Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Tricholomataceae Едра орешарка, Едра миризливка

Едра орешарка, Едра миризливка

Сем. Tricholomataceae

Едра орешарка, Едра миризливка - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна, по-късно е плоска с гърбица, а при напълно развити екземпляри е плитко фуниевидна, с диаметър около 5 до 25 см, цветът е белезникав или охра до кафяв, при по-стари екземпляри избледнява. Ръбът в началото е подвит навътре, а след това е изправен. Кожицата е копринено лъскава или фино люспеста, а при стари екземпляри е набръчкана и гола.

Месото на гъбата е дебело, крехко и сочно при млади екземпляри, твърдо и жилаво при стари. Цвета е белезникав до светла охра, при разрез не се променя, с миризма на бадем и приятен вкус.

Гъбата има пластинки, които са прираснали към пънчето и се спускат по него, към ръба на шапката са примесени с по-къси пластинки, които не достигат пънчето. Те са гъсти, тесни, белезникави до бледожълтеникави. Споровият прах е бял на цвят.

Гъбата има пънче с цилиндрична форма, в основата е леко задебелено и покрито с мъх, а към върха изтънява, плътно, здраво, влакнесто набраздено, белезникаво на цвят.

Разпространение:
Гъбата расте на самодивски кръгове, на големи или единично по горски поляни, ливади, пасища, на затревени места в покрайнините на гори, през месеците от септември до ноември.

Предназначение:
Ядлива гъба, но само в младо състояние. Препоръчва се преди приготвяне да се извари.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиХрани и ястияСъставкиЛюбопитноДиетиПроизводителиПсихологияАлт. медицинаКлинични пътекиИстория