Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на хемороиди при бременност Лечебни практики при заболявания

Лечение на хемороиди при бременност

Лечение на хемороиди при бременност - изображение

Бременността е незабравим период от живота на всяка жена, протичащ с цял арсенал от промени, настъпващи в организма под влияние на хормоналните изменения.

Много от представителките на нежния пол още от първите месеци се сблъскват със сутрешното гадене и повръщане, промени в настроението, настъпващи със скоростта на светлината и обезкуражаващи околните, подуване, често създаващо изразен дискомфорт, запек и много други.

В дългия списък от изненади по време на бременността се включва и развитието на хемороиди, проблем, който се наблюдава при приблизително всяка трета жена (според различни източници процентът на засегнатите жени може да достигне до 90), но за който рядко се говори и не получава необходимата гласност.

Необходимостта от лечение на хемороиди при бременност се свързва с неприятния дискомфорт, придаващ допълнителен блясък на дискомфорта по време на износването на плода.

Заболяването се характеризира с дилатация (разширение) на кръвоносните съдове, означавани като кавернозни тела, разположени в областта на ректума и ануса, като в зависимост от анатомичното им разположение се различават вътрешни (невидими с просто око, рядко болезнени, но често водещи до кървене) и външни (видими и с просто око, силно болезнени, рядко кървящи).

Полезна и подробна информация може да намерите в раздел Заболявания (Хемороиди) и раздел Здравни проблеми (Хемороиди).

Рискът от появата на хемороиди нараства във връзка със следните изменения:

 • нарастващите размери на матката са причина за увеличение на интраабдоминалното налягане и притискане на кръвоносните съдове в областта на ануса и ректума
 • хормоналните изменения създават благоприятна почва за поява на запек, който от своя страна улеснява значително появата на хемороиди, като главен виновник са увеличените нива на прогестерон
 • по време на бременността нараства обемът на циркулиращата кръв, което допълнително създава благоприятна среда за разширяване на кръвоносните съдове в аноректалната област
 • съдържащото се желязо в много от синтетичните витамини, изписвани през бременността (за намаляване риска от развитие на анемия), водят до запек
 • раждането само по себе си е фактор за появата на хемороиди, независимо дали се касае за раждане по естествен път или с цезарово сечение

Причини за поява на хемороиди през бременността

Допълнителни фактори, предразполагащи появата им, са генетичната предиспозиция (наличие на член от семейството с подобен проблем), хранителните навици, липсваща двигателна активност, прекарване на продължително време в седнала позиция.

В масовия случай появата на хемороиди е налице през третия триместър (поради нарастващото интраабдоминално налягане), но е възможна появата им още през първия (поради промените в нивото на прогестерона).

Основните прояви на болестта се определят до голяма степен от вида на хемороидите (вътрешни или външни), като и при двата вида често е налице парене, сърбеж, дискомфорт в областта, затруднено изхождане.

Силна болезненост е характерна за външните хемороиди, докато при вътрешните е налице повишен риск от кървене, като при пролабиране (излизане навън) се описват и болка, риск от вторична инфекция, възпалителни промени.

Своевременното лечение на хемороиди при бременност спестява неприятния дискомфорт, подобрявайки протичането на оставащите до раждането месеци.

Терапията е предимно симптоматична, консервативна, тъй като за много от използваните медикаментозни средства за перорална употреба и масово използваните препарати за локално приложение липсват доказателства за безопасността им по време на бременност.

Най-общо за лечение и профилактика се препоръчват малки промени в начина на живот, в хранителните навици и физическата активност.

 • Подходящ хранителен режим

Пълноценното меню по време на бременността е от ключово значение за нейното нормално протичане и развитието на плода от една страна поради снабдяването на организма с всички необходими витамини, минерали, есенциални киселини и от друга страна за намаляване на риска от констипация и свързаните с нея усложнения, едно от които са хемороидите.

Препоръчва се диета, богата на фибри, консумация на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, ядки, достатъчно мляко и млечни продукти, месо и риба.

Балансираната диета намалява риска от развитие на свързана с бременността анемия и дефицит на различни субстанции.

Препоръчва се избягване на така наречените вредни бързи храни (fast food), газирани напитки, алкохол, ограничаване приема на кафе и съдържащи кофеин напитки, пикантни и пържени храни.

При някои от жените се наблюдават неустоими пориви за консумация на определени храни, като ако се касае за плодове и зеленчуци проблем няма, но ако това са тестени изделия, сладки изкушения, пържени храни е необходимо ограничаване на консумацията им. Приемът в малки количества на изброените храни не крие рискове.

Промяна в хранителния режим

 • Предпазване от констипация

За намаляване риска от развитие на запек се препоръчва от една страна прием на достатъчно фибри и храни, подобряващи храносмилането, но също и пробиотици, пребиотици и достатъчно количество течности.

За облекчаване на извеждането на фекалните маси се препоръчва прием на малки количества сини сливи, круши или сок от круши.

Употребата на пробиотици и/или пребиотици се осъществява посредством подобряване на диетата (прием от естествени източници) или с избор на подходяща за жената хранителна добавка.

Ежедневният прием на повече от литър и половина течности (предимно под формата на вода, чай, прясно изцеден плодов сок) подобрява храносмилането, намалява риска от констипация, като същевременно предпазва от преяждане и наддаване на излишни килограми по време на бременността.

Предпазване от констипация

 • Подобряване на тоалетните навици

Добрата хигиена в областта намалява много от симптомите при хемороиди (главно сърбеж, парене, риск от вторична бактериална инфекция), като се препоръчва заместване на тоалетната хартия с влажни кърпички (без алкохол, без добавени аромати) или обливане с хладка вода след тоалетна.

Най-подходящата поза е в клекнало положение, не в седнало, като за целта се предлагат специални приспособления, наподобяващи столчета, върху които се стъпва и осигурява клекнала позиция. Тази позиция на тялото позволява пълно изпразване съдържимото на дебелото черво, намалява риска от задържане на фекални маси, намалява рисковете от развитие на хемороиди и е щадяща и свързана с по-малък дискомфорт при вече налични такива.

Не се препоръчва застояване върху тоалетната чиния, въпреки че много хора са свикнали там да проверяват ежедневната преса или профилите си в социалните мрежи.

Силните напъни по време на изхождане са предпоставка за развитие на хемороиди, могат да доведат до пролабиране и кървене на вътрешните хемороиди и предизвикват изразена болезненост при външни хемороиди.

Подобряване на тоалетните навици

 • Подходяща физическа активност

Бременността не е най-подходящото време да заместите ежедневните спортни занимания с мекия и удобен диван, точно обратното.

Подходящата физическа активност (дълги разходки в парка, плуване, леки упражнения) подобряват тонуса, предотвратяват трупането на излишни килограми, като същевременно предпазват от развитие на хемороиди и облекчават проявите при вече налични.

Освен упражнения за цялото тяло се препоръчват и упражнения за тазовото дъно, известни още като упражнения на Кегел. Те подобряват здравината и тонуса на мускулите в областта, облекчават раждането, облекчават проявите при хемороиди и предпазват от възникването им, като същевременно предпазват и от инконтиненция (незадържане) на урина и фекални маси.

Освен подходяща двигателна активност се препоръчва целенасочено избягване на прекарване на продължително време в седнала позиция. При необходимост се препоръчва използване на специални възглавнички във формата на поничка или подлагане на нещо меко.

За облекчаване на мускулатурата и кръвоносните съдове в аноректалната област се препоръчва почивка на легло на една страна (позицията по корем не се препоръчва като цяло при бременност, а позицията по гръб води до натоварване дейността на редица органи).

Оптимална физическа активност

 • Природни и алтернативни средства

Съществуват много полезни съвети и методи от народната медицина, които облекчават проявите и се използват за симптоматично лечение на хемороиди при бременност.

Студен компрес в областта за 10 до 15 минути няколко пъти на ден намалява признаците на възпаление, болковия синдром и дискомфорта.

Топлата вана (в седнало положение, без потапяне на цялото тяло) също води до облекчение на проявите на болка и дразнене. Към водата може да добавите сода бикарбонат или ябълков оцет, които действат локално, намалявайки сърбежа, паренето и дразненето.

Локалното приложение на алое вера (при възможност на самото растение, а не на козметични продукти, които го съдържат в определен процент) успокоява кожата, облекчава проявите, ускорява заздравяването.

Употребата на етерични масла може да облекчи проявите, но силният аромат на някои от тях може да предизвика прояви при бременната жена.

Акупунктурата може да бъде ефективна при наличие на запек, като нейното приложение по време на бременност е с повишено внимание.

Подробна информация за многобройните илачи и методи от народната медицина (само част от които са подходящи при бременни) може да намерите на:

Алтернативни средства

 • Медикаментозни средства

Употребата на локални или системни (перорални) медикаментозни средства е с повишено внимание при бременните жени във връзка с намаляване на нежеланите странични ефекти и засягане както на жената, така и на плода.

За предпочитане са локалните средства (мазила, мехлеми), при които системната резорбция и проникване е минимална, а употребата им е в рамките на няколко дни до една седмица. Преди употребата им се препоръчва консултация със специалист за избор на максимално щадящ и същевременно ефективно облекчаващ проявите препарат.

Локалните средства, като свещички, крем, гел, пудра, подходящи за бременните жени, обикновено съдържат биофлавоноиди, вазопротектори или местни анестетици.

В състава им обикновено се включват рутозид, хидросмин, трибенозид, бисмутови препарати, растителни екстракти и други, като в зависимост от състава някои от препаратите са разрешени за употреба през целия период на бременността, докато други са противопоказани през първия триместър.

Изборът на медикамент за локална или пеорална употреба се препоръчва след консултация със специалист, тъй като самолечението крие рискове от локални усложнения (възпаление, разраняване и дразнене) и системни увреждания.

Медикаментозни средства

Задължително потърсете медицинска помощ при наличие на някои от следните прояви:

 • силна, непоносима болка в аноректалната област
 • болка в коремната област, колики
 • запек, продължаващ повече от седмица
 • наличие на кръв в или върху фекалните маси или по тоалетната хартия
 • наличие на секреция от аналната област

Обикновено хемороидите преминават до няколко месеца след раждането, но при някои жени се налага оперативното им отстраняване (с минимално инвазивни методи като лигиране и инфраред терапия или оперативното им премахване по време на или след раждането).

Подробна информация за всички методи за терапевтичен подход при болестта може да намерите в раздел Лечения (Лечение на хемороиди).

За намаляване риска от необходимост за лечение на хемороиди при бременност се препоръчва превенция още с узнаването на щастливата новина.

Пълноценното меню в комбинация с прием на достатъчно течности и оптимална физическа активност ще ви помогнат да преодолеете много от неприятните прояви, свързани с бременността, допринасяйки същевременно за поддържането на добър тонус и енергичност и максимално наслаждаване на процеса на износване на плода.

В случай, че имате въпроси, неясноти и съмнения, не се притеснявайте да се консултирате с вашия лекар.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на хемороиди при бременност

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/
https://www.babycenter.com/0_hemorrhoids-during-pregnancy_244.bc
http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hemorrhoids-during-pregnancy/
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/hemorrhoids.aspx
https://www.mamanatural.com/hemorrhoids-during-pregnancy/
https://www.thebump.com/a/hemorrhoids-during-pregnancy
https://www.todaysparent.com/pregnancy/how-to-deal-with-hemorrhoids-during-pregnancy/
http://www.webmd.com/baby/tc/pregnancy-hemorrhoids-and-constipation-topic-overview
http://www.wikihow.com/Prevent-Hemorrhoids-During-Pregnancy

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияНовиниИнтервютаКлинични пътекиИсторияЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиСнимкиАлт. медицинаБотаникаИзследванияПсихологияСоциални грижиЗаведенияЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиГеографияСпортЛичностиНаправления в медицинатаВидеоНаучни публикацииПатологияФизиологияПроизводители