Начало Медицинска енциклопедия Лечения Групи за подпомагане при алкохолна зависимост

Групи за подпомагане при алкохолна зависимост

Групи за подпомагане при алкохолна зависимост - изображение

Алкохолна зависимост и алкохолизъм

Вредата от алкохола

Възможности за лечение на алкохолна зависимост

Групи за подпомагане при алкохолна зависимост

Алтернативни и допълващи терапии


Алкохолна зависимост и алкохолизъм

Алкохолната зависимост е болестно състояние, което се характеризира с физическа и/или психическа потребност от консумацията на алкохолни напитки. То е изключително опасно за здравето на засегнатите и налага провеждането на лечебна терапия за отказване от алкохола. За целта ефективно е включването в групи за подпомагане при алкохолна зависимост.

Злоупотребата с алкохол се изразява, както в прекомерен прием, така и твърде голяма честота на консумацията на алкохол. Тя води до редица физически, психически и социални проблеми. Може да засегне хора в различна възраст и с различно положение. Това е сериозен медицински и социален проблем, но е различен от алкохолизма.

Алкохолизмът се класифицира като медицинско заболяване, при което пациентите се нуждаят от помощ, консултиране или медицинска намеса, за да се научат как да спрат да пият и да живеят по-здравословен живот.

Вредата от алкохола

Консумирането на много големи количества алкохол може да доведе до дезориентация, загуба на съзнание и дори да има фатален край. В дългосрочен план то води до увреждане на почти всички органи и системи в човешкото тяло.

Излекуването от алкохолната зависимост е много важно, защото прекомерният прием на алкохол стои в основата на редица болестни състояния като:

Повече информация за вредата от алкохола и заболяванията, които причинява може да намерите тук:

Алкохолизмът е сериозен проблем в световен мащаб. Данните сочат, че около 29 милиона души се борят с алкохолизма само в Европа. Това е наложило разработването на методики и средства за лечение и борба с него.

Възможности за лечение на алкохолна зависимост

Първата крачка към преодоляване на алкохолната зависимост е признанието пред самия себе си. Най-трудното за алкохолика е да признае, че има проблем. За целта, той трябва да си зададе следните въпроси:

  • Защо пия?
  • Какво ми дава и какво ми отнема алкохола?
  • Отразява ли се на взаимоотношенията с близки и познати?
  • Как се чувствам, когато не приемам алкохол?

Следващата стъпка е да се потърси помощ. Алкохолът има способността да обсебва личността и живота на зависимия, при което той е неспособен да се справи сам.

Много препоръчително е пребиваването за известно време в специализирани центрове за лечение на алкохолизъм. Там се организират групи за подпомагане при алкохолна зависимост от опитни психолози и се провеждат индивидуални консултации.

Програмите са проектирани така, че да подпомогнат пациентите да направят оценка на своята зависимост и да се въздържат от употреба на алкохол.

В тези центрове, зависимите получават и помощ за справянето с т.нар. абстинентен синдром.

Абстинентният синдром се проявява при пълен отказ от алкохол за повече от 24 часа. Той се обяснява с физическата необходимост на тялото от алкохол. При дългогодишните алкохолици този синдром е силно проявен и се характеризира с много тежки физически прояви. Затова е много важно тези болни да бъдат наблюдавани от специалисти.

По-леките прояви на абстинентния синдром са:

  • агресивност, включително автоагресия,
  • тремор на цялото тяло или само на отделни части от тялото,
  • виене на свят,
  • депресивни състояния,
  • нарушения в рационалното мислене.

Специалистите са подготвени да реагират в тези ситуации.

В някои случаи се препоръчва употребата и на медикаменти, които да облекчат симптомите на абстиненция. Информация за подходящите медикаменти, може да намерите тук:

При липса на възможност или желание за посещение на такъв център за възстановяване, задължително е споделянето на проблема с близък човек, на който засегнатият има доверие и на когото може да разчита 24 часа в денонощието.

Възможно е също така включването на партньора на зависимия в групата за взаимопомощ, което ще подпомогне неговата подкрепа. Посещаването на групи за подпомагане при алкохолна зависимост е една от най-известните методики за отказване на вредния навик.

Групи за подпомагане при алкохолна зависимост

Групи за подпомагане при алкохолна зависимост са специализирани групи, които залагат на когнитивно-поведенческа терапия. Тя следва модели на мислене и поведение, в опит да се прекъсне конкретната психологическа зависимост.

Съветниците в тези групи предлагат професионална подкрепа и насоки за борещите се със зависимостта. Те им помагат да намерят смисъл в живота и ги учат как да се справят с проблемите, вместо да се опитват да ги "забравят" с помощта на алкохола.

Чрез разбиране на основните чувства и мисловните процеси, които причиняват техните зависимости, алкохолиците постепенно се научават да контролират импулсът да посегнат към алкохола. С времето, те намират нови начини за справяне с проблемите и несигурността, без да се налага да прибягват към консумацията на алкохол.

Групата на анонимните алкохолици е сред най-известните международни общности за взаимопомощ на зависими от алкохола. На техните сбирки бившите алкохолици споделят начините, които са им помогнали да се преборят с вредния навик. Разказват за причините, които са ги подтикнали да станат зависими от алкохола и причините, които са ги мотивирали да преустановят приема му. По време на тези събирания, никой не съди другите. Всеки от участниците сам преценя своето поведение и определя степента на своята зависимост към алкохола.

Единственото условие за посещение на тези сбирки е желание и готовност за отказ от алкохола. Посещението е безплатно и всеки желаещ може свободно да присъства или да пропуска сбирките.

Съществуват и редица частни програми, които предлагат помощ за тези, които се опитват да се борят с последиците от алкохолната зависимост. Те включват редовни посещения в дома на пациента от доказани специалисти и провеждането на индивидуална терапия.

Алтернативни и допълващи терапии

Като подпомагащи, алтернативни методи за справяне с алкохолната зависимост се представят: акупунктура, акупресура, медитация. Те могат да подпомогнат основното лечение, като при някои пациенти дават много добри резултати.

Повече за тези методи може да научите:

3.7, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Групи за подпомагане при алкохолна зависимост

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаПсихологияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлНормативни актовеДиетиАнкетиТестовеХранене при...ВидеоОрганизацииИсторияРецептиХрани и ястияСпортИзследванияЕ-тата в хранитеБотаникаСпециалистиЗаведенияИнтервютаОбразование