Начало Медицинска енциклопедия Лечения Метилдопа Медикаментозно лечение

Метилдопа

Метилдопа - изображение

Артериалната хипертония представлява сериозен здравен проблем, който ангажира голяма част от пациентите в активна възраст.

Особен проблем представлява хипертонията по време на бременност, тъй като голяма част от медикаментите не могат да бъдат използвани по време на бременност, поради високия риск от увреждане на плода.

При необходимост от провеждане на лечение в този период е важно подбиране на подходящ препарат, който е достатъчно ефективен и не уврежда нормалното протичане на бременността.

Едно от малкото ефективни лекарствени средства в терапията а високото кръвно при бременните жени е метилдопа.

Приема се под формата на таблетки, като дозата се определя индивидуално според състоянието на пациента.

Представлява алфа-2 адренергичен агонист, с централно и периферно действие. Осъществява своя ефект посредством блокиране на синтезата на норадреналин. Метилдопа води до намаление на периферното съдово съпротивление, като незначително повлиява сърдечния дебит.

Използва се като антихипертензивно средство, като намира приложение предимно при бременни и при необходимост в детска възраст. Особено ефективно повлиява симптомите на гестационна хипертония и прееклампсия.

Подробна информация относно клиничната изява на тези състояния може да прочетете на:

Възможни нежелани лекарствени реакции, които може да настъпят по време на терапията, са:

  • диспептични нарушения
  • главоболие
  • слабост
  • седиращ ефект (успокоителен)
  • гръдна болка
  • затруднено дишане
  • отоци по краката
  • наддаване на тегло
  • обриви по кожата
  • васкулит

Изключително рядко е възможно развитие на миокардит, перикардит, нарушения в равновесието, хепатит, повишени нива на пролактин в кръвта, гинекомастия (увеличение на млечните жлези при мъжете). При някои пациенти се наблюдават миалгия, артралгия, признаци на мозъчно-съдови нарушения.

При продължително лечение с метилдопа е необходимо профилактично изследване за състоянието на чернодробната функция, тъй като препаратът се метаболизира в хепаталната система.

При наличие на тежко бъбречно заболяване е необходимо периодично мониториране на нивата на лекарството в кръвта, с цел предпазване от кумулация (натрупване) и развитие на токсични прояви.

Едновременната употреба на това антихипертензивно средство с други лекарствени препарати може да доведе до тежки и непредвидими токсични реакции.

Особено внимание заслужава комбинирането му с антипсихотични агенти и лекарства, използвани при лечение на депресия и болест на Паркинсон.

Приемът с антикоагуланти значително повишава риска от кървене. Едновременната употреба с други антихипертензивни средства, както и с обезболяващи, може да повиши антихипертензивния му ефект.

Внезапното прекратяване на лечението може да предизвика така наречения rebound ефект и да влоши значително състоянието на пациента.

Още по темата:

4.1, 16 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Метилдопа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаникаПатологияСнимкиНовиниТестовеИнтервютаВидеоДиетиХранене при...ИсторияПсихологияЗдравни проблемиФизиологияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпортЛайфстайлСоциални грижиНаучни публикацииНормативни актовеПроизводителиСпециалистиЗаведения