Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Пейот

Пейот

Сем. Cactaceae

Пейот - изображение

Пейот (Lophophora williamsii) представлява вид малък, южноамерикански кактус. Принадлежи към семейство Кактусови (Cactaceae). Расте много бавно. Понякога около 30 години са необходими на растението, за да достигне зрелост и цъфтеж и да има възможност да се размножи. Поради това се смята за застрашен от изчезване вид. За узряването на едно кактусче е необходим период средно от 5 до 15 години.

Устройство на пейот

Този вид кактус няма бодли. Има кръгла форма, с големина от 5 до 12 см в диаметър.

Разпространение на пейот

Ареалът на разпространение на кактуса е на териториите на Югозападна Америка и Мексико. В тези райони населението го използва от векове.

Използваема част на пейот

Плодчетата пейот са неговата ядлива част.

Химичен състав на пейот

Пейотът съдържа алкалоди, от които с най-голямо значение е мескалинът, поради силното му действие на халюциноген. За да причини халюцинации, мескалинът трябва да се приеме в доза от 400 милиграма.

Лечебни свойства и приложение на пейот

Пейотът довежда до смущения в зрителните способности на индивида, физическата му активност и сетивните възприятия. Мексиканците са го използвали в ритуали, за да постигнат състояние на видения. За консумация се използва в сушено състояние. Вкусът му е неприятен, горчив.

Ефекти от употребата на пейот:

  • приятни - еуфория и повишено настроение, смях, прозрения, засилено цветоусещане, картинни видения при затворени и отворени очи, повишена енергия, увеличена тактилна чувствителност, чувство на щастие и надежда, замечтаност, засилена духовна мисъл, дълбоки езотерични преживявания;
  • неутрални - променено съзнание, загуба на апетит, нарушена терморегулация, странен говор и мисли, придаване на важност на малки неща и незначими преживявания, фокусиране върху големи идеи, проява на чувство на обърканост в различна степен, промени във възприятието за време, усещането за реалност и самоконтрол, необичайни усещания по тялото, разширени зеници, треперене, безпокойство;
  • негативни - повръщане, гадене, болки в шията и гърба, задух, потене, промяна в телесната температура, втрисане, обърканост, проблеми с концентрацията и съсредоточението при извършване на дейности изискващи го, затруднения в комуникативните способности, подтиснато сексуално желание, безсъние, видения тип кошмари, тревожност, депресия, неприятни чувства, паника, параноя, страх, учестена сърдечна дейност.

В рамките на един до два часа след консумацията на пейота започват да се наблюдават ефектите от него. Продължителността им е от 5 до 8 часа. След това време още около 6-8 часа могат да се установят остатъчни ефекти от действието му.

Няма данни за проява на зависимост след прекратяване употребата на пейот.

Интересно за употребата на пейот

Испанските конквистадори първи са дали писмени сведения за пейота. Преди тези завоеватели, началото на употребата му са дали индиански племена в Америка. По масовото използване на кактуса се забелязва през 19-20 век.

Внимание!

Пейотът не трябва да се употребява по време на бременност, както и всички останали наркотични средства. По време на неговия прием не трябва да се шофира и работи с машини.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияЛюбопитноЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиХрани и ястия