Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която е изпъкнала, плоска до леко вдлъбната, най-често с ветриловидна форма, на цвят светлокафява, сиво-кафява до кафява, с диаметър около 2 - 10 см. Ръбът й е подвит навътре. Повърхността й в началото на растежа й е радиално влакнеста, впоследствие става влакнесто-люспеста, а накрая гола.
Месото на гъбата е меко, бяло, със слаба миризма и вкус.
Гъбата има ламели/пластини, които се спускат по пънчето, средно гъсти, широки, белезникави до кремави. Споровият прах е бял на цвят.
Пънчето на гъбата е цилиндрично, характерно едро, плътно, гладко, бяло до кремаво на цвят.
Разпространение:
Расте по поляни и пасища, през месеците от май до ноември.
Предназначение:
Много добра ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние или маринована.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Pleurotaceae
- Пейот
- Пъстърва гъба
- Ливаден пачи крак
- Лютива млечница, Бяла млечница, Пиперенка, Козарка, Лютивка
- Двуспорова печурка
- Зърнеста копринка
- Латинка
- Обикновена челядинка, Джунджулка, Гвоздейка, Кокошинка
- Полипорус, Рогочовка, Сенниковиден полипорус
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
Коментари към Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба