Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Установяване на бременност с домашни средства

Установяване на бременност с домашни средства

Установяване на бременност с домашни средства - изображение

Моментът, в който всяка жената осъзнава, че ще стане майка е едно от най-важните събития в живота й. Липсата на менструация е първият сигнал за вероятна бременност, но останалите признаци на ранна бременност варират при всяка жена – при някои са силно изразени, докато при други може и да останат незабелязани. Ако менструацията Ви закъснява, чувствате умора, гадене, повръщане, чувствителност на гърдите и увеличен апетит, има защо да предполагате бременност.

Как се потвърждава бременност?

Наличието на хормон, наречен Човешки хорионгонадотропин (ЧХГ, hCG) в урината стои в основата на всички съвременни тестове за ранна бременност. Този хормон е известен още като хормон на бременността. При наличие на бременност, тялото произвежда ЧХГ в достатъчни количества, за да се създаде плацента.

В миналото, когато съвременните тестове все още не са били създадени или са били трудно достъпни, жените са прибягвали до редица природни средства, като яйца, паста за зъби, белина, глухарче, захар, червено вино, зеле и редица други, за да установят има или няма настъпила бременност. Известни са и различни „тестове” включващи жаби, зайци, мишки и други. С течение на времето, учените са изобретявали различни методи за доказване на бременност с променлив успех и така, до 1968 година, когато Маргарет Крейн (Margaret M. Crane) изобретява прототипа на съвременните тест-ленти, измерващи нивата на ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) в урината. Днес, в търговската мрежа може да се открие богато разнообразие от бързи тестове за бременност, но все още не са забравени и тези от миналото!

Домашните тестове за бременност са изпитани в продължение на дълги години, от нашите баби, прабаби и т.н. Предавайки се, от поколение на поколение, достигат и до нас. В модерния свят тяхното значение е далеч по-малко, но все още са предпочитан метод от жени, които са твърде срамежливи, твърде млади или просто изпитват неудобство да посетят лекар. Какъвто и да е случаят, всяка жена, която има подобен проблем или не разполага със средства, може да опита:

Тест с белина

тест за бременност с белинаТестът с белина е лесен метод за потвърждаване на вероятна бременност. Тестът е много лесен. Съберете първата сутрешна урина и добавете няколко супени лъжици белина към нея. Ако урината започне да образува пяна и да шуми, шансовете за бременност са високи. Ако това не се случва, може би не е настъпила бременност.

Тест със сапунен разтвор

тест за бременност със сапунАко не разполагате с белина, може да опитате тест с обикновен сапунен разтвор. Надеждността на този метод е сравнително по-ниска от тази на теста с белина, но може да се използва като подходяща алтернатива. Изпълнението на теста е подобно: съберете първата сутрешна урина в малка чашка или епруветка (ако разполагате с такава), добавете пяната от сапунен разтвор и наблюдавайте дали ще започне „шуптене” и отделяне на мехурчета. Ако това се случи, има вероятност да сте бременна.

Тест с паста за зъби

тест с паста за зъбиДруг начин да разберете дали сте бременна или не е да добавите няколко капки от урината си (най-добре първата сутрешна) към една супена лъжица бяла паста за зъби. Ако след известно време пастата за зъби стане пенлива или се промени в синкав цвят, има вероятност да сте бременна. Ако няма никаква промяна, тестът може да се приеме за отрицателен.
Недостатък на този метод е, че не съществуват точни препоръки за количеството на използваната урина и времето, за което може да се очаква промяната в цвета.

Метод със събиране на урината

тест за бременност с уринаНякои жени препоръчват този метод като изключително надежден. Основава се на факта, че в урината настъпват редица промени при бременност и това може да бъде забелязано и "отвън". Състои се в следното: Съберете първата сутрешна урина в подходящ съд и я оставете на равна повърхност за около 3-4 часа, без да разклащате съда. Ако за това време забележите, че се формира белезникав филм по повърхността, съществува шанс да сте бременна. Ако урината остава ясна след този период, шансовете са твърде малки.

 

Тест с пероксид и парацетамол

тест с пероксид и парацетамол

 

Този тест обикновено е добър показател за бременност! Включва събирането на първата сутрешна урина в чашка и добавяне към нея на една супена лъжица пероксид и няколко таблетки парацетамол (ацетаминофен). Ако полученият разтвор придобие син цвят, вероятно има бременност. Липсата на промяна в цвета прави теста отрицателен.

 

 

 

Захар

тест за бременност със захарВ купа смесете 1 супена лъжица захар и изсипете 3 супени лъжици урина върху нея. Ако урината започне да се разтваря, резултатът се смята за отрицателен, но ако се образуват бучки – вероятно положителен резултат. Резултатът се обяснява с това, че ЧХГ в урината не позволява на захарта да се разтвори.

Бял оцет

Съберете в пластмасова чашка сутрешната си урина и я смесете с бял оцет. При смесването може да забележите образуване на няколко мехурчета – те не бива да Ви притесняват. Ако цветът на сместа се промени, това означава вероятна бременност.

Тест с вино

Този тест датира от Средновековието. Извършва се като се смесва урината на жената с червено вино. Ако урината се запази бистра, резултатът е отрицателен.

Листа от глухарче

тест за бременност с глухарчеТози метод е използван в продължение на стотици години. Изпълнява се лесно, бърз е и ефективен.
За прилагане на теста се нуждаете от няколко листа от глухарче, събрани в чиста пластмасова чашка. Листата от глухарче обикновено реагират на промените в нивата на хормона в урината (при наличие на бременност). Дръжте ги далеч от пряка слънчева светлина, след като ги откъснете, тъй като това може да повлияе на резултатите. Вземете няколко пресни листа и ги разпръснете върху лист хартия (далеч от слънчева светлина). На сутринта, съберете листата накуп и ги залейте с първата сутрешна урина. При наличие на бременност, листата ще започнат да променят цвета си и да се появяват червеникави шупли или петна по тях. Необходими са около 10 минути.

Синапено семе

вана със синапено семеСинапеното семе е едно от чудесата на природата, известно като средство за лечение на забавена или липсваща менструация. Добър начин да разберете дали сте бременна е да използвате силата на топлината на тялото и да разберете дали менструалният цикъл ще настъпи скоро. Синапено семе на прах е отлично средство за забавена или липсваща менструация и може ефективно да посочи, дали се касае за бременност или смущение в менструалния цикъл.

Всичко, което трябва да се направи е да напълните вана с гореща вода и да добавите две чаши синапено семе на прах. Накиснете се във ваната за 20 минути и след това изплакнете тялото с топла вода. Ако менструацията Ви закъснява поради причини, различни от бременност, е твърде вероятно ден-два след тази процедура да настъпи. Ако това не се случи до седмица, консултирайте се с лекар, за да бъде установена точната причина за липсващата менструация.

Пшеница и ечемик (египетски тест)

тест за бременност с пшеница и ечемикТози тест произлиза от Древен Египет. Съберете няколко семена от ечемик и пшеница, увийте ги в плат и изсипете първата сутрешна урина върху тях. Покълването на семената е знак за вероятна бременност. Древните египтяни смятали, че, ако покълнат първо семената от ечемик, детето ще е момче, а покълването на пшеницата, означава момиче.

Тест с червено зеле

тест за бременност с червено зелеТози тест е бил използван по-скоро за определяне на пола. Нарежете на ситно половин червено зеле и го сложете в тенджера с гореща вода. Сложете на котлона и оставете да ври в продължение на 10 минути и след това изчакайте да изстине. Прецедете водата в буркан или чаша. В друг буркан или чаша съберете проба от урината. Уверете се, че водата и урината са по равни части. Изсипете водата от зелето в съда с урината. Ако цветът се запази лилав, шансовете са по-високи бебето да е момиче, а ако се промени в розово-червен цвят, вероятността да е момче е по-голяма.

Добре е да знаете:

  • Както вече беше споменато, установяването на бременност се основава на повишеното ниво на ЧХГ в кръвта и урината. Всички изброени методи включват употреба на урината, затова винаги използвайте първата сутрешна урина, защото тя е най-концентрирана.
  • Друга особеност на тестовете за бременност, включва връзката между надеждността на резултатите и етапа на бременността. Повечето медицински тестове включват изследване на кръв и урина след 11-14 ден от зачеването. Преди този период е трудно да се докаже наличие или липса на бременност.
  • Бъдете внимателни при употребата на средства с остра миризма като белина – може да доведе до смущения в дишането.
  • Изхвърляйте всички пластмасови контейнери, съдове, лъжици и каквито и да е други пособия, използвани при тестовете!
  • Нужно е да отбележим, че макар тези тестове да имат потенциал да покажат налична бременност, вероятността за неточни резултати е в пъти по-голяма спрямо добре познатите стандартни тестове за бременност. Въпреки това нищо не губите, ако опитате!
  • Тези тестове не са научно доказани и не може да се твърди, че дават 100 % точен резултат. Затова, независимо от резултатите, не пренебрегвайте консултацията с гинеколог!

Източници:
http://www.searchhomeremedy.com
http://www.nlda.org
http://www.homeremedyshop.com
http://www.myhealthtips.in

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияСнимкиЗдравни проблемиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниВидеоСпортНаучни публикацииКлинични пътекиСоциални грижиПатологияАлт. медицинаПсихологияИзследванияФизиологияЛеченияСпециалистиНормативни актовеПроизводителиИнтервютаХранене при...Ботаника