Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Лечение на наркотична зависимост с ибогаин

Лечение на наркотична зависимост с ибогаин

Лечение на наркотична зависимост с ибогаин - изображение

Ибогаин е сред веществата, които могат да се използват за справяне със зависимостта от наркотици. Все още обаче съществуват противоречия около неговото използване, поради незаконния му статут в САЩ и редица други страни в света.

Какво представлява ибогаин?

Ибога и химична структура на ибогаинИбогаин е активно вещество, което се извлича от растението Ибога - билка, използвана за ритуални и церемониални цели в някои африкански култури. Коренът на растението се използва и като лекарство. Ибогата е използвана като лек за треска, грип, свински грип, високо кръвно налягане, ХИВ / СПИН и нервни разстройства. Те го приемат и за предотвратяване на умората и сънливостта, за увеличаване на сексуалното желание, за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркоманиите и като общ тоник.

Повече за билката Ибога може да прочетете в раздел Ботаника: Ибога

Как действа ибогаинът?

Ибога съдържа химикали, които могат да предизвикат мозъчна стимулация.

Най-честото приложение на терапията с ибогаин е при лечение на злоупотреба и пристрастяване към вещества. Показано е, че ибогаин намалява приемането на стимуланти, опиати и алкохол, както и значително намалява симптомите на абстиненция след еднократно приложение. Други изследвания показват намаляване на развитата толерантност към опиати и алкохол, както и значително намаляване на желанието за прием на опиати и кокаин за продължителен период от време след лечението.

Детоксикацията от наркотици с ибогаин е въведена от Хауърд Лотсоф през 1962 година, когато 19-годишният тогава Лотсоф случайно установил, че една доза ибогаин, не само прекъсва физиологичната му зависимост от хероина, но и премахва желанието му да използва наркотици, без това да предизвиква симптоми на абстиненция. Лотсоф прекарва остатъка от живота си, за да развие ибогаина като лекарство срещу зависимост, отпускано с рецепта.

Лечение на наркотична зависимост с ибогаин

Пристрастяването към наркотици е хронично, сложно и рецидивиращо заболяване на мозъка, което е лечимо. Злоупотребата с опиати и зависимостта обикновено се лекуват с психотерапия и специални програми, често след период на детоксикация. Опиоидните лекарства правят химически промени в мозъка и първата стъпка от възстановяването е да се постигне здравословен и стабилен физически баланс, често с помощта на медикаменти по време на детоксикация.

За да разберем лечението на пристрастяване към опиати, е важно да разберем как действат опиатите в организма. Тези лекарства се свързват с опиоидните рецептори в мозъка, като ефективно блокират болката и предизвикват успокояващ и приятен резултат. При злоупотреба с количеството могат да доведат до еуфоричен ефект, тъй като нивата на допамин (един от невротрансмитерите, отговорни за удоволствието) се повишават в мозъка.

Опиоидите се считат за силно пристрастяващи, тъй като, при редовна употреба за определен период от време, се развива толерантност и дори физическа и психологическа зависимост от тях. Опиоидите могат бързо да се превърнат в мания, да повлияят негативно на здравето, работата, училищните, семейните и междуличностните отношения.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията означават злоупотребата с лекарства по рецепта като "епидемия", тъй като всеки ден 44 души умират в Америка от свръхдоза от опиати. Всъщност, свръхдозата с наркотици е една от водещите причини за смърт.

Медицинска детоксикация

Спринцовка и лъжица с бял прахМедицински детоксикация се извършва в безопасна и контролирана среда и се стреми да управлява неприятните физически симптоми и емоционални странични ефекти, включително безпокойство, безсъние, депресия и раздразнителност, които съпътстват оттеглянето от опиоидите. По време на медицинската детоксикация често се използват частични опиоидни агонисти като бупренорфин или дългодействащи опиоидни наркотици като метадон, за да се забавят бавнодействащите опиоидни лекарства по контролиран начин.

При подходящи дози, частични агонисти и опиоиди с дълъг полуживот могат да сведат симптомите на наркотичен глад и абстиненция до минимум. Тези лекарства обаче също са опиоидни наркотици, с потенциал за отклонения и злоупотреби. Именно поради тази причина, изследователите отдавна търсят алтернативни лекарства или методи за подпомагане на лечението на злоупотреба с наркотици. Ибогаинът е потенциално лекарство, което може да помогне за заобикаляне на натрапчивото поведение на употребата на наркотици, като по същество се пренастройва мозъкът.

Как се прилага терапията с Ибогаин?

От 80-те години на миналия век ибогаинът се използва при лечението на разстройства, свързани с употребата на вещества. Днес, в някои страни като Мексико, Нова Зеландия, Южна Африка, Канада и Холандуя има терапевти и центрове, които предлагат различни програми за лечение на зависимост с ибогаин. Обикновено продължителността на терапиите е от пет дни до две седмици, а някои и по-дълги, които се фокусират върху интегрирането на опита ибогаин и ранната продължаваща грижа.

Някои аспекти от ефектите и фармакологията на ибогаин вече са изяснени, докато други остават неизвестни. Ясно е, че ибогаинът работи на множество рецепторни места и има ефекти, които са физиологично и психологически терапевтични.

Употребата на ибогаин за лечение на зависимост все още е спорна тема поради ефектите върху съзнанието и предизвикването на халюцинации. Докато учените все още изучават точно как действа ибогаинът в мозъка, изглежда, че предотвратява екситотоксичното (свръхстимулация на нервните клетки, водеща до смърт на същите) увреждане на невроните. Такива увреждания могат да бъдат предизвикани от някои наркотици, като опиати.

Физически, ибогаинът възстановява невротрансмитерните рецептори и показва невропротективни ефекти върху допаминовите рецептори. Доказано е, че увеличава нивата на GDNF5 - протеин, който подпомага развитието на нови неврони, по време на което е по-лесно да се научат нови навици. Съобщава се, че идеогенният ефект на ибогаин или състоянието на сънуване, съдейства на хората да разглеждат трудните преживявания по обективен начин и да улеснят затварянето на нерешени емоционални конфликти, което често е кофактор при тежки нарушения на употребата на вещества.

Когато се използва за опиоиден детокс, ибогаинът обикновено преминава през следните фази на действие, според списанието "Current Drug Research Reviews":

Остра фаза: Тя започва в рамките на 1-2 часа след поглъщане и продължава 4-8 часа. Видения и халюцинации се появяват във формат "сънуване", което може да бъде силно емоционално.

Фаза на оценка: Тя започва в рамките на 4-8 часа след поглъщане и продължава 8-20 часа. През този етап вероятно се случват лични размишления, самоанализ и размишляване върху живота и поведението.

Фаза на остатъчна стимулация: Тя започва в рамките на 12-24 часа и продължава поне 24-72 часа, а понякога и повече. Вниманието се обръща от вътрешните към външните стимули, а ефектите могат да се задържат дълго, преди да се върнат към нормалното.

Възстановяване: Това е периодът след лечението с ибогаин, където злоупотребата със субстанции вече отсъства, тъй като може да се изтрие желанието за наркотици, въпреки че все още е нужно да се работи върху самоунищожителните модели на мислене и поведение чрез консултиране и терапия.

Детоксикацията с ибогаин трябва да се извършва на тихо и уединено място с медицинска помощ и наблюдение по всяко време. Ибогаин вероятно ще доведе до продължително будуване за няколко дни по време на лечението, а след него, пациентите могат да се нуждаят от допълнителен сън. Важно е да запомните, че ибогаинът не е магически лек и успешното възстановяване ще включва последващи грижи, терапия и изучаване на нови механизми за справяне, за да се избегне рецидив.

Рискове от употребата на ибогаин за лечение на зависимости

Ибогаинът не е одобрен като средство за лечение на зависимост в Съединените щати, а и в редица други страни в света. Това го прави в голяма степен е непроверен и нерегулиран, което означава, че при неговото използване може да се очакват потенциални странични ефекти, които не са напълно разбрани. Има съобщения за деветнадесет внезапни смъртни случая в рамките на 76 часа от поглъщането на ибогаин между 1990 и 2008 година, въпреки че 12 от 14-те, за които има достатъчно данни, са имали подлежащи медицински състояния, като сърдечни заболявания или чернодробно заболяване или са имали допълнителни вещества в кръвта си, както е публикувано в Journal of Forensic Sciences. Ибогаинът може да причини сърдечни аритмии и увреждане на черния дроб и може да има летални взаимодействия с други забранени вещества.

Дългосрочните потенциални странични ефекти на ибогаина все още не са проучени и една от най-известните изследователски организации с нестопанска цел, които искат да работят върху това, е Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS). Сегашните изследвания на ибогаин се извършват от MAPS в Нова Зеландия и Мексико, където той не е незаконно вещество. Понастоящем MAPS оценява, че ибогаин може да доведе до смърт при един на всеки 300 пациенти.

Успешен ли е детоксът, подпомаган от ибогаин?

Според конвенционалните принципи за лечение на пристрастяване, програмите с такава дължина се наричат програми за детоксикация и се отличават от пълните програми за лечение, които често са в интервала от 30 до 90 дни. Статистическите данни показват, че конвенционалните програми за детоксикация, които не включват поддръжка с метадон или бупренорфин, и които не са последвани от пълни програми за лечение, имат нисък процент на завършване, да не говорим за дългосрочни успехи и на практика никога не водят до дългосрочно въздържание.

Макар че тези програми варират в широки граници в обхвата на това, което предлагат, няколко проучвания за ефикасността на детоксикацията, подпомагана от ибогаин, са потвърдили, че дори краткосрочните програми имат резултати, които са сравнително по-добри от някои по-дълги конвенционални програми за лечение. Понастоящем обаче, все още са в процес на разработване конкретни професионални стандарти за терапия с ибогаин.

След лечението с ибогаин повечето хора се чувстват свободни от пристрастяването си и могат да контролират живота си. В крайна сметка обаче, дългосрочният успех се определя от последващи грижи и интеграция. Човек трябва да продължи да развива своя ум и живот, за да премахне негативните влияния и да се укрепи новия си, трезв начин на живот. Лечението с ибогаин е само първа стъпка от възстановяването. За да се постигне траен резултат, човек трябва да се стреми към промяна и подобряване на всички области на живота си.

Вижте още в: Хипнотерапия за справяне със зависимости и фобии

Няма „магически куршум“, когато става въпрос за лечение на злоупотреба с вещества, въпреки че ежедневно учените напредват и правят нови открития. И макар някои резултати от приложението на ибогаин срещу зависимост да звучат впечатляващо и обещаващо, не бива да се забравя, че то може да бъде опасно, а дори и фатално.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.therecoveryvillage.com/opiate-addiction/treatment-rehab/using-ibogaine/#gref
https://www.ibogainealliance.org/ibogaine/therapy/detox/
https://beingtruetoyou.com/ibogaine-detox-expect/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-440/iboga

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиНовиниПсихологияОрганизацииБотаникаСпортХранене при...Нормативни актовеАнкетиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаСнимкиТестовеВидеоЗдравни проблемиИсторияИзследвания