Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Apocynaceae (Зимзеленови) Ибога

Ибога

Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

Ибога - изображение

Ибога (Tabernanthe iboga) представлява многогодишен тропически храст, който се класифицира към семейство Зимзеленови (Apocynaceae). Kорените й се използват заради техните стимулиращи, халюциногенни и седативни свойства. Растението не е обикновен храст. То съдържа естествен психоактивен алкалоид, наречен ибогаин, който оказва стимулиращо въздействие върху централната нервна система. Наблюдавани са животни, които изравят корена на растението и го консумират, след което изпадат в "дива" ярост.

В дъждовните гори на Централна Западна Африка ибога има традиционна употреба в ритуали за изцеление и "преминаване", които се простират назад в продължение на хилядолетия. Използването й произхожда от пигмеите или от горските хора, които по-късно споделят знанията си с населението на Банту в Габон. Този обмен довежда до развитието на Bwiti религията около края на 19 век. Макар че остават на централно място в културата на Габон, храмовете на Bwiti са се разпространили в някои от околните региони като Екваториална Гвинея, Камерун, Конго и Заир.

Устройство на ибога

плодове на ибогаОбикновено расте до височина от 2 метра, а при подходящи условия може да прерасне в малко дърво високо до 10 метра. Има малки зелени листа. Цветовете й са бели и розови, а плодът може да бъде или с удължена овална форма, или с кръгла сферична, като има оранжев цвят.

Разпространение на ибога

Ибога е родена в западните части на Централна Африка.

Използваема част на ибога

Кореновата кора на билката е нейната най-употребявана част с медицински цели.

Химичен състав на ибога

Нейните жълти корени съдържат редица индолови алкалоиди, най-вече ибогаин, който се намира в най-висока концентрация в кореновата кора. Коренът, горчив на вкус, предизвиква усещане за упойка в устата, както и системно изтръпване на кожата.

Алкалоиди в ибога:

  • коронаридин;
  • ибогаин;
  • ибогамин;
  • табернантин;
  • воакангин.

Лечебни свойства и приложение на ибога

Растението няма ядлива част, но е от медицинско значение. По-специално, коренът му е халюциногенен, афродизиак, антипиретик и тоник. Приема се в различни форми за облекчение на умора, глад и жажда, или като лечение на кашлица, пикочни инфекции и конюнктивит. Листата, от друга страна, са анестетици и афродизиак, и се използват срещу зъбобол. Смолата му е антихелминтно средство. Въпреки това, съществуват сериозни странични ефекти, резултат от употребата му, поради което трябва да се внимава.

цвят на ибогаИбога стимулира централната нервна система, когато се приема в малки дози и предизвиква халюцинации в по-големи. В някои части на Африка, кората на корена се дъвче с различни фармакологични или ритуални цели. Ибогаинът, активният алкалоид в билката, се използва и за лечение на общи нарушения в организма, включително и депресия, причинени от употребата на наркотични вещества.

Само 3 грама настъргана коренова кора са необходими за една доза или чаша извлек за консумация. При по-ниски дози ибога има стимулиращ ефект и се използва за поддържане на бдителността по време на лов (в Африка).

Ибога е най-известният и най-концентриран растителен източник за ибогаин, както и 11 други алкалоида. Както вече бе отбелязано по-ниски дози традиционно се използват за борба с умората и като афродизиак, а по-големи в ритуални, особено в началото на откриването на билката. В западната общност ибогаиновата терапия има няколко приложения, включително като помощно средство за психотерапия и за лечение на нарушения на употребата на вредни вещества, особено на опиати. Някои от другите ибога алкалоиди са независимо доказани, че прекъсват нарушенията на употребата на споменатите вещества.

Лечение на зависимости с ибога

Ибогаинът отдавна е известен на западната наука, но едва наскоро е подложен на повишен контрол относно потенциала му да прекъсва наркоманията и да бъде алтернатива във психотерапията. Екстрактите от ибога, както и пречистеният алкалоид ибогаин, са привлекли вниманието поради тяхната предполагаема способност да обърнат пристрастяването към рекреационни наркотици като алкохол и опиати. Анекдотични съобщения твърдят, че приложението на ибогаин намалява жаждата за прием на опиати и кокаин за продължителен период от време. Ибогаинът е k-опиоиден агонист, който може да е причината за намаляване на симптомите на отнемане на опиатите. Има публикации които сочат, че ибога производните отслабват медикаментозно и етанолно-индуцирано поведение при гризачи, както и при хора.

корен на ибогаИбогаинът е класифициран като контролирано вещество от 1-ва степен в САЩ и не е одобрено за лечение на пристрастяване (или друго терапевтично приложение) поради неговите халюциногенни и сърдечно-съдови странични ефекти, както и липсата на данни за безопасност и ефикасност при хора. В повечето други страни той остава нерегулиран и нелицензиран за употреба.

В Мексико, Канада, Холандия, Южна Африка и Нова Зеландия се появяват независими клиники за лечение с ибогаин - всички опериращи в така наречената "правно сива зона". Известно е също, че в Съединените щати съществуват такива скрити, незаконни клиники, въпреки активния надзор. Специалистите по наркомании предупреждават, че лечението на наркотична зависимост с ибогаин в немедицински условия, без експертен надзор и придружен от подходяща психосоциална грижа, може да бъде опасно - и в приблизително един случай от 300, потенциално фатално.

Ибога е забранена или ограничена за употреба в Белгия, Полша, Дания, Хърватия, Франция, Швеция и Швейцария. В Съединените щати тя се класифицира по Закона за контролираните вещества.

Организация с нестопанска цел се опитва да убеди шведското правителство да започне клинични проучвания за нейните анти-пристрастяващи свойства, да облекчи закона за забрана срещу употребата на ибогаин и да позволи създаването на съоръжения за лечение на зависимости с веществото в Швеция.

Макар да не е съвсем сигурно как и кога ибога се придвижва от Западна Африка до останалата част на света, адвокатът Хауърд Лотсоф пръв се бори за ибога през 1962 г. като лечение за пристрастяване към опиати, след като го е излекувал от неговия прием на хероин.

Днес, терапевтични центрове, които работят с ибога, се появяват по целия свят като алтернатива на традиционните програми за рехабилитация и терапия на зависимости и предлагат огромни предимства. Под правилно управление на упоптребата на билката, тя може да бъде изключително мощна и променяща живота, а ползите й се простират далеч отвъд лечението на състоянието.

Въпреки че всички различни механизми на действие, предложени досега за свойства на ибогаина, заслужават по-нататъшно проучване, се смята, че неговият психофармакологичен профил (включително антиаддиктивните свойства) вероятно ще бъде резултат от взаимодействията му с различни молекулни места. Ибогаинът се появява в сценария за лечение на наркомании като иновативно лекарство, предизвикващо високи очаквания. Изследванията с ибогаин, неговият основен метаболит и производни, трябва да бъдат плодотворни, за да се развие веществото като лекарство, за новостите в изследователските възможности в терапията на наркоманиите.

Природозащитен статус

Макар че има малко данни за експлоатацията на съществуващото местообитание на растението, разрушителните ефекти от прибирането на реколтата и бавният му растеж могат да окажат вредно влияние върху съществуването на вида. Въпреки че няма официални данни за нивата на събиране или за търговията с ибога, тя се ползва с голямо търсене в някои западноафрикански държави и неотдавна се поставя под въпрос устойчивостта на сегашните й местообитания на експлоатация. Ако клиничните проучвания, изучаващи ефективността и безопасността на ибогаина при лечението на наркомания, са успешни, и не е разработен синтетичен негов заместител, търсенето на суровината ще нарастне още повече.

Интересно за ибога

народът бвитиДървото ибога е централният стълб на духовната практика в Bwiti - вид религия в Западна Централна Африка, главно Габон, Камерун и Република Конго, където използват алкалоид-съдържащите корени на растението в редица церемонии. Ибога се приема в огромни дози от посветените в тази духовна практика и по-често се консумира в по-малки дози във връзка с ритуали и племенни танци, които обикновено се извършват през нощта. Бвитите са били подложени на преследване от страна на католически мисионери, които и до днес изцяло се противопоставят на нарастващата духовна практика сред този народ. Леон Мба, преди да стане първият президент на Габон през 1960 г., защитава религията Бвити и използването на ибога във френските колониални селища. До 60-те години на миналия век растението е било толкова почитано и неразделна част от културата на Габон, че първият президент на Габон яростно защитавал неговото използване и значение. На 6 юни 2000 г. Съветът на министрите на Република Габон обявява Tabernanthe iboga за национално богатство. Подобно на аяхуаска в Перу, тя се радва на закрила и официално признаване като „стратегически резерв за културно наследство“ от правителството на Габон. Износът на ибога от Габон е незаконен след приемането на закон за защита на културата от 1994 г.

Хората от религията Bwiti и техните предшественици племето Bantu, са използвали кората на корените на ибога повече от век за лечение, лов, ритуали, тържества и лична трансформация. Съвсем наскоро хората по целия свят започват да използват това ценно растение за психотерапия и алтернативно лечение на пристрастяване. В Bwiti експериментират с растението и скоро научават, че в малки дози, то намалява необходимостта от сън и повишава съзнанието за околната среда - особено полезно по време на лов. В по-големи дози, отключва психо преживяване като вид тайнство, което транспортира хората в духовния свят, за да претърпят дълбоко отразяващо преживяване на смъртта и възраждането. След това те ще се превърнат в по-духовени и с по-хармоничен живот.

Церемониите на Bwiti, които се развиват около растението iboga, включват посвещаването на юноши в зряла възраст и ритуали, включващи музика и танци, които циментират връзките на общността и подреждат участниците с мъдростта и яснотата на невидимите сфери. Участниците в тези ритуали съобщават за силни халюцинации и мощно чувство, че са в състояние да видят в живота си, навиците и миналото с несравнима яснота. С течение на времето, тъй като някои от тези ритуали са споделяни с чужденци, ибога става също толкова обичана и известна извън народите на Bwiti.

Bwiti и техните предшественици са разбрали от векове, че iboga може да позволи на човек да се отърве от своите разрушителни навици и да отдаде на пациента много по-центрирана и здравословна перспектива за живот. Благодарение на силата на билката и нейните пазачи Bwiti, това национално богатство на Габон бързо се превръща в съкровище на света.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Tabernanthe_iboga
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Tabernanthe+iboga
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tabernanthe-iboga
https://www.ibogainealliance.org/iboga/
https://www.gov.uk/dfid-research-outputs/iboga-tabernanthe-iboga
https://psychedelictimes.com/2015/08/13/iboga-culture-learn-how-this-psychedelic-plant-became-a-national-treasure-and-therapeutic-trend/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияПсихологияЛюбопитноНовиниБотаникаНормативни актовеСоциални грижиХранене при...Здравни съветиАнкетиЛайфстайлОрганизации