Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с помощта на минерали Лечение с храни и хранителни добавки

Лечение с помощта на минерали

Лечение с помощта на минерали - изображение

Оптималното изпълнение на всички функции в организма е под финия контрол на многобройни медиатори, витамини, минерали, есенциални киселини и субстанции. Недостигът на някои от тях може да провокира появата на субективни и обективни прояви, а при продължителен дефицит нарастват рисковете от изява на болестно увреждане и дългосрочни усложнения.

По тази причина при пациенти, считани за високорискови (с повишени изисквания на организма или с намален внос и усвояване), както и при доказано дефицитни пациенти се препоръчва съответната терапия и заместително лечение.

Лечение с помощта на минерали се назначава често като единствена терапия при подозрения за дефицит или леко понижение на някои от минералите в организма, а в някои случаи се назначава като елемент от основното, комплексно лечение, включващо лекарства, други добавки и лечебни мерки.

Обикновено човек си набавя необходимите количества витамини и минерали с помощта на храната, но напоследък все по-често в резултат от промените в диетата и храненето като цяло на съвременния човек се наблюдават дефицити на различни минерали.

Така например изложени на повишен риск от дефицит на минерали и микроелементи са следните групи:

 • бременни жени и кърмачки
 • жени с обилно кръвотечение по време на менструалния цикъл
 • лица, спазващи строги, рестриктивни диети
 • вегетарианци, вегани
 • лица, консумиращи по-големи от препоръчителните и допустими ежедневни количества алкохол
 • пушачи
 • лица, приемащи наркотични средства
 • възрастни пациенти (особено хронично болни, на легло, с полиорганни увреждания в резултат от различни болести)
 • лица, страдащи от хранителни алергии
 • пациенти с определени подлежащи заболявания (най-често на стомашно-чревния тракт), които затрудняват и влошават усвояването на нутриентите

В случай, че спадате към някоя от гореизброените рискови групи, е препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар за необходимостта от допълнителен прием на минерали, като вашият лекар може да ви насочи към конкретна комбинация (оптимална за вашето конкретно здравословно състояние).

Полезна информация за значението и ролята на минералите в различните физиологични процеси може да намерите в раздел Физиология:

Какво представляват минералите?

Какво представляват минералите?

Лечение с помощта на минерали включва употребата на микроелементи и макроелементи от естествени хранителни източници или под формата на хранителни добавки.

Микроелементите са минерали, които присъстват в човешкия организъм в минимални концентрации, но без тях нормалното функциониране на всички органи и системи е невъзможно. Микроелементите включват кобалт, цинк, фосфор, мед, желязо, флуор, селен, молибден, сяра, йод, манган, бор, ванадий.

Към макроелементите се включват калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, хлор, като благодарение на високото им съдържание в много хранителни продукти по-рядко се наблюдава развитие на дефицит на макроелементи в сравнение с микроелементите.

Познаването на състава на ежедневно консумираните хранителни продукти може да ви ориентира за нуждата от прием на определена субстанция.

Отделните минерали изпълняват различни и многообразни функции в организма, като поддържат в изправност различни структури и системи.

Недостигът им в диетата резултира в различни по тежест прояви, които пациентите често отдават на сезонните промени, банални инфекции и прояви, свързани с хроничната преумора и стрес. Адекватният внос на всички минерали в организма гарантира висок имунитет, намаление на стреса и борба с депресивните епизоди, подобряване на цялостния вид на кожата, косата и ноктите, подобряване и стабилизиране на настроението и подобряване на цялостния здравословен тонус на организма.

Отделните минерали отговарят за изпълнението на определени функции и поддръжката, регулацията и контрола на различни процеси в организма:

 • цинк: минералът се отличава с изразен имуностимулиращ ефект, антиоксидантна активност, противовъзпалителни свойства, като допълнително подпомага процесите на храносмилането, хормоналния баланс в организма, както и регенерацията на кожните клетки
 • желязо: минералът участва в редица изключително важни процеси и е част от молекулата на хемоглобина, който от своя страна е ангажиран в преноса на кислород. Дефицитът на желязо е чест, като най-типичната му клинична проява е развитието на различна по тежест анемия и свързаните с нея усложнения
 • селен: минералът е известен със своите антиоксидантни свойства (често се прилага за постигане на оптимален ефект в комбинация с витамини с доказана антиоксидантна активност, каквито са витамин Е, витамин А и други), повишава защитните сили на организма, оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, притежава предполагаема антиракова активност и може да подпомогне при наличието на репродуктивни затруднения при двойки, планиращи бременност
 • йод: йод е изключително необходим за осъществяване на нормалната функционална активност на щитовидната жлеза и секретираните от нея хормони, участва в поддържането на имунната система и репродуктивното здраве
 • манган: елементът участва в енергийния метаболизъм, регулацията на холестерола, активността на имунната система, сърдечно-съдовия статус и много други, като при дефицит се развиват различни по тежест прояви, вариращи от високо кръвно и сърдечни увреждания до увреждане на зрението и слуха
 • хром: хром участва в процесите на регулация на нивата на кръвната захар, поради което често се прилага при лица с преддиабетни състояния, захарен диабет тип 1 и тип 2, висока кръвна захар в резултат от прием на лекарства (например кортикостероиди), но също така и в лечението на редица психични и поведенчески разстройства (биполярно афективно разстройство, шизофрения, компулсивно преяждане и други)
 • молибден: елементът участва в регулацията на процесите на обмяна, растежа, подпомага производството на хемоглобин, подпомага добрата зъбна хигиена и здраве, стимулира и контролира дейността на многобройни ензими
 • мед: микроелементът участва в синтезата на еритроцитите (червени кръвни клетки), колаген, влиза в състава на меланин и има роля в пигментационните процеси, играе ролята на кофактор на множество ензими, необходими за регулацията на различни процеси в организма
 • калций: ролята на калция в организма е многостранна и добре известна от дълги години, като елементът активно участва в изграждането на зъби и кости, функционалната активност на мускулно-скелетната система, вътреклетъчната сигнализация, процесите на кръвосъсирване, поддържането на сърдечно-съдовия тонус
 • магнезий: макроелементът участва в множество процеси, включително енергийния метаболизъм, усвояването на други минерали, сърдечно-съдовото здраве, настроението, съня, имунната функция и много други
 • калий: калият поддържа съдовия тонус, ангажиран е в сърдечно-съдовата функция, участва в процесите на регулация на алкално киселинното равновесие в организма, има роля във водния и електролитен баланс, подпомага когнитивните процеси и мозъчната дейност
 • фосфор: необходим за регулирането на множество процеси в организма, мускулно-скелетната система и когнитивната функция, регулацията на калциево-фосфорния баланс, енергийния метаболизъм и много други

В най-добрия случай набавянето в организма на всички тези минерали се осъществява с помощта на добре балансиран хранителен режим.

При необходимост от допълнителен прием на добавки, съдържащи една или няколко от субстанциите, се препоръчва предварителна консултация със специалист за избора на подходящ препарат (монопрепарат или комбиниран продукт), продължителността на прием, както и за намаляване на рисковете от предозиране (при прием с храната на някои от минералите и последващ допълнителен прием под формата на добавки съществува реален риск от предозиране при продължителна употреба).

Кога се препоръчва лечение с помощта на минерали?

Кога (при кои заболявания и състояния) се прилага лечение с помощта на минерали?

Лечение с помощта на минерали се прилага при широк спектър от заболявания и болестни промени, като в зависимост от вида и тежестта на болестта, индивидуалните особености на пациента и редица други фактори терапията с минерали се прилага като единствено лечебно средство или като част от комплексните мерки, прилагани в терапевтичния план в комбинация с различни лекарства и медицински процедури и техники.

При много голям процент от заболяванията може да се приложи терапия с минерали като част от комплексните мерки за ускоряване на възстановителните процеси в организма, повишаване на имунната защита и подобряване на цялостния тонус на болния.

При доказан дефицит на конкретен минерал се прилага заместително лечение с подходяща лекарствен форма (перорално под формата на таблетки, капсули или прах при леки форми на недостатъчност и парентерално под формата на венозна инфузия при изразен дефицит).

Най-честите заболявания в клиничната практика, при които е необходимо приложение на минерали, включват:

При наличието на подлежащи заболявания и увреждания, както и при прием на различни медикаменти, други добавки, билки, хомеопатични средства е изключително важно правилното дозиране и оптималният прием на минерали за намаляване на рисковете от странични ефекти, алергични прояви, предозиране, както и нежелани лекарствени взаимодействия.

Рискове и нежелани ефекти при лечение с минерали

Крие ли рискове провеждането на лечение с помощта на минерали?

Като цяло употребата на минерали (микроелементи и макроелементи) се счита за относително безопасна при спазване на препоръчителните дневни дози.

Предварителната консултация със специалист е препоръчителна (задължителна), тъй като някои от препаратите губят своята ефективност при едновременна употреба с определени храни и напитки (млечни продукти, алкохол, кафе), хранителни добавки, билки и лечебни растения, лекарства.

Задължително уведомете вашия лекар за всички лекарства и добавки, които приемате за минимизиране на рисковете от изява на нежелани лекарствени взаимодействия, които могат да доведат до странични ефекти, токсични прояви, загуба на ефективност.

Препоръчва се спазване на определен интервал от поне два часа между приема на минерали и някои лекарства, като например антиациди, кортикостероиди, някои антибиотици, хормонални препарати и други.

С повишено внимание препаратите, съдържащи минерали, се прилагат при някои заболявания, главно засягащи стомашно-чревния тракт, хемопоезата, при неврологични увреждания, неопластични заболявания, болести с автоимунна етиология и други.

Въпреки че по същество минералите се предлагат под формата на хранителни добавки консултацията със специалист може да ви спести много главоболия, като ще ви гарантира постигане на оптимални резултати.

Обикновено минералите се приемат средно по три месеца (продължителността на терапевтичния курс зависи от състоянието на пациента и редица индивидуални особености) при спазване на препоръчителните дози.

Всички продукти, предлагани в аптечните мрежи и хранителни магазини, притежават обозначение на съдържащата се доза в една таблетка или капсула, както и средните препоръчителни дневни дози. Винаги проверявайте етикетите и листовките на продуктите, които закупувате.

По време на бременност и в периода на лактация като цяло се наблюдават повишени изисквания на организма на жената, но самоцелната употреба на добавки, съдържащи минерали, може да окаже негативен ефект. Консултирайте се с вашия лекар преди употребата на каквито и да е добавки и лекарствени средства по време на бременност и кърмене за намаляване на рисковете от негативно въздействие върху плода и кърмачето.

Лечението с помощта на минерали се прилага често в клиничната практика и оказва благоприятно въздействие при голям спектър от заболявания и облекчаване на проявите при редица болестни увреждания, като се препоръчва стриктно спазване на съветите и насоките на лекуващия лекар и съобразяване с обозначенията в листовката на конкретния препарат.

 Извличане на максималните ползи от лечението с помощта на минерали

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

3.8, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с помощта на минерали

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.betternutrition.com/news-flash/best-ways-take-mineral-supplements
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-and-mineral-supplements
https://multiplesclerosis.net/natural-remedies/vitamins-supplements/
https://www.emedicinehealth.com/vitamin_and_mineral_supplements/article_em.htm#vitamins_and_minerals_facts
https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx
https://www.webmd.com/women/features/vitamins-minerals-for-women#1
https://www.webmd.com/men/features/vitamin-mineral-supplements-men#1
https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-manganese.html
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-932/chromium

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияСъставкиЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛеченияЗаболявания (МКБ)ИзследванияКлинични пътекиСпортБотаникаЛайфстайлХранене при...Е-тата в хранитеНормативни актовеХрани и ястияНовиниПроизводителиИсторияЗдравни проблемиСпециалистиАнкетиПсихологияТестовеПатология