Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Plantaginaceae (Живовлекови)

Сем. Plantaginaceae (Живовлекови)

Сем. Plantaginaceae (Живовлекови) - изображение

Семейство Plantaginaceae се състои от 90 рода и около 1700 вида. Най-многоброен е род Veronica, представен от около 450 вида. Род Veronica включва родовете Hebe, Parahebe и Synthyris, разглеждани в миналото като отделни родове.

Според най-новите класификации семейството се числи към разред Lamiales. При по-старите класификации той се е отнасял към разред Plantaginales.

Разпространението на семейството е космополитно, но се среща най-вече в умерените области. То се състои от билки, храсти, както и няколко водни растения с корени (като род Callitriche). Поради голямото си разнообразие е трудно да се даде точна дефиниция.

Листата са спирално до срещуположно разположени, прости. Структурата и формата на цветовете може да бъде много променлива. Някои родове са с 4 чашелистчета и 4 венчелистчета, а други са 5-8-делни. Цветовете на повечето родове са полисиметрични. Венчето често е двуустно. Плодът е капсула.

0.0, 0 гласа

РАСТЕНИЯ ОТ Сем. Plantaginaceae (Живовлекови)

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория