Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на минералите

Физиологично значение на минералите

Физиологично значение на минералите - изображение

Човекът се нуждае от постоянен прием на храна. Благодарение на храненето той си доставя необходимите четири групи хранителни вещества, към който спадат витамини, минерали, незаменини аминокиселини и есенциални мастни киселини. За нормалното на физиологичните процеси в организма за поддържането на хомеостазата е необходимо да се приемат оптимални количества функционално активни вещества.

Минералите и водата са незаменима част от състава на човешкото тяло. Минералите са компоненти на витамините, хормоните и ензимите. Те участват в поддържането на алкално-киселинното равновесие и осмотичната хомеостаза. Минералите в организма се делят на две големи групи в зависимост от това в какво количество се намират в организма: макроелементи и микроелементи.

Макроелементите се намират в големи количества в тялото и изискват денонощен прием. Към групата им спадат натрий, калций, фосфор, хлор, калий и магнезий.

макроелементи

Микроелементите са веществата, които се намират в малки количества в организма. Такива са жялязо, цинк, мед, манган, флуор, молибден, хром, йод, кобалт и селен.

таблица микроелементи

Основните физиологични функции на минералите включват действието им като кофактори на различни ензими, поддържане на алкално-киселинното равновесие, роля в мембранния транспорт, участие е мускулното съкращение, регулиране на растежа на тъканите на тялото.

4.6, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Mineral_(nutrient)

http://divinehealthfromtheinsideout.com/2012/05/the-role-of-minerals-in-the-body/

http://healthyeating.sfgate.com/role-calcium-bodys-nutrition-1265.html

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/tc/minerals-their-functions-and-sources-topic-overview

http://divinehealthfromtheinsideout.com/2012/05/the-role-of-minerals-in-the-body/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиологично значение на минералите

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортФизиологияСъставкиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаИсторияХранене при...ЛайфстайлТестовеЗдравни съветиСнимкиЕ-тата в хранитеНормативни актовеБотаникаПроизводителиХрани и ястия