Двуспорова печурка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има шапка/гугла, която достига до 3-10 см. в диаметър. В младо състояние има полукълбовидна форма, а развита е широко дъговидна. Гуглата е белезникаво кремава до кафяво-червеникава. Първоначално ръбът е подвит навътре и закрепен чрез частично покривало с пънчето, а по-късно - изправен и тънък. Кожицата е бяла и гладка, с люспи.
Месото на гъбата е плътно и розово, с приятен аромат и вкус.
Гъбата има ламели/пластини, които са гъсти, свободни, тънки. В младо състояние те са сиво-розови до тъмнокафяви. Гъбата има тъмнокафяви на цвят спори, които са елипсовидни и гладки.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, доста плътно и е бяло на цвят. При добре развита гъба пънчето е кухо и носи пръстенче. В горната си част е червеникаво.
Разпространение:
Основно тази гъба се култивира. В природни условия се среща рядко - в полета, тревни площи, торища и градини след дъжд, от края на пролетта до есента.
Действие:
Изследвания посочват, че гъбата може да намали нивото на естроген. Също така, намалява риска от рак на гърдата, често срещано заболяване при жените. Подобрява свойствата на имунната система.
Предназначение:
Представлява вкусна ядлива гъба, с много добри вкусови качества.
Има отровен двойник - зелената и бялата мухоморка.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството – част 1
- Самакитка, Аконит, Аконитум, Вълче биле, Омаяк
- Пейот
- Каламинов лосион
- Бяла акация, Бял салкъм
- Лобелия - голяма, Индиански тютюн
- Гъби на фурна с лук и кашкавал
- Печени гъби с мащерка и чесън
- Гъбена салата с моркови, кашкавал и кисели краставички
- Ядливите гъби също могат да бъдат опасни за здравето
Коментари към Двуспорова печурка