Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има шапка/гугла, която достига до 3-18 см. в диаметър. В младо състояние тя има яйцевидна формата, а при пълно развиване става широко дъговидна. Кожицата на шапката на гъбата е гладка, копринено лъскава, суха, често с едва забележими люспи. Тя е бяла на цвят, а при по-зрели представители - шапката става жълтеникава. Ръбът в началото е подвит навътре и сраснал с пънчето чрез покривало, а по-късно е изправен.
Месото на гъбата е дебело и има снежнобял цвят, който се променя при нараняване - пожълтява. Месото има приятен вкус и аромат.
Гъбата има ламели/пластини, които са тесни, гъсти, с различна дебелина и изтънени към стълбчето. В младо състояние те са силно сивобелезникави до розови, а при по-зрелите представители - червеникави до кафяви. Гъбата има червеникавокафяви на цвят спори, които са елипсовидни и гладки, а прашецът и е пурпурно виолетов.
Гъбата има пънче, което е цилиндрично, в основата задебелено, високо около 8-15 см., доста плътно и е бяло на цвят. При добре развита гъба пънчето е кухо, носи пръстенче и има жълтеникав цвят.
Разпространение:
Гъбата расте в края на пролетта, през лятото и през есента в крайни тревисти райони, на горски поляни, ливади, паркове и градини. Често на самодивски кръгове.
Предназначение:
Представлява ядлива гъба с анасонова миризма и много добри вкусови качества. Употребява се в прясно състояние, консервирана или сушена.
Има отровен двойник - зелената и бялата мухоморка.
Разграничителни белези
1. При нараняване или допир повърхността на шапката пожълтява;
2. Пластинките първоначално са сиво-бели, по-късно сиво-розови, червеникави до кафяво-черни.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Agaricaceae
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Папирус
- Горска печурка, Кафява горска печурка
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Ливаден пачи крак
- Латинка
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Печени палачинки с пиле в сметанов гъбен сос
- Ядливи ли са всички култивирани гъби, какво да правим при отравяне?
Коментари към Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка