Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Абрус прекаториус

Абрус прекаториус

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Абрус прекаториус - изображение

Абрус прекаториус (Abrus precatorius) представлява влачещо, лиановидно растение, което принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae). Негови синоними на латиница са: rosary pea, jequirity bean, jequirity, crab's eye, precatory bean, John Crow bead, Indian liquorice.

Устройство на абрус прекаториус

листа на абрус прекаториус

Растението има увивен растеж около дървета и храсти. Клоните й са тънки, приличащи на лозови. Листата му са дълги, перести и състоящи се от множество по-малки листенца, които са разположени по двойки в листната петура. Листните двойки са от 5 до 15, като всяко листенце в тях може да бъде с дължина от 2 до 5 см.

 

 

цвят на абрус прекаториус

 

 

Цветовете са малки, бели или оцветени в различни нюанси на розовото и виолетовото. Имат асиметрична, подобна на фуния форма и са събрани в гроздовидни съцветия в листните пазви.

 

 

 

плод абрус прекаториус

 

 

Плодът представлява шушулка, с продълговата, плоска форма и с остър връх. Тя е зелена в процеса си на растеж, като при узряване става тъмно кафява.

 

 

 

семена на абрус прекаториус

 

Вече узряла се отваря и в нея се установяват от 3 до 8 лъскави, твърди, блестящи червени семена с черна точка. В зависимост от сорта абрус прекаториус семенцата му могат да бъдат оцветени и в други цветове - зелен, бял, черен, син, жълт.

 

Разпространение на абрус прекаториус

Растението е родено в Индия и расте в тропическите и субтропическите райони на света, където е било пренесено. Има инвазивен тип на разпространение и склонност към буренясал растеж.

Използваема част на абрус прекаториус

Употребяват се семената на билката.

Химичен състав на абрус прекаториус

Веществото с най-голямо значение в състава на вида се нарича абрин. Съдържа се в семената и е с два пъти по-силно действие от рицина, макар че абринът може да се абсорбира много по-бавно от рицина. Поглъщането цели семена може да не се демонстрира с клинични признаци на отравяне, тъй като те могат да преминат неразградени през стомашно-чревния тракт, заради твърдата си черупка. Когато са приети смачкани или сдъвкани предизвикват тежко отравяне.

Лечебни свойства и приложение на абрус прекаториус

Семената на abrus precatorius съдържат един от най-мощните токсините, познати на човека - абрин. Външната им обвивка е твърда, поради това погълнати цели предизвикват само леки симптоми на интоксикация, след които организмът обикновено се възстановява напълно. Твърдата обвивка на семената ги предпазват от храносмилателните процеси, което не позволява отделяне на токсина от вътрешността им. Ако семената се раздробява и погълнат, последва сериозно отравяне, което може да доведе до смърт.

шушулка на абрус прекаториусПри отравяне с абрин се наблюдават следните симптоми: гадене, повръщане, конвулсии, чернодробна недостатъчност и смърт, обикновено след няколко дни.

Известен е случай, при който човек поглъща с цел натрошени семена от растението. Навременната лекарска намеса и агресивна медикаментозна и механична терапия спасяват живота на пациента. При такива случаи изходът е фатален.

В Сидха медицината в продължение на векове абрус прекаториус се използва с лечебна цел. Белият сорт се употребява за получаване на масло, което е с качества на афродизиак. Чай се прави от листата и се използва при треска, кашлица и простуда. Тамилите са знаели за отровността на семената и са предложили различни начини за тяхното пречистване от токсините. Единият от тях е чрез кипене на семената в мляко и след това изсушаване. Протеинът е денатуриран, когато са подложени на високи температури, което премахва неговата токсичност.

Растението се използва също и в Аюрведа и се казва, че за насърчаване на растежа на косата. Понякога се използва като съставка в индийски продукти за коса.

Корените на билката в родният й ареал на разпространение са използвани за облекчение на дискомфорт в областта на корема.

Употреба на семената от абрус прекаториус за направата на бижута – броеници, гердани и гривни, ударни инструменти:

гривна от абрус прекаториус Често уникалните семена на растението се използват за направата на бужута. Като достатъчно лъскави и атрактивни те привличат вниманието на децата и могат да бъдат погълнати от тях, при което да настъпи отравяне.

Има доклади, че работниците, които пронизват семената, за да бъдат готови за низане, могат да пострадат от отравяне и дори смърт от убождане с предмета, с който ги обработват.

В Тринидад в Западна Индия ярко оцветените семената се носят като гривни около китката или глезена, с цел предпазване от зли духове и уроки. Тамилите използват семена от различни сортове абрус прекаториус, като най-поплярни са червените, черните, белите и зелените.

През март 2012 г. в Обединеното кралство е издадена заповед за връщане на всички гривни, изработени от семенцата на билката, поради отровността им и евебтуалното създаване на опасни ситуации с тях.

Семена на билката са били използвани и за изработване на ударни инструменти.

Интересно за абрус прекаториус:

гердан от абрус прекаториусВ Раджастан, Индия, е създадена песен свързана с това растение. Има и доказателства, че то има значителна икономическа стойност за племето зулу, което се дължи на факта, че това е форма на доход за безработните зулу, които изработват и продават различни неща от семената му.

Растението е широко използвано във Флорида като декоративно такова в продължение на много години.

Това растение е също така отровно и за коне.

Лабораторни изследвания на екстракти от абрус прекаториус:

Разнообразие от фармакологични ефекти на екстракти от растението са наблюдавани при гризачи, но не са демонстрирани клинично при хора, включително.

  • етилов екстракт от растението действа като антиоксидант, противовъзпалително и аналгетично средство при гризачи;
  • метанолов екстракт от семената предизвиква обратими промени в естрогенния цикъл и напълно блокирана овулация при плъхове;
  • метаноловият екстракт, в зависимост от дозата му на приложение, притежава бронходилататорна активност в модел на морско свинче.

Изследвания на воден, метанолови и хлороформ екстракти от Abrus precatorius показват по-голяма инхибиторна активност срещу редица болестотворни бактерии като Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium и Escherichia colia.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИсторияХранене при...БотаникаОткритияРецептиЛеченияКлинични пътекиСпециалистиИзследванияФизиологияСоциални грижи