Начало Медицинска енциклопедия Лечения Употреба на лекарства с алкохол Медикаментозно лечение

Употреба на лекарства с алкохол

Употреба на лекарства с алкохол - изображение

За нашите географски ширини консумацията на алкохол се е превърнала в блажен ритуал, който помага при стрес, емоционални проблеми, ниско самочувствие, завързване на нови приятелства, скука.

Много хора гледат на пивката течност като на своеобразна панацея и възприемат множеството видове алкохол като лекарства за лечение на различни видове болежки и неразположения. Ракия при настинка, вино за сгряване, мастика при болки в корема, бира при проблеми с бъбреците.

Народната медицина е издигнала в култ употребата на алкохол и оправдава употребата му дори при тежко здравословно състояние.

Едновременна употреба на лекарства с алкохолВсе по-често пациентите се интересуват не от нежеланите лекарствени ефекти на даден медикамент, а дали може да се употребява с алкохол.

Много от тях въпреки негативния отговор приемат изписаните хапчета с едно голямо или с някоя друга чаша вино, без въобще да си дават сметка за последствията.

Има либерални и широкоскроени медицински лица, които ще Ви успокоят и ще Ви кажат точно това, което искате да чуете и ще Ви осигурят чиста съвест по време на питието с вечерята.

Истината е, че приемате ли лекарства, независимо за какво, не бива да консумирате алкохол.

Етанолът е известен на човечеството от хиляди години, но по социални и етични причини се приема, че не е лекарство и не се разпространява в аптечната мрежа, освен под формата на разтворител или антисептик за външна употреба.

Едновременната употреба на лекарства с алкохол винаги носи след себе си последствия, като някои от тях се проявяват значително по-бързо, докато за други е необходим по-голям период от време.

Алкохол и лекарства е непредвидима в много случаи комбинация, тъй като редица фактори оказват влияние върху това взаимодействие, по-важните от които са вид и количество на спиртната напитка, особености в структурата на конкретния медикамент, възрастта и здравословното състояние на пациента, индивидуални и генетични фактори в ензимните системи, метаболизиращи двете субстанции.

Системната употреба на алкохол сама по себе си е рисков фактор за развитие на различни увреждания в дългосрочен план, а комбинирането с лекарства допълнително усложнява и ускорява този процес.

Наблюдава се развитие на някои от следните възможни сценарии:

  • увеличение на ефекта на лекарството и съответно неговата токсичност, което значително повишава риска от интоксикация и събуждане в спешния кабинет или изтрезвителното
  • Последствия от употребата на лекарства с алкохолнамаление или липса на ефект на приложеното лекарство, което повишава риска от прогресия на болестта и влошаване на здравословното състояние. Тази реакция е причина за необходимостта от по-високи дози анестетици при различни хирургични и стоматологични интервенции. При системна употреба на големи количества алкохол е възможно намаление на ефекта на редица медикаменти, включително и перорални контрацептиви
  • увреждане на различни органи и системи, като в най-голяма степен страдат стомахът и черният дроб, тъй като алкохолът е хепатотоксичен и уврежда стомашната лигавица, но също и сърдечно-съдовата система и ЦНС
  • дисулфирам реакция: специфична системна реакция, която се развива при прием на определени лекарствени субстанции с етанол и се проявява със симптоматика, идентична на тежък махмурлук (замаяност, гадене, повръщане, зрителни нарушения, сърцебиене до кома), като за разлика от истинския махмурлук, който е налице на следващата сутрин, дисулфирам реакцията се развива в рамките на минути
  • непредвидими странични ефекти и взаимодействия: варират от леки прояви като гадене, повръщане, сърцебиене, еуфория, до тежки нарушения в дейността на редица системи и развитие на кома

Развитието на тези ефекти се обяснява с някои фармакологични особености на етанола.

След попадане в стомаха настъпва резорбция на течността в тънките черва, като скоростта на резорбция (съответно скоростта на достигане на максимални плазмени концентрации) зависи от множество фактори:

  • наличие на храна в стомаха: мазнините значително забавят резорбцията на алкохола, докато при прием на гладно усвояването му е в рамките на 30 минути
  • увеличен мотилитет и кръвоснабдяване на стомашно-чревния тракт: при хроничен гастрит, прием на топли храни и напитки, стрес, повишение на телесната температура се наблюдава повишена резорбция на етанола
  • забавен мотилитет и намален кръвоток: при гадене, шок, страх, болка, прием на кофеин и никотин е налице забавена резорбция на алкохола и по-бавно достигане на максимални плазмени нива
  • ускорено изпразване на стомаха: при прием на газирани напитки, както и при хроничен алкохолизъм е налице повишена резорбция на субстанцията

Метаболизмът на алкохола се осъществява предимно в черния дроб, като средната скорост на биотрансформация е 15-20 mg% на час, което ще рече, че организмът на мъж с телесна маса 70 кг метаболизира приблизително 10 грама чист алкохол за един час.

При своя метаболизъм етанолът преминава през два етапа, превръщайки се последователно в ацеталдехид и в оцетна киселина.

Взаимодействията, които възникват при едновременната употреба на лекарства с алкохол, се дължат на тези особености в метаболизма и резорбцията на етанола.

Най-често наблюдаваните в клиничната практика взаимодействия са със следните групи лекарства:

Етанолът увеличава хепатотоксичността на лекарствата, увреждащи черния дроб, каквито са някои противотуберкулозни медикаменти (изониазид, рифампицин), пеницилини, тетрациклини.

Дисулфирам реакция се развива при прием на алкохол с метронидазол, тинидазол, гризеофулвин, цефалоспорини (цефамандол, цефоперазон, цефоницид).

Алкохол и антидепресантиЧесто срещана комбинация, особено при пациенти, отчаяни от живота и обладани от суицидни мисли.

Много млади хора, предимно представителки на женския пол, посягат към антидепресантите и алкохола, с ясното желание да навредят на организма си.

Алкохолът потенцира седативния ефект на редица представители на антидепресантите, в най-голяма степен взаимодейства с трицикличните антидепресанти (амитриптилин, тримипрамин, кломипрамин).

Групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (фенелзин, ипрониазид) могат да предизвикат тежки хипертензивни кризи при едновременна употреба с червено вино.

Блокерите на хистаминовите рецептори от типа Н1 (дифенхидрамин, дименхидринат) потискат централната нервна система и при комбиниране с алкохол съществува висок риск от потенциране на седативния ефект, особено при хора в напреднала възраст.

Блокерите на хистаминовите рецептори от типа Н2, така наречените Н2 блокери (циметидин, ранитидин, фамотидин) понижават активността на ензимите, метаболизиращи алкохола, което резултира в повишение нивата на алкохол в кръвта.

Наблюдава се изразен седативен ефект, потискане на ЦНС, потискане на паметовите процеси при едновременна употреба на алкохол с барбитурати (хексобарбитал, тиопентал) или бензодиазепини (диазепам, медазепам, лоразепам).

Редовната употреба на големи количества алкохол може да намали ефективността на карбамазепин и фенитоин, което от своя страна значително ще влоши състоянието на пациента и съществува висок риск от провокиране на гърч.

Едновременната употреба на някои миорелаксанти (дантролен, баклофен, хлормезанон) с алкохол води до възбудни ефекти и еуфория. Възможно е развитие на парализа, слабост, тахикардия, засягане на координацията, гърч.

Алкохол и аналгетициУпотребата на нестероидни противовъзпалителни средства (ацетилсалицилова киселина, индометацин, ибупрофен) значително повишава риска от стомашно кървене, като рискът от хеморагия е още по-висок при пациенти с язвена болест.

Алкохолът значително повишава токсичността на парацетамол, което е необходимо да се има предвид при употреба на комбинирани препарати.

Употребата на опиоидни аналгетици (морфин, петидин, фентанил) с алкохол води до изразена седация и респираторна диспнея.

Изключително опасна комбинация, поради сериозния риск от развитие на кръвоизливи. Еднократният ексцесивен прием на алкохол с кумаринови антикоагуланти (варфарин, аценокуморол) повишава риска от кървене, докато при хроничния алкохолизъм е налице намаление на ефекта на медикаментите и отслабване на антикоагулантния им ефект, което крие риск от тромбози.

Консумация на лекарства с алкохолУпотребата на алкохол с лекарства е широко дискутирана тема и повод за дебати между редица специалисти.

Важно е да спазваме правилото за златната среда и да не изпадаме в крайности.

Задължително се консултирайте с Вашия лекар при изписване на лекарствена терапия, за особеностите на конкретното лекарство и рисковете, свързани с употребата му.

Умерени количества алкохол, в разумни граници и интервал на прием, могат да окажат благоприятно въздействие върху организма.

Приемът на високи дози етанол самостоятелно крие съществени рискове при пациенти със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, увреждания на черния дроб и централната нервна система.

При тези пациенти едновременната употреба на лекарства с алкохол може да провокира тежки реакции и значително да влоши здравословното им състояние.

Подробна информация относно различните техники за ограничаване на алкохолната консумация може да прочетете на:

Още по темата:

4.8, 23 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСоциални грижиЛеченияИсторияЛайфстайлНовиниПсихологияЗдравни съветиХрани и ястияРецептиСпортСнимкиХранене при...ВидеоАлт. медицинаОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиЕ-тата в хранитеБотаникаИнтервютаЗаведенияКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиДиетиАнкетиГеографияЛичностиНаправления в медицината