Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

Сем. Apocynaceae (Зимзеленови) - изображение

Apocynaceae са семейство цъфтящи растения, в което се включват дървета, храсти, билки и лиани.

Много от видовете са високи дървета, срещащи се в тропическите гори, но някои растат и в сухите тропически области. Много от представителите на семейството са многогодишни растения от умерените зони като значителен дял от тях отделят млечен сок и са отровни, ако бъдат погълнати. Някои родове от Apocynaceae, като Adenium отделят млекоподобен сок, а при други като Pachypodium - сокът винаги е бистър.

Семейството включва около 1500 вида разделени в около 424 рода. Според AGP II тук спадат следните подсемейства:

    * Rauvolfioideae
    * Apocynoideae
    * Periplocoideae
    * Secamonoideae
    * Asclepiadoideae

Първите две подсемейства са били част от сем. Apocynaceae, а последните три подсемейства са принадлежали към сем. Asclepiadaceae. Apocynaceae е резултат от сливането на двете семейства.

Листата са прости, обикновено срещуположно разположени.  Цветовете са разположени в цимозни или рацемозни съцветия (рядко единични). Чашката е 5-делна. Съцветията са крайни или аксиларни. Броят на тичинките е 4-5. Яйчникът е горен.

Плодове са плод с костилка, ягодка, капсула или фоликул.

0.0, 0 гласа

РАСТЕНИЯ ОТ Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория