Зърнеста копринка

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапката, която в младо състояние е яйцевидна, а развита има форма на камбанка. Цветът е от охрено кафяв до жълто-кафяв, на върха е по-тъмна. Повърхността е радиално набраздена, често е осеяна със ситни, белезникави люспици и блестящи зрънца, които лесно се измиват от дъжда, затова може и да липсват. В младо състояние ръбът е подвит и свързан с пънчето частично покривало и е неправилно вълновиден, а при стари екземпляри е дълбоко насечен и подвид нагоре.
Месото е тънко и белезникаво, без аромат.
Гъбата има пластини/ламели, които са сраснали с пънчето, широки, гъсти, в младо състояние са бели, а по-късно стават сивкави, кафяви и накрая черни, както при всички чернилки и се втечняват. Споровият прах е тъмнокафяв.
Пънчето е цилиндрично, бяло, кухо, копринено влакнесто.
Разпространение:
Расте на кичури върху дървесина в гори, градини, паркове, през месеците от май до ноември.
Предназначение:
Добра ядлива гъба само в млада възраст, докато пластинките са бели.
Забележка:
При едновременна употреба с алкохол е ОТРОВНА!
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЦВЕТЕН ЕЛИКСИР НА Д - Р БАХ ДЕПРЕСИЯ 20 мл
АРГАНИА ШАМПОАН С АРГАН 250 мл
ДЖОАННА СЕРУМ С КОПРИНЕНИ ПРОТЕИНИ (КРИСТАЛИ) 50 г
СИЙСТАРС БЛЕК ШАМПОАН ПРОТИВ ПЪРХОТ 200 мл
МАРК АНТЪНИ СТРИКТЛИ КЪРЛС ШАМПОАН ЗА ПОСЛУШНИ КЪДРИЦИ 380 мл
СИЙСТАРС БЛЕК МИНЕРАЛИЗИРАЩ ГЕЛ ПРОТИВ ПЪРХОТ 200 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Coprinaceae
- Пейот
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Свинско с гъби в сметана
- Царска печурка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Лисичка, Жълтокафява миризливка, Фуниевидна орешарка
- Латинка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Папирус
Коментари към Зърнеста копринка