Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Дребна печурка, Пеперуда

Дребна печурка, Пеперуда

Сем. Agaricaceae

Дребна печурка, Пеперуда - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

 

Описание:
Гъбата има шапка/гугла, която е около 2 — 5 см в диаметър. В младо състояние е полусферична, а по-късно почти плоска, в центъра слабо изпъкнала или вдлъбната. В началото е белезникава по периферията, а в центъра жълтеникаво кафява, а по-късно - сиво-кафява. Повърхността е суха, гола и гладка, понякога в средата е влакнесто люспеста. Ръбът първоначално е подвит навътре и е сраснал с пънчето посредством ципесто частично покривало, по-късно е изправен, леко вълновиден, често с остатъци от покривалото.

Месото е тънко, плътно и белезникаво. При разчупване пожълтява, с приятен бадемов аромат и вкус.

Пластинките са тънки, гъсти, свободни от пънчето, първоначално бледорозови, а по-късно месно червени до кафяво-черни. Спорите са елипсоидни, гладки, бледо кафяви. Споровият прашец е пурпурно кафяв.

Пънчето е цилиндрично, понякога леко удебелено в основата, плътно, по-късно с кухини (кавернозно), бяло, към основата жълтеникаво до бледокафяво, с тънък, ципест нетраен пръстен в горната част — остатък от частичното покривало.

Разпространение:
Среща се по горски поляни, ливади, пасища, паркове и градини от средата на пролетта до средата на есента (от май до октомври), на групи, често на самодивски кръгове.

Приложение:
Добри вкусови качества. Превъзходна ядлива гъба с приятен вкус и гъбен аромат. Употребява се в свежо състояние и консервирана.

Двойници:
Гъбата има отровни  двойници - бяла и зелена мухоморка. Тя се отличава от отровните по дребната си гугла, по розовите до тъмнокафяви пластинки, по пурпурно кафявия си споров прах и по липсата на общо покривало - пънчето няма калъфче в основата.

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиСъставкиДиетиПсихологияПроизводителиИсторияКлинични пътекиАлт. медицина