Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Plantaginaceae (Живовлекови) Брахми, Бакопа мониери

Брахми, Бакопа мониери

Сем. Plantaginaceae (Живовлекови)

Брахми, Бакопа мониери - изображение

Брахми, Бакопа мониери (Bacopa monnieri) представлява многогодишно, пълзящо растение, което принадлежи към семейство Живовлекови (Plantaginaceae). Water hyssop и aquarium plants са други имена на билката на латиница. В Индия, тя е позната със своите лечебни качества от преди 3000 години.

Има способността да расте във вода, което го прави популярно аквариумно растение. Би могло същото това растение да вирее и в леко солени и бавно течащи води. Среща се и със следните имена: билка на благодатта, васора, воден исоп.

Устройство на бакопа мониери

Листата на бакопа мониери са сочни и дебели около 4-6 мм. Те имат овална, леко издължена форма и са разположени срещуположно върху стъблата.

Стъблестата система е фина, оцветена в светло зелено, с различна дължина и много разклонения.

 

 

Цветовете са малки и бели. Разполагат с четири или пет венчелистчета. Плодникът е добре изразен, а тичинките са 4 на брой. В центъра цветчетата са оцветени в жълто-зелено.

 

 

Разпространение на бакопа мониери

Ареалът на разпространение на билката е в области от Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Китай, Хавай, Тайван и Виетнам. Може да бъде открито и на заблатени места в САЩ, Австралия, Европа, Африка.

Използваема част на бакопа мониери

Листната маса на растението е неговата употребяема част.

Химичен състав на бакопа мониери

Вещества, които се установяват в бакопа мониери са: бакозиди А, бакозиди В, сапонини, алкалоиди, флавоноиди, стигмастерол, юйобогенин, псевдо-юйобогенин, агликонови единици, никотин, херпестин, D-манитол, апигенин, херсапонин, монниеразиди I-III, кукурбитацин, плантаинозиди Б.

Лечебни свойства и приложение на бакопа мониери

Тя се счита за най-подходящата „храна за мозъка“ според Аюрведа, която я препоръчва в продължение на векове за лечение на безброй състояния, свързани с ума и настроението, когнитивни проблеми. Съдържа химични вещества, които поддържат ефектите на невротрансмитери като ацетилхолин и серотонин, които повдигат настроението.

В традиционната аюрведическа медицина се включва в лечението на епилепсия и астма, язви, тумори, асцит, увеличен далак, лошо храносмилане, възпаления, проказа, анемия.

Свойства на бакопа мониери:

 • успокояващо;
 • антидепресивно;
 • противовъзпалително;
 • адаптогенно;
 • подобряващо кръвообръщението;
 • разширяващо кръвоносните съдове;
 • класически тоник за мозъка и нервите - подпомага регенерацията на мозъчните клетки, като увеличава белтъчната активност и синтез в тях;
 • подпомага духа;
 • подобрява паметта и подпомага умствените способности;
 • увеличава концентрацията;
 • помага за преодоляване на стреса;
 • облекчава симптомите при болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер.

Повлиява много добре мозъчната дейност, концентрацията, интелектуалните способности, паметта и настроението на пациента. Подобрява съня.

Засилва скоростта, с която мозъкът приема, обработва и съхранява информацията. Подобрява значително и словесната обработка на същата. Бакопа мониери помага за поддържане на нормално кръвно налягане, облекчава състояния на подуване и зачервяване, на когнитивна дисфункция, тревожност и депресия в напреднала възраст. Като цяло е с изключително благоприятен ефект върху нервната система.

Доказани са имуностимулиращото, ускоряващо зарастването на рани, антиоксидантното, забавящо стареенето и прогресията на неврологични заболявания и хепатопритективното й действие.

В научни изследвания е установено, че подобрява състоянието на мишки с болест на Алцхаймер.

Начин на прием на бакопа мониери:

 • в доза от 100 до 300 мг екстракт дневно за 12 седмици. Бакопа мониери се приема под формата на капсули по лекарско предписание. Предписаната дозировка трябва стриктно да се спазва. Билката има тенденция да "възнаграждава търпението", което се изразява в това, че е рядкост хората да изпитат психологическите ползи от нейния прием в рамките на първия месец от редовната й консумация. Това се случва когато се употребява най-малко 2 месеца.

Ранни изследвания показват, че приемът на 30 милилитра бакопа сироп на ден, в продължение на 4 седмици, намалява симптомите на тревожност, включително нервност, сърцебиене, проблеми със съня, главоболие, умора, трудно концентриране и стомашен дискомфорт.

Екстракт от растението приет в продължение на 5 седмици предотвратява пристъпите при някои хора с епилепсия. Приемът на бакопа мониери може да успокои болки от различно естество в мускулите и ставите.

Внимание!

Бакопа мониери не трябва да се приема от пациенти със стомашно-чревни заболявания, особено язви на стомаха, страдащи от брадикардия, от бременни и кърмещи жени, както и от бебета и малки деца.

Трябва да се употребява с повишено внимание от пациенти с астма и емфизем, поради свойството й да повишава отделянето на секрети в белия дроб. Поради същата причина и по същият начин се приема от пациенти с обструкция на пикочните пътища и заболявания на щитовидната жлеза.

Екстракт от билката е безопасен за прием от възрастни, когато това се случва по подходящ начин и в краткосрочен план - до 12 седмици и под лекарски контрол.

Чести нежелани реакции, резултат от приема на брахми са: засилено движение на червата, стомашни спазми, гадене, сухота в устата и умора. Понякога могат да се появят и други нежелани ефекти като често изхождане по голяма нужда и крампи.

4.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияБотаникаЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниФизиологияЛайфстайлСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаСнимкиСпортВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиИзследванияДиетиСпециалистиПатологияИсторияОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиЗаведения