Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Миалгия

Миалгия МКБ M79.1

Миалгия МКБ M79.1 - изображение

Миалгията е термин, който се използва за означаване на мускулната болка. Болки в мускулите невинаги означават мускулно заболяване. Заболяване на костно-ставния апарат често предизвиква оплаквания от мускулни болки, а точната анатомична локализация на симптомите да се обърка поради дифузната атрофия и умерената мускулна слабост. Болка от засягане също може да бъде приписана на мускулите. Освен това заболяване на големите периферни нерви  или на малките им интрамускулни клонове може да даде както мускулна болка, така и слабост. Мускулната болка може да бъде основен симптом при възпалителни, метаболитни, ендокринни и токсични миопатии.

Миалгия в отсъствие а мускулна слабост може да се появи при остри инфекции, причинени от грипни или Коксаки-вируси. Фиброзит, фибромиалгия и фибромиозит са синоними за обозначаване на нарушение, свързано с болки и повишена чувствителност в мускулите и прилежащата съединителна тъкан. Могат да бъдат фокални "пускови точки" на болезността, а често са налице и системни симптоми като умора, безсъние, депресия. Въпреки че пациентите често се оплакват от болезнена оточност, хистологичното изследване не дава данни за увреждане на мускулите или съединителната тъкан. Симптомите могат да бъдат частично податливи на нестероидна противовъзпалителна терапия, но разстройството е с тенденция да хронифицира. Често се смята, че пациенти, чиито симптоми персистират в продължение на месеци и години, имат психично разстройство, но неговата природа не е дефинирана.

Ревматичната полимиалгия възниква при пациенти над 50-годишна възраст и се характеризира със скованост и болка в мускулите на рамената и хълбоците. Въпреки локализацията на болките в мускулите налице са убедителни данни за проксимален артрит; често има изливи в коленната и други периферни стави. Често се развива дълбока дифузна атрофия на мускулите и пациентите се оплакват от слабост, което навежда на мисълта за полимиозит. Все пак нивата на креатин-киназата са обикновено нормални, а мускулна некроза или възпаление. При повечето пациенти СУЕ е повишена и може да е налице темпорален артериит. Назначава се лечение с нестероидни противовъзпалителни средства освен в случаите с темпорален артериит, при които се препоръчва преднизон (40 до 60 мг дневно). Пациентите с ревматична полимиалгия, които не реагират на нестероидни противовъзпалителни средства, се нуждаят от ниски дози преднизон (10-20 мг дневно).

Миалгиите са чести и при други ревматични заболявания включително при ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес, нодозен полиартериит, склеродермия и смесения съединителнотъканен синдром. Когато мускулната болка се появи като ранен симптом, това може прогрешно да се изтълкува като признак на първично мускулно заболяване, а миалгията може да се дължи на възпалителен процес в мускулите, който може да възникне при всяко от тези състояния. Пациенти с полимиозит и дерматомиозит могат да имат миалгии, въпреки че в повечето случаи мускулна болка отсъства или е минимална.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Миалгия МКБ M79.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Миалгия МКБ M79.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия