Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Алдолаза

Алдолаза

Алдолаза - изображение

Алдолазата е ензим, който помага за превръщането на определени захари в енергия. Ензимът се открива във всички тъкани на организма, но е в най-голяма концентрация в скелетните мускули.

 

 

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на алдолаза се прави за диагноза и наблюдение на мускулни или чернодробни увреждания.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Може да се наложи да спрете приема на храна и течности 6 часа преди да ви вземат кръв за изследване, както и да спрете приема на някои лекарства, които могат да повлияят резултатите.

 

Метод на провеждане на изследването:

Кръвта за изследване се взема от вена, обикновено в лакътната ямка на ръката. Мястото се дезинфекцира и във вената се вкарва игла, след като е поставена ластична превръзка около мишницата. Превръзката се премахва и се източва необходимото количество кръв (обикновено няколко милилитра), след което иглата се изважда и мястото се притиска за няколко минути.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Когато се въвежда игла за вземане на кръв, някои хора усещат лека болка, други получават усещане за ужилване или убождане.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вените на различните хора варират по големина, форма и позиция. При някои пациенти вземането на кръв може да бъде по-трудно. Други рискове са замайване, кървене, натрупване на кръв подкожно (хематом) или инфекция (винаги съществува малък риск от инфекция при нарушаване целостта на кожата).

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването за алдолаза цели изследване концентрацията на ензима в кръвта.

 

   Нормални стойности:

Обикновено нормалните стойности се движат между 1.0 и 7.5 единици за литър с леки разлики между мъже и жени. Референтните стойности могат да бъдат различни за различните лаборатории. Обикновено те се съдържат в лабораторния доклад.

 

   Отклонения от нормата:

По-високи от нормалните стойности при изследване на алдолаза могат да индицират:

  • Увреждане на скелетни мускули
  • Хепатит
  • Инфекциозна мононуклеоза
  • Рак на черния дроб, панкреаса или простатата
  • Мускулна дистрофия
  • Миокарден инфаркт
  • Полимиозит

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Резултатите от тест за алдолаза могат да се повлияят от определени храни, напитки, лекарствени вещества и други. Следвайте стриктно инструкциите, които сте получили относно подготовката за изследването. В противен случай може да се получат неточни резултати.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиСпортНовиниИсторияСъставкиАлт. медицинаЛеченияФизиологияЛайфстайлСпециалистиИнтервютаПсихологияБотаникаЕ-тата в хранитеКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеПроизводителиЗаведенияСнимкиХранене при...Социални грижиРецептиПатологияТестовеДиетиХрани и ястия