Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Celastrales Сем. Celastraceae (Чашкодрянови) Целаструс

Целаструс

Сем. Celastraceae (Чашкодрянови)

Целаструс - изображение

Целаструс (Celastrus paniculatus) представлява дървесна лиана, която принадлежи към семейство Чашкодрянови (Celastraceae). В САЩ расте нейн двойник - Celastrus orbiculatus, който е отровен. Celastrus paniculatus е билка, използвана в аюрведичната медицина с ноотропно и неврозащитно действие. Съдържа няколко биоактивни съединения, включително сесквитерпени, като целастрин, целапанин, целапанигин, целапагин, малкангунин и паникулатин. Доказано е, че Celastrus paniculatus подобрява когнитивната функция чрез подобряване на паметта и ученето и предпазва мозъка от окислително увреждане и невротоксичност. Описани са също нейни анксиолитични, антидепресантни, аналгетични и противовъзпалителни ефекти.

Целаструс се споменава в Аюрведа като „Дърво на живота“. Използван е от незапомнени времена за лечение на заболявания, свързани с мозъка, и за подобряване на ученето и паметта. Маслото извлечено от семената на билката, оказва положителен ефект върху централната нервна система.

Устройство на целаструс

цветове на целаструсРастението е широколистна лоза със стъбла с диаметър до 25 см и дължина 10 метра, с груба, жълта до бледокафява, лющеща се кора, по която има продълговати, лещоподобни образувания и са прорастли бодли. Бодливата система помага на лианата да се катери. Листата на лианата са прости, разположени последователно по клоните, с разнообразна форма - елипсовидни, яйцевидни, широки, обратнояйцевидни или овални, без власинки, назъбени ръбове. Размерите им достигат до 6×11 см. Основата им е клинообразна, тъпа или заоблена, а върхът е остър или тъп. Имат дръжки с дължина от 6 до 12 мм. Образува големи, терминални, ресничести съцветия, с дължина от 5 до 15 см. Мъжки цветя са бледозелени, а женските ярко жълти. Образува, кръгли, триделни плодчета, с външна зелена плътна обвивка и вътрешна месеста жълта плът. В нея се рзполагат семената, които са на брой от 1 до 6. Те са елипсовидни, жълтокафяви, затворени в червена месеста обвивка.

Разпространение на целаструс

целаструс лианаВидът расте в почти цяла Азия на надморска височина до 1800 метра - Китай, Индия, Шри Ланка, Непал, Бутан, Мианмар, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Виетнам, Малайзия, Индонезия до Австралия и Нова Каледония. Расте по влажни места на надморски височини от 300 метра в Непал и горски склонове на от 200 до 2000 метра в Южен Китай. Диви представители на вида са установени в Австралия, Китай, Тайван, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар и Непал, Тайланд, Виетнам, както и на много от тихоокеанските острови. Семената на целаструс се събират от дивата и питомна природа без контрол. Поради това видът е силно уязвим, а в някои райони на разпространение застрашен от изчезване.

Използваема част на целаструс

Употребяват се семаната, кората, листата и коренът на растението. От семената се извлича тъмнокафяво масло, което също се използва за медицински цели.

Химичен състав на целаструс

Билката съдържа секвитерпеновите алкалоиди - целастрин, целастрол, както и целапанин, целапанигин, целапагин; паникулатин и паникулатадиол, малкангвинол, пристимерин, зейластерон, зейластерал, бета-дихидроагарофураноидни сесквитерпени, полиалкохоли, естери, бета-ситостерол, бета-амирин; оцетна киселина, бензоена киселина, амирин.

Лечебни свойства и приложение на целаструс

Растението е показало значителни фармакологични свойства като антиартритно, стимулиращо зарастването на рани, хиполипидемично и антиоксидантно. Проучват се възможните ефекти на алкохолния екстракт от семена на Celastrus paniculatus при експериментално предизвикана болка и възпаление при мишки. Екстрактът от семената показва значителна антиноцицептивна и противовъзпалителна активност. Celastrus paniculatus, като традиционно аюрведично билково лекарство, се използва и за лечение на когнитивни дефицити при деца с умствена изостаналост. Лечението на хроничен стрес с извлечено масло от семената на билката, причиняващ когнитивни дефицити, дава положителни резултати. Счита се, че самите семената са термогенни, афродизиак, кардиотонични и диуретични агенти.

плодове на целаструсСпоред Аюрведа, листата на билката стимулират менструацията, докато семената, които са с остър горчив и парещ вкус и могат да служат за предястие, притежават слабително, еметично, действие на афродизиак и биват мощен мозъчен тоник. Маслото добито от тях лекува коремни оплаквания. Според системата на медицината Унани, семената са горчиви, отхрачващи, тонизиращи мозъка и черния дроб, лекуват ставни болки, парализа и слабост. Маслото извлеченоот тях пък е стомашен тоник, общ тоник, помага при кашлица и астма; използва се при проказа, лекува главоболие и левкодерма.

Свойства на целаструс:

 • антивирусни;
 • антибактериални;
 • инсектицидни;
 • противовъзпалителни;
 • противокашлични;
 • антисперматогенни;
 • седативни;
 • общо тонизиращо;
 • аналгетични;
 • хиполипидемични;
 • артралгенно;
 • антиревматичен;
 • антиартритно;
 • ноотропно;
 • действие на афродизиак;
 • еметични (повръщателни);
 • слабителни;
 • тонизиращ нервната система.

При всички изредени свойства на билката, основното нейно е да усилва паметта. Целаструс притежава и други ефекти - хипохолестеролемичен, гастропротективен, чревен релаксиращ ефект, антигъбичен.

Заболявания, при които се прилага билката:

 • болест на Алцхаймер;
 • астма;
 • очни заболявания;
 • амнезия;
 • деменция;
 • кашлица;
 • анорексия;
 • безпокойство;
 • артрит и др.

Традиционното използване на това растение за медицински цели включва лечение на още: когнитивна дисфункция, епилепсия, безсъние, ревматизъм, подагра, диспепсия. Celastrus paniculatus е растение, чиито семена се използват за подобряване на познанието и облекчаване на когнитивните проблеми. Предварителните доказателства сочат, че то също е мощен релаксант на червата и насърчава чревното здраве.

Медицинска употреба на корените на целаструс

корени на целаструсПрилагат се като лапа за лечение на главоболие. Натрошени те се използват при пневмония. Корените се употребяват за лечение на прекомерна болка по време на менструация и за индуциране на плодовитостта. Предписват се при дизентерия, диария и треска. Кореновата кора притежава депуративни и стимулиращи мозъчната функция свойства. Прахообразна коренова кора се използва при лечение на малария. Извлек от корен се дава вътрешно като мозъчен тоник при депресия и припадъци, както и като слабително за почистване на храносмилателната система. Прахообразният корен е полезен при лечението на тумори. В централната част на Индия, коренът или кореновата кора се поставя върху челото на децата, с цел лечение на циреи. Корените на C. paniculatus и Piper longam, приготвени във вид на паста, се дават два пъти на ден срещу левкорея и сперматорея. Прахообразната коренова кората се взема с краве мляко веднъж дневно в продължение на месец, за да се излекува левкореята. Коренът на прах се прилага и за лечение на ревматизъм.

Медицинска употреба на стъблата и листата на целаструс

стъбло на целаструсВ народната медицина стъблата се предписват като лактогонно средство. Стъблото се използва и за лечение на диария и дизентерия. Листа се използват като лапа за лечение на главоболие и са добър антидот при отравяне с опиум. Сухите листа на C. paniculatus се препоръчват за предизвикване на менструация. Предписват се вътрешно като очистително средство. Листата се използват също и за лечение на дизентерия, диария и треска. Лапа от паста смес от листа и корени се прилага при главоболие. Смесеният прах от листа, плодове, цветя и семена се взимат редовно, за да се лекуват психични разстройства и да се увеличи умствената сила. Варени листа се прилагат външно при отоци и фрактури.

Медицинска употреба на плодовете и семената на растението

клонче целаструсВ литература на Химачал Прадеш се потвърждава, че плодовият сок се използва като кардиотоничен агент. Пастата от плодовете, смесена със затоплено масло, се прилага като маска върху скалпа. Сухите плодове се правят на фин прах и се пресяват. 2-3 чаени лъжици прах се взимат с цел унищожаване на чревни паразити. Отварата от семената се предписва като тонизираща мозъка, използва се при главоболие, депресия и като слабително средство. Изследвания, проведени върху животински модели с висок холестерол, предполагат, че семената на целаструс могат да го понижат. Натрошените семена на C. paniculatus се включват в мехлеми за външно приложение върху рани. Прах от семена смесен с вода се приема орално за лечение на нервни разстройства. Отвара от тях се използва за лечение на ревматизъм.

семена на целаструсМаслото от семена се предписва вътрешно при неврологични заболявания, пикочни инфекции, кожни увреждания, чревни паразити и външно за заздравяване на рани. Препоръчва се и при неврастения, хемиплегия, парализа, лумбаго и подагра. То притежава антиоксидантни свойства. Предотвратява умората и увеличава апетита. Масло (3 капки), смесено с яйчен жълтък, се дава на пациент с вода при киселини и газове. Маслото се нанася върху увредени зони на кожата. Прилага се външно, за да се поддържа топлината на тялото през зимния сезон. Употребява се и за облекчаване на болката и за правилното кръвообращение на тялото. Семенното масло се нанася върху частта, засегната от подагра и ревматизъм, до пълното излекуване. Маслото се използва като масажно олио за лечение на артрит и възпалителни състояния на кожата. Притежава лек седативен ефект.

Маслото се използва за лечение на болки в ставите. Извлечено от варени семена, се нанася върху парализираните части сутрин и вечер, а 2 мл от него се приема орално. Използва се при абдоминални нарушения, проказа, парализа, кожни заболявания, артралгия, треска, нефропатия, аменорея, дисменорея. Стимулира интелекта и изостря паметта.

Доказани действия на билката

Маслото, получено от семената на растението предизвиква седиране, има антиконвулсантна активност и успокояващ ефект, потенцира седирането с пентобарбитон и проявява спазмолитична активност по отношение на ацетилхолин, но не влияе значително на токсичността на амфетамините. Проучванията показват, че маслото на Celastrus има способността да повишава интелигентността на децата с умствена изостаналост. Заключението е, че маслото Celastrus оказва благоприятен ефект върху процеса на обучение и запаметяване при тези деца.

Водният екстракт от семената показват силна антибактериална активност срещу Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae, Proteus morganii, Proteus vulgaris, Salmonella marcescens, Salmonella typhosa, Salmonella paratyphi A, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus lutea, Staphylococcus aureus.

масло от семената на целаструсАктивна фракция, изолирана от семенното масло, предизвиква успокояващ ефект върху плъхове, мишки, маймуни и котки в доза от 200 мг / кг маса; усилва ефекта на хексарбитона и предизвиква хипотермия при мишки; намалява спонтанната двигателна активност, индуцирана от амфетамини, ориентационна хиперактивност и консумация на кислород при мишки.

Хлороформна екстрактна фракция от кореновата кора показва най-висока антималарийна активност.

Контролирано клинично изпитване съобщава за ефикасност на C. paniculatus в случаи на депресивно заболяване. Едно проучване съобщава за употребата на билката с други лекарства за лечение на депресия.

Екстракт от целаструс показва способност за отстраняване на свободните радикали, зависимо от дозата, и демонстрира защитен ефект върху разцепването на ДНК.

Водните, метаноловите, хлороформните и петролните етерни екстракти от семената на C. paniculatus са изследвани за тяхното въздействие върху когнитивните функции при плъхове. Само водните екстракти от семената показват подобрение в обучението и паметта.

Двадесет и осем южноиндийски лечебни растения са изследвани за противогъбична активност срещу шест вида гъби (Trichophyton mentagrophytes, T. rubrum, T. soudanense, Candida albicans, Torulopsis glabrata и Candida krusei). Три екстракта от растителни видове - C. paniculatus, Eriodendron anfractuosum и Ficus glomerata показват инхибиторна активност срещу 6 вида гъби.

Полученото масло от семената на C. paniculatus е използвано в аюрведично лекарство за лечение на няколко оплаквания, включително чревни нарушения.

Иследване показва, че билката защитава нервните клетки от индуцирана от глутамат токсичност при плъхове. Доказани са и хипохолестеролемичните и противогъбични свойства на целаструс.

Проучвания в животински модели показват как Celastrus paniculatus защитава мозъка и подобрява познавателната способност на индивида, като еднократната доза билка е неефективна. Ефектът става по-силен при прием в продължение на две седмици.

Изложената информация доказва, това че целаструс наистина е "Еликсир на живота". Използва се като основен компонент във фармацевтичната индустрия. Семената притежават голяма икономическа и фармацевтична стойност. Но безразборното използване на природни източници за задоволяване на нарастващото търсене от страна на фармацевтичната промишленост, в съчетание с ниска жизнеспособност на семената, липсата на вегетативни методи за размножаване на вида и недостатъчни опити за попълване на питомните от диви видове, допринася за неговия застрашен статус. Посочено е като „уязвимо и застрашено“ лечебно растение. Така осъзнавайки заплахата от изчезване и за да се отговори на нарастващата нужда от билката, специално внимание се обръща на опазването и размножаването й чрез научни усилия.

Резултати от проучване действието на целаструс

Маслото от целаструс изглежда притежава анксиолитични и антистресови свойства и макар че те са ценени, има минимални доказателства в подкрепа на използването му за тези цели.

Високите концентрации от celastrus paniculatus запазват потенциала си да бъдат невротоксични. Превишението е приблизително 10-кратно концентрацията, която е полезна, установено при in vitro изследванията.

Билката има мощни аналгетични свойства, за чието конкретизиране са необходими още изследвания.

зелени плодове целаструсКогато се разглеждат антиамнезийните свойства на целаструм, въпреки че няма много доказателства за тях, изглежда, че острото използване на тази билка е с много по-слаба когнитивна защита, докато продължителната употреба може да бъде по-ефективна. Изглежда, че продължителният прием на екстракта от семената, вероятно поради водоразтворимият им компонент, е в състояние да повиши когнитивното действие при гризачите. Точният механизъм и молекула, лежащи в основата на този ефект, понастоящем не са известни, а тази ефикасност трябва да бъде допълнително оценена.

Едно проучване отбелязва антиатерогенни свойства на екстракта от семената, но практическата значимост на тези данни не е известна.

Защитното въздействие на celastrus paniculatus върху увреждането на ДНК е сравнимо с други тествани добавки in vitro. Понастоящем няма доказателства в живи модели.

Маслото от целаструс може да причини обратима фокална некроза на черния дроб, когато се прилага чрез инжектиране на плъхове.

Запазва потенциала си да бъде много мощен релаксиращ агент на червата.

Celastrus paniculata може да има анти-фертилни действия, които се влошават с времето, дори след преустановяване на приемът му.

Един сесквитерпен от celastrus paniculatus ( (1а, 2а, 8, 9) -1,8-бис (ацетилокси) -2,9-бис (бензоилокси) -14-хидрокси-бета-дихидроагорофуран ) може да инхибира пролиферацията на линия клетки рак на гърдата.

Механизъм на действие на целаструс

 • Инхибиране на активността на ацетилхолинестеразата в мозъка.
 • Намалява концентрацията на моноаминови невротрансмитери (норадреналин, допамин и серотонин) и техните метаболити в мозъка - намаляване на оборота на централните моноамини.
 • Увеличава съдържанието в мозъка на общите липиди и фосфолипиди, вероятно поради повишената миелинизация.
 • Намалява мозъчните нива на малондиалдехида, повишава нивата на антиоксидантните молекули глутатион и каталаза и супероксиддисмутаза.
 • Свободна радикална активност: супероксиден анион, хидроксилен радикал, DPPH (стабилен радикал); намалява Н2О2-индуцираната цитотоксичност и увреждането на ДНК.
 • Защитава невроните от индуцирана от глутамат токсичност, вероятно чрез модулиране на NMDA рецепторната активност.
 • Антидепресант-подобна активност вероятно чрез взаимодействие с допамин-D2, серотонинергични и GABAB рецептори, инхибиране на МАО-А и намаляване на плазмените нива на кортикостерон.

Проучване разкрива, че водният екстракт от семената на Celastrus paniculatus има дозозависима холинергична активност, като по този начин подобрява работата на паметта. Механизмът, чрез който Celastrus paniculatus повишава когнитивността, може да се дължи на повишено ниво на ацетилхолин в мозъка на животинския модел.

Прием на семена от целаструм

Първоначално се вземат 10 семена наведнъж. Ако не се появят странични ефекти може да увеличите приема на 15 до 20 броя. Необходими са още изследвания, които да покажат оптималната доза семена, която да се приема с лечебна цел.

Острото поглъщане до 5 гр / кг маса масло от Celastrus от плъхове албиноси не е оказало токсични ефекти.

Семената съдържат 52% масло, а плодът 30%. Масленият продукт се използва като осветително тяло в лампи, а също и за изработване на сапун.

Внимание!

Целаструс не трябва да се използва по време на беренност и кърмене. Приет във високи дози може да причини повръщане и диария. Не трябва да се използва и от мъже с повишена потентност.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Celastrus_paniculatus
https://examine.com/supplements/celastrus-paniculatus/
https://www.neurohacker.com/celastrus
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484053/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141309/
https://www.researchgate.net/publication/282359347_Full_Length_Review_Article_CELASTRUS_PANICULATUS_MEDICINAL_AND_PHARMACOLOGICAL_PROPERTIES_A_REVIEW
http://www.ijp-online.com/article.asp?issn=0253-7613;year=2016;volume=48;issue=6;spage=687;epage=693;aulast=Bhagya
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Celastrus-Paniculatus-Cid807
http://www.academia.edu/16503330/CELASTRUS_PANICULATUS_MEDICINAL_AND_PHARMACOLOGICAL_PROPERTIES_A_REVIEW
https://hort.purdue.edu/newcrop/CropFactSheets/peng.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛеченияБотаникаХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиАлт. медицинаИзследванияИстория