Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Рейки и хипнотерапия Кехлибар - древен камък с лечебни свойства

Кехлибар - древен камък с лечебни свойства

Кехлибар - древен камък с лечебни свойства - изображение

Чували ли сте за кехлибарените огърлици, които може да видите да носят много бебета и малки деца. Ако не сте, ще се изненадате да чуете, че хиляди родители се хвалят, че именно тези огърлици са им помогнали да се справят с редица предизвикателства като болката и безпокойството у детето при никненето на млечните му зъбки.

Ползите за здравето от кехлибара са известни от хиляди години и хората, наистина са вярвали, че той може да помогне за лечението на много различни заболявания. Поради това, много хора днес се питат дали наистина има някаква полза в тези твърдения или това е поредния мит.

Качества и свойства на кехлибара

вкаменена смолаКехлибарът, всъщност е вкаменена естествена смола, а не камък. Дори и претърпял процес на фосилизация (вкаменяване), в него продължават да се съдържат активни съединения.

Янтарната киселина е веществото, на което се преписват голяма част от полезните му действия. Тя представлява естествено вещество, съдържащо се във всички живи същества. Използва се като хранителна добавка и естествен антибиотик от векове. В бирата и виното също се съдържа янтарна киселина. Според проучване от 2013 година е установена връзка между янтарната киселина и намаляване на стреса при мишки. Констатациите показват, че янтарната киселина проявява ефект, подобен на анксиолитиците (вещества с успокоително действие).

Смята се, че сред полезните свойства на янтарната киселина се нареждат още противовъзпалително действие, борба със свободните радикали, облекчаване на стрес и болка.

Балтийският кехлибар се отличава с най-висока концентрация на янтарна киселина (3-8%).

зелен кехлибарТрадиционният кехлибар е в средата на цветовия диапазон, като най-качествените екземпляри са значително ясни и може да съдържат включения от растителни масла или насекоми. Освен жълт, може да се открие и зелен кехлибар, но той е изкуствено създаден.

Друга особеност на кехлибара е, че притежава електромагнитна активност - при търкане се зарежда с органична енергия и произвежда отрицателни йони, които имат положително влияние върху тялото (друг камък с такова свойство е турмалин). Древните гърци са го наричали „electron“ и се смята, че това е произхода на думата електричество.

Какъв е произхода на кехлибара?

За да разберем какъв е произхода на кехлибара, трябва да се върнем милиони години назад във времето. Преди около 45 милиона години боровите дървета в Балтийския регион и Скандинавските страни са отделяли смоли. Кехлибарените смоли постепенно се втвърдявали и вкаменявали. Всичко това се е случвало в продължение на много, много хиляди години. Постепенно тези смоли се разпространили от боровите гори към крайбрежните райони, а от там попаднали на дъното на морето, където фосилизирали. Много по-късно кехлибарът е изведен отново на повърхността от ледниците и се е отлагал там в продължение на дълги години.

В подкрепа на това, че този процес се е случил преди много хиляди години е факта, че са открити бижута от балтийски кехлибар, датиращи от времето много преди Христа.

Кехлибарът е бил използван в продължение на векове като средство за лечение на болести. Хората, живеещи в близост до Балтийско море са използвани, за да добиват камъните от брега на морето и да ги използват за своите „магически сили”. Установено е, че в древните времена, кехлибарът е раздробяван на ситно и е използван като лекарство срещу болка.

Освен в района на Балтийско море обаче, кехлибар е откриван и в други страни. Археолози са открили много красиви кехлибарени парчета в гробове, датиращи около 2000 г. пр. н. е. и преди това. Факта, че кехлибарени артефакти и бижута са откривани в различни места по света, дава основание да се смята, че той е използван и за търговия.

насекоми в кехлибарВ много от намираните изделия от кехлибар са откривани насекоми. Вероятно се е смятало, че той притежава магически свойства, тъй като те са били оформяни в ловни талисмани, носени, за да донесат безопасен и богат лов.

Кехлибар е открит и е египетски гробници, включително и тази на Тутанкамон.

 

Разпространение на кехлибара

Кехлибар може да се открие още от Русия, Полша, Великобритания, Италия и Германия. Предлага се в различни нюанси, от бледожълто до тъмнооранжев цвят.

Ползи от кехлибара

Кехлибарът се използва за изработване на красиви бижута, които обаче притежават и незаменими ползи за здравето на цялото семейство. Когато кехлибарът се носи върху кожата, той се затопля и освобождава янтарна киселина, която от своя страна се абсорбира от кожата и навлиза в кръвообращението. Тя стимулира дейността на щитовидната жлеза, намалява отделянето на прекомерно количество слюнка при бебетата и облекчава болката.

Бижутата от кехлибар се препоръчват за намаляване на главоболие, болки в шията и гърлото, артрит и ревматизъм. В допълнение, носенето на бижута от кехлибар може да намали тревожността и да помогне за преодоляване на умората. Освобождаването на янтарна киселина и успокояващият ефект на кехлибара доказано помага при редица състояния, като възпалено гърло, колики, никнене на млечни зъби, екзема; също може да подобри дейността на сърцето, черния дроб, бъбреците, чревния тракт, ставите и други.

Някои жени съобщават, че носенето на кехлибарена огърлица оказва особено благоприятно влияние върху функционирането на щитовидната жлеза.

Освен върху физическото здраве, кехлибарът оказва благоприятно действие и върху психичното състояние, като предизвиква у човека, който го носи усещане за здраве и изцеление. Той балансира емоциите, изчиства ума и освобождава тялото от отрицателната енергия. Това е от полза за облекчаване на стреса, преборване на фобии и страхове. Помага за облекчаване на стреса и за справяне с депресията. Той подпомага емоциите и създава по-положителен възглед за живота.

сакрална чакраВлиянието му върху сакралната чакра означава, че този силен камък може да помогне да се повиши вашата креативност. Кехлибарът е един от най-добрите естествени начини да се защитим от негативизъм и психически атаки.

Препоръчва се още при заболявания свързани с далака, черния дроб и други органи в коремната област.

Особено благоприятно е да носите кехлибара по време и след боледуване, което ще допринесе за облекчение на състоянието и ще ускори възстановяването на силите и енергията.

Ползи от кехлибара за бебета и деца

Ползите от кехлибара за децата са били известни още преди Втората световна война. Децата в Германия и някои други страни са носили кехлибарени перли, за да растат по-силни и изникването на млечните зъби да е по-малко болезнено. В Литва дори се масажирали венците с кехлибар, за да намалее болката.

Ползи за домашните любимци

кехлибар за домашни любимциКехлибарът може да бъде от полза не само за хората, но и животните. Колиетата от кехлибар се препоръчват като средство за борба с бълхите и кърлежите по домашните любимци. Кехлибарените яки работят чрез наелектризиране на животинските косми, което от своя страна спомага за премахване на бълхите и други паразити от тях. Освен това, кехлибарът разпръсква специфична миризма, когато се загрее от топлината на животинското тяло, която действа отблъскващо на кърлежите и бълхите. Това прави кехлибарените огърлици популярни и сред собствениците на кучета и котки. Макар да е нужно малко повече време да настъпи осезаем ефект от кехлибарените яки, то те са напълно естествено средство, което няма да навреди на домашният ни любимец

Форми на употреба на кехлибара?

За да се възползвате от предимствата на кехлибара, трябва да се уверите, че използвате истински Балтийски кехлибар, който да е суров, а не полиран, тъй като другите видове не съдържат янтарна киселина в такива концентрации. Може да пуснете парче кехлибар в джоба си, в близост до проблемната област или да се снабдите с бижу, което да носите постоянно.

Кехлибарени бижута

кехлибарени бижутаСъщ така, когато носите кехлибарените бижута, те трябва да са в контакт с кожата. Това е важно, за освобождаване на янтарната киселина. Освен това, колкото по-дълго време носите кехлибара, толкова повече ползи може да очаквате.

Кехлибарена огърлица

Поставете огърлицата в тази част от тялото, в която искате да насочите ефекта. Например, ако искате да подобрите функцията на щитовидната жлеза, поставете огърлицата на шията. И въпреки, че няма много научни изследвания, относно механизма на действие и ефективността не кехлибарената огърлица при нарушена функция на щитовидната жлеза, много хора заявяват, че са намалили количествата на приеманите лекарства, след като са започнали да носят кехлибарената огърлица. В крайна сметка, нищо не пречи да се опита!

кехлибарена гривна за бебеЗабележка за безопасност (за бебета)! Кехлибарените огърлици носят риск от задушаване при бебета или риск от скъсване и попадане на отделните камъни в устата на бебето! Тези опасности могат да бъдат избегнати, ако поставяте огърлицата на глезена на бебето и поставите чорапчето върху нея. Ако все пак решите да поставите огърлицата на шията, не оставяйте бебето без надзор и я махайте по време на сън.

Кехлибарени гривни срещу артрит

кехлибарена гривнаОсвен кехлибарени огърлици, може да откриете и кехлибарени гривни. Много хора казват, че с успех ги използват, за да намалят болката при артрит и синдром на карпалния тунел. За да бъде ефектът оптимален гривната трябва да бъде в контакт с кожата на китката, колкото е възможно повече време, дори и през нощта. При по-силни болки, може да поставите и повече от една гривна.

Носенето на балтийски кехлибар под формата на огърлица, гривна или друг вид аксесоар, може да е от полза още при:

  • мигрена и главоболие
  • дискомфорт в рамото и шията
  • тендинит
  • менструални спазми
  • повишена чувствителност на тъканите
  • синдром на неспокойните крака
  • ортодонтска терапия и други.

Кехлибар на прах и масло

масло и прах от кехлибарОсвен бижута, кехлибарът се използва и за масаж под формата на прах и масло. Смята се, че маслото от балтийски кехлибар притежава изключителни лечебни свойства. Когато се втрива в кожата е ефективно против стареене и бръчки, а също така помага и за възстановяване на увредени кожни клетки. Това може да се използва за бързо лечение при различни травматични увреждания на кожата и леки изгаряния. Някои източници твърдят, че прах от кехлибар може да бъде благоприятно средство за лечение на нарушения на малките кръвоносни съдове (спукани капиляри), за щитовидната жлеза, както и за подобряване на здравето и вида на косата.

Как да използваме кехлибара?

Носете кехлибара в рамките на Вашата аура, колкото се може по-дълго време. Най-лесният начин за това е да го използвате под формата на бижу.

Препоръчително е, когато си закупите нов камък или кристал първо да го използвате самостоятелно и след като сте напълно наясно с неговата енергия и влияние може да изберете да го комбинирате с други камъни. Комбинацията от кристали и камъни помага да извлечете максимума от техните свойства и може да насочите силата им за решаване на специфичен проблем.

За да ви помогне да повишите креативността си, може да го комбинирате с камъни като жълт апатит (Yellow Apatite), оранжев кридит (Orange Creedite), оранжев карнеол (Orange Carnelian), златно-жълт лабрадорит (Golden Yellow Labradorite), бразилианит (Brazilianite) или либийско пустионно стъкло (Libyan Desert Glass).

За да засилите енергията си, да подсилите финансовите си успехи, може да го комбинирате с други камъни на слънчевия сплит като жълт сапфир (Yellow Sapphires), ванадинит (Vanadinite), златен рутил кварц (Golden Rutilated Quartz), халкопирит (Chalcopyrite), цитрин (Citrine Crystals), аметрин (Ametrine), жълт апатит (Yellow Apatite) или златно-жълт лабрадорит (Golden Yellow Labradorite).

За по-силен лечебен ефект може да го комбинирате с магнетит.

Източници:
http://www.healthextremist.com
www.thenaturalamber.com
forlivingstrong.com
http://www.healing-crystals-for-you.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноБотаника