Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кокаин

Кокаин

Кокаин - изображение

Какво е кокаин?

Употреба на кокаин в медицината

Противопоказания

Употреба като незаконен наркотик

Признаци за употреба на кокаин

Вредата от кокаинa

Зависимост

Нежелани взаимодействия

Употреба по време на бременност

Свръх доза

Откриване в телесните течности


Какво е кокаин?

Кокаин или бензоилметилекгонин е алкалоид на растението еритроксилон кока, който е изолиран за първи път през 1855 година от немския химик Фридрих Гедке (Friedrich Gaedcke). Още доктор Фройд използва кокаин върху себе си и своите пациенти, доказвайки както неговите медицински предимства като локален анестетик, така и опасните последствия от дългосрочната му употреба.

Растението кока вирее в Южна Америка и е известна по целия свят със своя психоактивен алкалоид. Съдържанието на алкалоидите в листата е ниско, между 0.25% и 0.77%. Това означава, че дъвченето на листа или пиене чай от кока не произвежда интензивно висока еуфория, както употребата на кокаин. Интересен факт е, че до 1929 година за овкусяване на напитката Кока Кола са се използвали листа от кока с извлечен от тях кокаинов алкалоид.

Кокаин се добива от изсушени листа кока, които се киснат в разтвор на керосин, калиев перманганат, алкални основи и сярна киселина. Към така получената паста се добавя солна киселина и се получава белият кристален прах на кокаиновия хидрохлорид.

След канабиса, кокаинът е най-масово използваният наркотик в световен мащаб. Употребата на кокаин създава опасност от мозъчен кръвоизлив, рязко повишаване на кръвното налягане (хипертонична криза), остра бъбречна недостатъчност, епилептични пристъпи, инфаркт, както и летален изход - смърт (за повече информация вижте точката "Вредата от употребата на кокаин"). Само 2013 година регистрираните смъртни случаи поради употреба на кокаин са над 4300.

Употреба на кокаин в медицината

Кокаинът прониква през неувредени лигавици и предизвиква тяхната анестезия (загуба на чувствителност). Местният анестетичен ефект се явява след 3-5 минути и продължава 15-20 минути. Кокаинът проявява и съдосвиващо действие, което го прави предпочитан по време на хирургични интервенции в областта на очите и носа - свиването на кръвоносните съдове води до по-оскъдно кръвотечение и намалява не отока.

За предизвикване на повърхностна анестезия кокаин се прилага в разтвори с различна концентрация. При накапване на разтвор на кокаин в очите се наблюдава мидриаза (разширяване на зеницата) и изсъхване на роговицата. Някои УНГ специалисти прилагат кокаин при извършване на някои процедури, като например каутеризация на носната лигавица. В този случай памучен тампон се напоява с разтвор на кокаин, след което се поставя в ноздрата за 10-15 минути непосредствено преди процедурата. По този начин се постига двоен ефект - обезболяване на носа и вазоконстрикция. Дори когато се използва по този начин обаче кокаинът може да се абсорбира през устната или носната лигавица и да предизвика системни ефекти.

За забавяне на резорбцията и повишаване на местния анестетичен ефект, кокаинът може да се смеси с адреналин.

След резорбция на големи дози кокаин може да се наблюдава еуфория. В случай на повторни системни приемания има риск от развитие на привикване и психическа зависимост. При резорбция на значителни количества кокаин се наблюдава побледняване на кожата, тахикардия, зрителни смущения, главоболие, двигателна възбуда, гърчове.

Първоначалните симптоми на интоксикация са свързани с мозъчносъдови спазми и се отстраняват с нитроглицерин сублингвално (под езика). При двигателна възбуда се инжектират мускулно барбитурати, хлорпромазин или магнезиев сулфат.

Противопоказания

Всеки неконтролиран прием на кокаин е противопоказен - води се за злоупотреба и може да доведе до съответните негативни последствия.

Сред контраиндикациите за медицинско приложение на кокаин попадат:

  • глаукома,
  • наркомании,
  • исхемична болест на сърцето (ИБС),
  • епилепсия,
  • свръхчувствителност към субстанцията.

Употреба на кокаин като незаконен наркотик

В повечето страни е незаконно да се притежава, употребява и разпространява кокаин. Чрез различни химически процеси се получават две основни форми на кокаин - прах (употребяващите го приемат чрез смъркане или инжектиране) и крек (за пушене).

Пушенето или инжектирането на кокаин имат почти незабавен ефект. Бързата абсорбция през назалната лигавица прави ефекта от смъркането на кокаин почти толкова бърз. По какъвто и път да е приет кокаина той попада в кръвния поток и достига до мозъка.

В мозъчната тъкан кокаинът влияе на невротрансмитерите (вещества, които подпомагат предаването на нервните импулси). Кокаинът блокира реабсорбцията на норадреналина, серотонина, допамина и други невротрансмитери. В резултат на това те се натрупват и предизвикват еуфория и положителни емоции.

Кокаинът, който се продава на "черния пазар", често е подправен с прахообразни пълнители за увеличаване на теглото му: сода ; захари, като лактоза, декстроза, инозитол и манитол; местни анестетици, като лидокаин или бензокаин, които имитират или подсилват обезболяващия ефект на кокаина върху лигавиците. Нерядко може да се установят примеси с други стимуланти, като метамфетамин. Всички тези примеси може да доведат до допълнителна токсичност.

Прочетете още:

Признаци за употреба на кокаин

Физиологични признаци

Физиологичните признаци за употреба на кокаин са: ускорен пулс, намален апетит, повишено кръвно налягане, разширени зеници, повишена телесна температура.

Психологични признаци

Сред психичните ефекти са: повишена активност и енергичност, превъзбуденост, контактност.

Употребяващите кокаин описват, че след прием усещат прилив на енергия, изостряне на сетивата, силно повишено настроение, чувство за превъзходство. От друга страна някои споделят за раздразнителност, параноя, напрегнатост, враждебност.

Ефектите на кокаина преминават за 30-60 минути. Пушенето и инжектирането на кокаин предизвикват по-бърз и по-кратък ефект от смъркането.

Прочетете също:

Вредата от употребата на кокаин

Отрицателните ефекти на кокаина засягат не само мозъка, но и други важни органи в човешкото тяло. Редовната употреба на кокаин или приема на високи дози може да причини много вреди на организма, включително внезапна смърт.

Увреждане на сърцето

Кокаинът има негативен ефект върху сърцето, като увеличава сърдечната честота и едновременно с това свива артериите, които го снабдяват с кръв. В резултат може да се получи инфаркт, дори и при млади хора без сърдечни заболявания. Кокаинът може да предизвика и силно повишаване на сърдечната честота, което да доведе до летален изход (смърт).

Увреждане на мозъка

В мозъка кокаинът свива кръвоносните съдове, което може да причини инсулт. Високи дози причиняват гърчове и могат да доведат до странно или насилствено поведение.

Увреждане на горни и долни дихателни пътища

Смъркането на кокаин уврежда носната лигавица и синусите. Редовната употреба може да причини перфорация на носната преграда, при която тя напълно да изчезне (т.е. настъпва сливане на двете ноздри). Не са редки също перфорациите в областта на небцето, където могат да се образуват големи кухини.

Пушенето на крек дразни дробовете и при някои хора може да причини необратими увреждания.

Увреждане на стомашно-чревния тракт

Кокаинът свива кръвоносните съдове, доставящи кръв до червата. Полученият при това кислороден глад може да се прояви с язви и дори перфорации на стомаха и червата.

Увреждане на бъбреците

При рабдомиолиза кокаинът може да предизвика спонтанна бъбречна недостатъчност. При индивиди страдащи от високо кръвно налягане, кокаинът може да ускори уврежданията на бъбреците, които по принцип се получават при високо кръвно.

Засягане на либидото и фертилността

Въпреки, че кокаинът има репутация на афродизиак, хроничната му употреба може да увреди сексуалната функция и при двата пола.

Психични нарушения

Продължителната употреба на кокаин води до личностни промени и нарушения в поведението. Хората стават агресивни, избухливи, параноични и склонни към насилие. С времето се наблюдава загуба на връзката с действителността и чести халюцинации - т.нар. кокаинова психоза; както и депресия, делириум, рисково поведение.

Социални последици

Освен всички физиологични и психични последици, приемът на кокаин може да разруши и социални живот на потребителя. Редовната употреба води до разрив във взаимоотношенията със семейството, приятелите, колегите. Поради високата цена на наркотика често се стига до финансов крах и нарушения на закона.

Повече информация може да намерите:

Други нарушения и опасни ефекти

Освен описаните негативни ефекти често се стига до животозастрашаваща загуба на тегло (анорексия), образуване на множество кариеси и отпадане на зъбите.

Употребяващите кокаин са изложени на риск от заразяване с вируса на ХИВ, както и други болести предавани по полов път, поради честото използване на нехигиенични игли и спринцовки (при инжекционно прилагане, въпреки че този начин на употреба е рядко срещан) или рисково сексуално поведение.

Зависимост към кокаин

Развива ли се зависимост към кокаина?

Един всеобщо разпространен мит е, че кокаинът не води до пристрастяване, тъй като липсват физическите симптоми на зависимост, които се наблюдават например при злоупотребата с алкохол или хероин. Истината е, че кокаинът има мощни психологически пристрастяващи свойства, които може да възникнат дори и при неколкократна употреба. Затова не съществува "безопасна" честота на употреба на кокаин.

След многократен прием кокаинът може да причини дългосрочни промени в центровете на удоволствието (т.нар. наградна система на мозъка, която е част от лимбичната система), което да доведе до психическа зависимост.

При образно изследване мозъка на зависими към кокаин се установява значително намаляване на допаминовите рецептори, за разлика от неупотребяващите наркотичната субстанция.

Вследствие на това мозъкът на зависимия не може да реагира на природните (естествените) стимули и удоволствие се постига само при наличие на субстанцията. Така индивидът изпитва все по-голямо желание за прием на кокаин и губи контрол над действията си.

Подробна информация за принципите на възникване на зависимост може да намерите:

Ефект на толерантност

С многократно излагане на никотин, мозъкът започва да се адаптира и центровете на удоволствието стават все по-малко чувствителни към кокаина. Този феномен се нарича ефект на толерантност. Именно този ефект предизвиква употребяващия кокаин да приема все по-голяма доза, за да постигне същия еуфоричен ефект. Това съответно крие сериозен риск от прием на свръхдоза, както и други токсични ефекти.

Кокаинова абстиненция

Когато психологическата зависимост е факт, внезапното прекратяване на приема води до абстинентен синдром, който се появява след 2 до 5 дни.

Симптомите при кокаинова абстиненция са повече психически, отколкото физически - депресия, умора, трудно концентриране, невъзможност да се изпитва удоволствие, повишено желание за употреба на кокаин. Сред физическите симптоми са: болки, тремор, усещане за студ.

Кокаиновата абстиненция рядко е сериозна от медицинска гледна точка. При някои пациенти абстиненцията може да събуди суицидни мисли.

Обикновено симптомите от кокаинова абстиненция отшумяват в рамките на 1-2 седмици. Въпреки това желанието за употреба на кокаин може да се върне дори години след последната употреба.

Опита показва, че кокаиновата зависимост е изключително трудна за лечение, а рискът от появата на рецидиви е огромен.

Вижте още:

Нежелани взаимодействия

Лекарствени взаимодействия

Едновременното прилагане на кокаин и МАО-инхибитори (изокарбоксазид, линезолид, метиленово синьо, моклобемид, фенелзин, прокарбазин, разагилин, селегилин, транилципромин) може да предизвика сериозни (и вероятно фатални) лекарствени взаимодействия. Повечето МАО-инхибитори не трябва да се приемат две седмици преди приложението на този анестетик.

Уведомете Вашия лекар за всички медикаменти и добавки, които приемате (включително и билкови продукти), особено стимуланти, например катехоламини като норепинефрин или адреналин, ефедрин, псевдоефедрин, амфетамини).

Някои медикаменти може да увеличат риска от припадък, когато се прилагат заедно с кокаин. Такива медикаменти са: изониазид, фенотиазини (например тиоридазин), теофилин или трициклични антидепресанти (например амитриптилин) и други.

Употребата на кокаин може да повлияе определени лабораторни изследвания (включително мозъчно сканиране за болестта на Паркинсон), което може да доведе до грешни резултати.

Взаимодействие с други вредни субстанции

Алкохол

При едновременна употреба на кокаин с алкохол се образува кокаетилен - опасно вещество, което води до силно пристрастяване.

Повече за зависимостта от алкохола и лечението й може да намерите:

Хероин

Когато кокаин се употребява заедно с хероин, често се стига до предозиране или до други токсични ефекти, които лесно могат да завършат фатално.

Двете наркотични вещества въздействат по различен начин на мезолимбичните допаминови неврони, като комбинирането им води до още по-мощно и продължително отделяне на допамин. Тази комбинация е изключително опасно, а потребителите показват много бързо психологично и физиологично влошаване и в крайни случаи тази комбинация може да се окаже фатално.

Употреба по време на бременност

Бебетата на майки употребявали кокаин по време на бременността, се раждат зависими. Освен това те страдат от множество вродени малформации (дефекти).

Подробна информация може да намерите:

Свръх доза

Симптомите на предозиране могат да включват: повръщане, стомашни болки, силно главоболие, неравномерно дишане, гърчове, загуба на съзнание. В повечето случаи изходът е летален.

Прочетете още:

Откриване в телесните течности

Кокаинът и неговите основни метаболити могат да се определят количествено в кръв, плазма или урина, за да се следи за злоупотреби, потвърждаване на диагнозата при отравяне, за да се съдейства при съдебни разследвания на трафик или други престъпни нарушения, за да се диагностицира внезапна смърт.

Повече информация за тестовете за откриване на кокаин може да намерите:

Повече информация за другите видове забранени субстанции може да намерите:

3.6, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛеченияНовиниПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаОрганизацииХранене при...Нормативни актовеАнкетиЛайфстайлИсторияСоциални грижиБотаникаСпортТестовеСнимкиВидеоЗдравни проблемиИзследвания