Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Силиций и силициева вода в полза на здравето

Силиций и силициева вода в полза на здравето

Силиций и силициева вода в полза на здравето - изображение

Силицият е вторият най-често срещан елемент в природата след кислорода. Като металоид (елемент с преходни химични свойства, между тези на металите и неметалите), силицият намира приложение в редица промишлени приложения, а също и като добавка в хранително-вкусовата промишленост. В резултат на това, хората са изложени на експозиция на силиций в околната среда, но също и като хранителна съставка. Освен това, много форми на силиций са водоразтворими, резорбируеми и вероятно и биологично активни. Той е и един от най-важните елементи, използвани в производството на високотехнологични устройства и полупроводници.

Големи количества силиций могат да бъдат намерени в различни минерали, в океаните и почти всички други води, съдържащи силициева киселина. В повърхностните слоеве на океаните концентрациите на силиций са около 30 ppt (микрограма на литър), докато в дълбоките водни слоеве могат да съдържат 2 ppt. В реките обикновено се съдържат около 4 ppt.

Силиций се открива още в глината, пясъка, а също така и като основна част от скали, кварц и гранит.

По-рано в историята на човечеството, силицият не се е смятал за елемент с физиологично значение поради значителното му съдържание в тъканите на животните и растенията. Въпреки това, с продължаващи изследвания, има редица съобщения за ползите за здравето от силиция.

По какъв начин и в каква форма силицият реагира с водата?

Взаимодействие между силиций и водатаСилицият никога не се среща в природата в свободна форма. В кристализирана форма е реактивен само при условия на изключително високи температури. Вода и водни пари, най-вероятно имат малко влияние върху разтворимостта на силиция, тъй като много бързо във водата се образува защитен повърхностен слой от силициев диоксид.

Силициевият диоксид е необходим хранителен компонент за различни организми:

 • кремъчните водорасли и морските гъби използват силиций за укрепване на скелета;
 • малките власинки на копривата се състоят от силиций
 • пилетата и плъховете се нуждаят от силиций за развитие на костите.
 • силицият е от съществено значение и за растежа на растенията. Различните растителни видове съдържат около 220 до 62 000 ppm (суха маса) силиций. Растения, като глухарче и бамбук, съдържат силиций в стъблата и листата си, което повишава стабилността им.

Какви са последиците за здравето от наличието на силиций във вода?

Човешкото тяло съдържа около 1 грам силиций, който постепенно намалява с напредване на възрастта.
За редица организми силицият е част от хранителните нужди и следователно, се счита за необходим и за хората. Организмите се нуждаят от силиций главно за развитието на костите, въпреки че се съдържа главно в кожата и съединителната тъкан. Дневната доза може да варира между 20 и 1200 мг и най-често се доставя от консумацията на зърнени храни.

Силиций като минерал

Силиций като минералВъпреки че, голяма част от специфичните биохимични и физиологични функции на силиций все още не са напълно известни, се смята, че такива съществуват. В резултат, нараства интереса към потенциалните терапевтични ефекти на органичния силициев диоксид върху човешкото здраве.

Силицият е известен като разкрасяващ и полезен за организма минерал и като такъв, притежава изключителни ползи за здравето. В човешкото тяло присъства основно под формата на или производно на силициева киселина. Той не само укрепва съединителната тъкан и костите, но е полезен в грижите за косата, ноктите и кожата. Сред ползите на силиций място намират и превенция на атеросклероза, безсъние, кожни заболявания, туберкулоза и други:

Силицият е жизненоважен минерал, нужен на организма за здрави и гъвкави стави, блестяща кожа и здрави кости.  Също така е необходим и за повишаване на общите ползи на витамин Д, глюкозамин и калций.

Превенция на костни деформации

Силицият безспорно играе важна роля в подпомагането на калция за растежа и поддържането на ставите и костите. Чрез увеличаване на количеството на колагена се подобрява и гъвкавостта на костите. Освен това, увеличава скоростта на заздравяване на костни фрактури и изкълчвания.

Предотвратяване на алопеция

Алопеция (косопад) или изтъняване на косата може да се дължи на недостиг на хранителни вещества и микроелементи, и по-специално на силиций. Силицият насърчава растежа, сгъстяването и заздравяването на косата. Също така увеличава блясъка.

Поддържа външният вид на кожата

Силицият запазва здравината и естественият блясък на кожата, освен това може да предотврати някои кожни проблеми.

Подпомага оздравителните процеси

Силицият играе ключова роля в защитата срещу болести. Сред ползите за здравето попадат и способността за възстановяване на дихателната лигавица, особено ако тялото страда от дехидратация. Тази способност на силиция го прави важен елемент в терапията на туберкулоза и други заболявания, засягащи лигавиците.

Предотвратява алуминиева интоксикация

При изследвания на страдащи от болест на Алцхаймер са установени по-големи количества алуминий в мозъчните лезии. Силицият се свързва с алуминия и предотвратява абсорбцията му в стомашно-чревния тракт, като по този начин намалява риска от алуминиева токсичност.

Предотвратява чупливи нокти

Силицият играе много важна роля в поддържането на здравето на ноктите. Той помага за подобряване на здравето и устойчивостта на ноктите и ги предпазва от инфекции.

Помага за укрепване на костите

Силицият е необходим за поддържане на здрав опорно-двигателен апарат. Той повишава отлагането на различни минерали като калций в костите и тъканите.

Превенция на атеросклероза

Формирането на твърди плаки в артериите води до атеросклероза. Освен това, нарушава притока на кръв към заздравяващите тъкани, а окисленият холестерол пречи на оптималната кръвна циркулация в организма. Според последни научни изследвания, проведени върху зайци, силициевите добавки намаляват образуването на плаки и  предотвратяват окислението на холестерола, като по този начин намалява риска от различни сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Силицият присъства в таблетки за лечение на колики и чревни газове.

Признаци на недостиг на силиций

Основните признаци за недостиг на силиций в организма са свързани със съединителната тъкан. Наред с отслабването на костите, може да се наблюдават изтъняване на косата, чупливи нокти, образуване на бръчки и стареене на кожата.

Токсичност на силициевите съединения

Силицият обикновено е безвреден като присъства във водата, тъй като той се съдържа естествено в нея и то в големи количества. Необичайно високи концентрации, обаче могат да ограничат растежа на водораслите!

Макар да притежава различни полезни ефекти и свойства, не може да не бъде споменат и факта, че силицият може да се открие в различни форми и химични съединения, като някой от тях са опасни за здравето:

Все още няма ясни механизми за токсичност на елементарен силиций.

Високите концентрации на разтворимите съединения на силиций могат да нарушат процеса на фосфорилирането.

Редица силициеви съединения имащи влакно-подобна структура притежават токсично действие, например азбест. Вдишване на фини частици от прах от кварц (свободен силициев двуокис) може да причини силикоза, типично професионално заболяване при работници в мини или каменни кариери. Попадането на силициевите частици предизвикват втвърдяване на белодробните алвеоли и намаляване на гъвкавостта им. Това води до недостиг на въздух, задух и кашлица.

Силициеви съединения като силициев тетрахлорид е токсична течност със силно дразнещо действие върху очите и кожата и очите!

Питейна вода, съдържаща силициева киселина обаче е напълно безопасна.

Източници на силиций

Добри източници на силиций са:

 • ябълки, грозде, круши (особено обелките на тези плодове), портокали, тиква;
 • зърнени храни, овесени ядки, бадеми
 • сурово зеле, моркови, лук, краставици, чесън, зелен лук
 • фъстъци, риба;
 • изворна вода; По-високи концентрации се откриват в „твърдата вода“. Отколкото в „меката вода“
 • растения и билки, богати на силиций са коприва, хвощ, подбел. За да се извлече максимално количество силиций от растенията е нужно те да се варят на слаб огън, по-продължително време.
 • богат източник на силиций е диатомичната пръст, добавена към чаша айрян, вода или сок.

Силициева (кремъчна) вода

КремъкСилициева вода може лесно да се приготви в домашни условия. За целта е необходимо просто да накиснем кремък във водата, която пием.

Кремъкът представлява силициев диоксид – широко разпространен в целия свят материал, използван за изработване на оръжия и инструменти още от каменната ера. По същество представлява твърда, химична или биохимична седиментна скала, изключително устойчива на атмосферни влияние и често се открива като камъчета по потоци и плажове. Представлява форма на микрокристален кварц, който често образува „възли“ в скалните блокове. Конхоидалната структура на кремъка е причината, поради която при счупването му се образуват остри ръбове. Именно това свойство на кремъка са използвали древните хора, за да изработват от него остриета, върхове на стрели и други остри инструменти.

Друго важно свойство на кремъка е способността му да генерира искри при удар с нагорещена стомана. Именно това позволява кремъка да се използва като източник на огън. Тясната връзка на кремъка с генериране на пламък е и причината, поради която изкуствени материали, използвани при производството на запалки и комплекти за оцеляване също да бъдат означавани като кремък.

Кремъкът е много издръжлив материал, който се среща в атрактивни цветове. Изрязан в специални форма (кабошони, мъниста) и намира приложение и като скъпоценен камък.

За приготвянето на кремъчна (силициева вода) вода е необходимо да се накисне парче кремък във вода за около 10 дни. Препоръчва се на около 2-3 грама кремък, между 1 и 5 литра вода. Покрийте съда и оставете в светло помещение, на стайна температура. Не съхранявайте в хладилник или на пряка слънчева светлина! Полезните свойства на така получената силициева вода са съизмерими с тези на сребърната вода. От полза е за подобряване на имунната защита на организма, срещу кървящи венци и зъбобол, кожни проблеми, стомашни неразположение, за подобряване на дейността на бъбреците и черния дроб. Може да използвате кремъчната вода за пиене, готвене, както и с лечебна цел - изплакване на устната кухина, измиване на косата и тялото, промивки на рани, компреси, приготвяне на билкови отвари и други.

Източници:
http://www.lenntech.com
https://www.organicfacts.net
http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЕ-тата в хранитеЛайфстайлИсторияАлт. медицинаПрезентацииТестовеЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СнимкиФизиологияСпортНормативни актовеБотаникаЛеченияХрани и ястияПроизводители