Едра орешарка, Едра миризливка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, по-късно е плоска с гърбица, а при напълно развити екземпляри е плитко фуниевидна, с диаметър около 5 до 25 см, цветът е белезникав или охра до кафяв, при по-стари екземпляри избледнява. Ръбът в началото е подвит навътре, а след това е изправен. Кожицата е копринено лъскава или фино люспеста, а при стари екземпляри е набръчкана и гола.
Месото на гъбата е дебело, крехко и сочно при млади екземпляри, твърдо и жилаво при стари. Цвета е белезникав до светла охра, при разрез не се променя, с миризма на бадем и приятен вкус.
Гъбата има пластинки, които са прираснали към пънчето и се спускат по него, към ръба на шапката са примесени с по-къси пластинки, които не достигат пънчето. Те са гъсти, тесни, белезникави до бледожълтеникави. Споровият прах е бял на цвят.
Гъбата има пънче с цилиндрична форма, в основата е леко задебелено и покрито с мъх, а към върха изтънява, плътно, здраво, влакнесто набраздено, белезникаво на цвят.
Разпространение:
Гъбата расте на самодивски кръгове, на големи или единично по горски поляни, ливади, пасища, на затревени места в покрайнините на гори, през месеците от септември до ноември.
Предназначение:
Ядлива гъба, но само в младо състояние. Препоръчва се преди приготвяне да се извари.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
МИКОДЕФ капсули 600 мг * 60
НовМИКОДЕФ капсули 600 мг * 30
НовЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Сапунка
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Обикновена сливовка, Сливарка, Кайсиевка
- Пъстърва гъба
- Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка
- Папирус
- Латинка
- Червенееща сърнела
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Как да съхраняваме печурките - част 1
Коментари към Едра орешарка, Едра миризливка