семената на растението. След узряване плодовете се оставят да ферментират 3 - 4 дни, а после се сушат, след което семената добиват специфичен приятен аромат, вкус, мирис и цвят на шоколад.

Какаото се получава чрез смилане на семената на паста между горещи ролки и смесването им със захар и нишесте, като част от отделената при процеса мазнина се отстранява.


Химичен състав на какаово дърво

какаови ядкиСемената на какаовото дърво съдържат мазнини в количество около 40-50%, теобромин, малки количества кофеин, танини, полифеноли, азот и фибри. В тях, листата, цветовете и дръжките на растението се установяват още глюкозиди, дъбилни и багрилни вещества, аланин, алкалоиди, амил-алкохол, амилаза, арабиноза, арахидонова киселина, аспарагиназа, пепел, биотин, въглехидрати, кампестерол, каталаза, катехол, катехини, целулоза, холестерол, хлорид, мед, декарбоксилаза, цианидин, декстриназа, мазнини, ергостерол, фибри, фруктоза, мравчена киселина, фурфурол, глюкоза, глицерин, глутаминова киселина, глицин, изолевцин, желязо, витексин, килокалории, левцин, млечна киселина, линалол, лизин, никотинова киселина, малеинова киселина, протеин, липаза, рибофлавин, маноза, олеинова киселина, палмитинова киселина, валерианова киселия, ванилова киселина, оксалова киселина, пероксидаза, пурин, стеаринова киселина, танини, захароза, винена киселина, вода, ксилоза.

Лечебни свойства и приложение на какаово дърво

Най-известната активна съставна част на какаовото масло е теоброминът - съединение, подобно на кофеина. Той повлиява по-слабо дейността на централната нервна система, а действието му върху мускулите, бъбреците и сърцето е по-силно изразено. Използва се главно заради своя диуретичен ефект - полезен при натрупване на течности в тялото в резултат на сърдечна недостатъчност. Поради и съдоразширяващото му действие, с успех се употребява от пациенти страдащи именно от сърдечна недостатъчност. Предлага се под формата на прахове или сашета.

Свойства на какаовото дърво:

цветове на какаово дърво

 • антисептично;
 • диуретично;
 • стимулиращо менструалния поток;
 • противопаразитно;
 • стимулиращо зарастването на рани.

Състояния и заболявания, при които се прилага какаово дърво:

 • бъбречни неразположения;
 • кашлица;
 • изгаряния;
 • сухи устни;
 • ревматизъм;
 • рани;
 • ухапни рани от змии;
 • алопеция;
 • опаразитяване.

какаово дървоИнфузия от листата на дървото се използва широко в Колумбия като сърдечен тоник. Местното население на тропическа Америка вари препечени какаови семена и ги прилага за облекчаване на състояния на скалпа, като екзема. Отвара, направена от кората на дървото, се използва за промиване на локални кожни лезии.

В медицинската практика какаото се използва за лекуване и профилактика на физическа и емоционална пренапрегнатост, както и за повишаване на работоспособността или за бързото възстановяване на телесните сили не само на болни, а и при всички видове дейности, изискващи голямо напрежение.

масло от какаоМаслото от какао е твърдо, жълтеникаво-бяло и силно питателно с шоколадов вкус. Използва се като заместител на рибеното масло или като част от диетата по време на последните дни от бременността. Има отлични успокояващи свойства и се използва в козметични кремове - омекотява и защитава кожата. Влиза в състава на миещи козметични продукти. Какаовото масло се използва във фармацевтичната промишленост като покривно вещество на хапчета и като съставна единица на супозитории.

какао на прах

 

В хранителната промишленост какаото на прах се използва предимно в сладкарството. Семената на какаовото дърво, разбира се, са основна съставка на шоколада. Плодовата пулпа се използва в някои страни за приготвяне на сокове, шейкове, желета. При нейната ферментация се получава алкохолна напитка.Още по темата:

3.6, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортХранене при...БотаникаКлинични пътекиЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаЛеченияСнимкиПсихологияЛайфстайлИсторияСоциални грижиФизиологияАнкетиХрани и ястияРецептиДиетиНаправления в медицинатаСпециалистиНовиниАптекиПроизводителиОрганизацииТестовеНормативни актовеЛичностиОткрития