Ливадна виолетка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е широко дъговидна до конусовидна, а развита е разперена до плоска, с диаметър около 5 - 15 см., бледосива, жълто охрена до светлокафява, със слаб лилав оттенък. Кожицата е гола, гладка, влажна, след изсъхване - лъскава. Ръбът първоначално е подвит навътре, а по-късно изправен, вълнообразен, целокраен и дебел.
Месото е дебело, твърдо и крехко, белезникаво на цвят, с приятен вкус и без миризма.
Гъбата има ламели/пластини, които са свободни от пънчето, нагъсто разположени, тънки, лесно се отделят от месото, бели до бледокафяви. Спорите са елипсоидни, с брадавичеста повърхност, безцветни. Споровият прах е кремав.
Пънчето е цилиндрично, в основата задебелено, надлъжно набраздено (влакнесто), в началото плътно и твърдо, а по-късно кухо, бледолилаво до виолетово с бял памуковиден мицел в основата.
Разпространение:
Расте върху почва по влажни ливади, пасища, по горски поляни, покрай горите, на самодивски кръгове, от началото на лятото до началото на зимата (от юни до ноември).
Предназначение:
Добра ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние или консервирана.
Снимка: Карел Тейкал, Томаш Чалъш
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ПРАЙВ ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА MONACO 100 мл
ИНГЛИШ СОУП КАМПЪНИ ЛУКСОЗЕН РАСТИТЕЛЕН САПУН КОЛЕДЕН ПЕЙЗАЖ 190 г
НовЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА OCEANA 80 мл
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН ВИОЛЕТА - РОМАНТИЧЕН 250 г
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ФОБИИ/ФИКС ИДЕИ 50 мл
АЛКЕМИЛА GLAM PERFUME ЛОСИОН ЗА ТЯЛО ВИОЛЕТKИ 250 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Латинка
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Папирус
- Пейот
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Свинско с гъби в сметана
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
Коментари към Ливадна виолетка