Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на настинка и грип при бременни Лечебни практики при заболявания

Лечение на настинка и грип при бременни

Лечение на настинка и грип при бременни - изображение

Бременността е прекрасен, в някои случаи дългоочакван, а в други настъпващ изненадващо момент от живота на всяка жена, който всява смут в иначе подреденото ежедневие и установени навици на бъдещите майки.

Обикновено за много от нещата в ежедневието дори не са замисляме, а често ги правим с ясната мисъл, че не са особено полезни.

По време на бременност обаче се задействат червените лампички и в един момент бъдещата майка е пред постоянна дилема дали да направи, изпие, изяде, извърши нещо и дали това ще е безопасно за плода.

Девет месеца не са никак малко време и дори жените с иначе висок имунитет преди забременяване са изложени на риск от банални инфекции, сезонни заболявания, но и някои по-сериозни болести, тъй като организмът на бъдещите майки е много по-уязвим. Какво да правим в случай на простуда, настинка, грип, които трудно можем да избегнем през пролетта, зимата и есента?

Тези изключително банални сезонни инфекции обикновено ни засягат няколко пъти в годината, като при повечето хора състоянието протича напълно безобидно с леко неразположение и умерени симптоми, които бързо се повлияват след една шепа хапчета. Но много от медикаментите са забранени по време на бременност или се прилагат с изключително повишено внимание само в случаите, в които ползите от приема значително надвишават евентуалните рискове както за майката, така и за нищо неподозиращия плод.

Преди изясняването на терапевтичния подход за лечение на настинка и грип при бременни е необходимо уточняване на заболяването: има огромна разлика между настинка и грип.

 Настинка или грип? Какви са рисковете по време на бременност?

Настинка или грип? Какви са рисковете по време на бременност?

Повече от двеста различни представители на семейството на вирусите са виновници за настинката, което прави изключително трудно предпазването от заразяване, имайки предвид колко лесно е пренасянето на заразата (едно невинно кихане от болен или носител на вирусите в автобуса, в магазина, в помещението може да разболее още няколко човека, като бременните жени и децата са особено податливи).

По отношение на грипа главният причинител е така нареченият грипен вирус (Influenza virus), който също се предава по въздушно-капков път при обикновен говор, кихане, кашляне, излагайки на риск околните.

В зимните, студени, мрачни месеци предаването на заразата е изключително улеснено от рядкото проветряване на помещенията, ниските температури, които допълнително въздействат върху организма, краткият престой на открито и под оскъдните слънчеви лъчи (източник на витамин D, който се грижи за високия имунитет), както и липсата на разнообразие откъм сезонни плодове и зеленчуци. По време на бременност допълнителен фактор е и повишената възприемчивост на жената във връзка с нормално настъпващия спад в имунната система.

Настинката и грипът се различават по отношение на своето протичане, терапия и рискове за бременната жена.

Така например настинката настъпва с постепенно разгръщане на симптомите в рамките на няколко дни, докато грипът напада изведнъж, поваля в рамките на часове и някои могат с точност да кажат кога са се разболели.

Симптомите при настинка са много по-леко изразени, като рядко се наблюдава значимо повишение на телесната температура и силно влошаване на общото състояние. Обикновено се описват болки в гърлото и при преглъщане, бистра секреция от носа, кихане, при някои се наблюдават и кашлица, главоболие и други.

За разлика от безобидната настинка при грипа се описва силно и остро повишение на телесната температура, втрисане, кашлица, запушен нос, болки в гърлото, болки по цялото тяло, силно изразена отпадналост и влошено общо състояние.

Налице е и разлика в давността на симптомите. При настинка е възможно отшумяване за няколко дни (два-три) до малко повече от седмица, но рядко се наблюдават усложнения. При грип липсата на лечение или неподходящото такова може да доведе до изключително сериозни усложнения, като например бронхит, бронхиолит, отит, пневмония, вторична бактериална инфекция и по-рядко до неврологични (енцефалит, менингит) и сърдечно-съдови (миокардит, перикардит) усложнения.

Полезна допълнителна информация по темата може да намерите в раздел Лечения:

Бременните жени са изложени на по-висок риск от развитие на респираторни усложнения, което налага своевременно лечение при първите симптоми на болестта. Усложненията от своя страна крият риск от преждевременно раждане, раждане на новородено с ниско тегло, вродени дефекти (в зависимост от периода на заразяване).

Докато основната терапия на грип и настинка е лесна за приложение и почти не крие рискове, то за лечението на усложненията обикновено се налага прием на по-сериозни и криещи рискове за майката и плода медикаменти (антибиотици, кортикостероиди, бронходилататори и други).

 Лечение на настинка и грип по време на бременност: безопасни лекарства и домашни средства

Лечение на настинка и грип при бременни: безопасни лекарства и домашни средства

Малко са лекарствата, считани за напълно безопасни по време на бременност, като специалистите съветват пълно въздържание до дванадесета гестационна седмица и повишено внимание след двадесет и осма гестационна седмица във връзка с особеностите в развитието на плода.

Задължително се консултирайте с вашия лекар при наличие на първи симптоми на грип или настинка без да предприемате самолечение, тъй като това може да доведе до влошаване на вашето състояние. Вашият лекар ще прецени необходимостта от медикаментозна терапия и нейния вид, доза и продължителност в зависимост от гестационната седмица, в която се намирате (налице са разлики в първи, втори и трети триместър), вашето общо здравословно състояние и риск от усложнения.

Към лекарствата, използвани за лечение на грип и настинка по време на бременност се включват:

 • парацетамол: верен съюзник на всяка бъдеща майка, използван от дълги години и с доказана безопасност при употреба през всеки период от бременността, разбира се в най-ниските дози. Използва се ефективно за облекчаване на болки и при повишена телесна температура
 • ибупрофен: препаратът принадлежи към нестероидните противовъзпалителни средства и е разрешен за употреба през първи и втори триместър, но с повишено внимание. Употребата му през последния триместър от бременността не се препоръчва поради риск от кървене и увреждания на плода. Притежава изразени противовъзпалителни, температуропонижаващи и обезболяващи свойства, като се прилага след консултация с лекаря. Употребата на други нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, напроксен) не се препоръчва по време на бременност
 • противогрипни лекарства: наличните на нашия пазар лекарства против грип са оселтамивир и занамивир, които се назначават в първите 48 часа за постигане на желания ефект. Употребата им по време на бременност се назначава от лекуващия лекар при данни за грип, като значително намаляват давността на заболяването и рисковете от настъпване на усложнения. Като цяло се предпочита назначаване на противогрипна терапия отколкото лечение на грип със симптоматични средства и излагане на бременната жена на висок риск от усложнения
 • витамини и минерали: добри резултати в борбата с настинката се постигат при прием на витамин С и цинк, като комбинацията повишава собствените защитни сили и дори при евентуално заразяване тялото ви ще се пребори за много по-кратко време. Не експериментирайте с прием на други витамини, минерали, билки, хранителни добавки без да се консултирате с вашия лекар, тъй като са възможни нежелани ефекти и взаимодействия, включително и предозиране

Не се препоръчват експерименти със здравето и самоволна употреба на предлагани без рецепта продукти от аптечните мрежи или останали лекарства в домашната аптечка. Повечето препарати преминават през плацентарната бариера и могат да въздействат върху плода, поради което всеки допълнителен прием на каквито и да е най-общо казано хапчета (лекарства, витамини, билки, хранителни добавки) следва да се консултира предварително с наблюдаващия лекар.

Много от ефективните средства за облекчаване проявите на настинка не се намират по щандовете в аптеката.

Много специалисти препоръчват домашните, изпитани народни илачи за справяне и противодействие при първите симптоми на настинка:

 • почивайте си достатъчно, набавяйте си необходимите часове сън
 • вземете си топъл душ за облекчаване на запушения нос и болките в гърлото
 • не пропускайте билковия чай (мента, лайка) с мед и лимон
 • за облекчаване на болките в гърлото може да приемате по малко мед
 • приемайте достатъчно количество течности
 • хранете се здравословно, като наблягате на пресни плодове и зеленчуци (богати на витамин С, антиоксиданти), ядки (богати на витамин Е, фолиева киселина, антиоксиданти), някои доказани с времето природни продукти (малко чесън с вечерята ще пребори новодошлите патогени в тялото ви)
 • в случай, че се чувствате добре, може да правите леки упражнения, пригодени за бременни за повишаване на активността
 • гаргара със солена вода за облекчаване на болките в гърлото
 • пилешката супа ще ви сгрее, тонизира и накара да се почувствате по-добре, снабдявайки тялото ви с важни срещу борбата с настинката и грипа нутриенти

Следвайте импулсите на тялото си и не се впускайте в домакински задължения в случай, че ви се спи или просто ви се полягва. Достатъчната почивка в комбинация със здравословно хранене и прием на достатъчно течности бързо ще ви вдигне отново на крака, без дори да има нужда от прием на медикаменти.

Когато се касае за грип всички тези мерки се предприемат на фона на подходящо, назначено от лекуващия лекар противогрипно лечение.

 Как да се предпазим от грип и настинка по време на бременност?

Как да се предпазим от настинка и грип по време на бременност?

Съществуват редица мерки, които може да предприемете за намаляване на риска от заразяване с настинка или грип, като част от тях включват:

 • поставяне на противогрипна ваксина: счита се, че ваксинирането срещу грип е напълно безопасно след дванадесета гестационна седмица и ще предпази вас и плода от коварното заболяване. Консултирайте се с вашия лекар за необходимостта и възможностите за поставяне на ваксината против грип
 • поддържайте висока лична хигиена: често измиване на ръцете, избягване на допир на носа, очите, устата, наличие на дезинфекциращ гел под ръка
 • избягвайте населени обществени места: градският транспорт, молът, кафенетата и ресторантите, често претъпкани с хора не са най-доброто място за една бременна жена, особено в зимните месеци
 • избягвайте контакт с видимо болни хора
 • хранете се пълноценно: храната е най-добрият и безопасен източник на всички полезни субстанции, необходими на тялото за поддържане на висока имунна защита. Наблегнете на плодовете (особено цитруси, киви, горски плодове, пъпеш) и зеленчуците (особено броколи, спанак, моркови, чушки), ядки и пълнозърнести храни, няколко пъти в седмицата месо, включително и риба
 • приемайте достатъчно количество течности: добрата хидратация от една страна ще ви накара да се почувствате и изглеждате по-добре (по-добър вид на кожата, намаляване на риска от поява на дълбоки стрии), но и ще ви поддържа в добра здравословна форма
 • спортувайте: дори обикновената разходка в парка оказва добър ефект върху имунната система, като се препоръчва прекарване на повече време на открито, раздвижване на тялото с подходящ за бременността ви спорт и упражнения

Бременността е един специален период от живота на всяка жена и адекватната грижа за тялото ще намали рисковете от неприятни изненади.

Своевременните мерки и посещение при лекаря за неизменна част за пълноценното лечение на настинка и грип при бременни. Профилактиката и своевременната намеса на медицинския специалист ще намали значително рисковете от евентуални усложнения, свързани с болестта.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/cold-flu/treating-during-pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cold-and-flu-during-pregnancy
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/colds-during-pregnancy/
https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/cough-cold-during-pregnancy/
https://www.health24.com/Medical/Flu/News/colds-and-flu-during-pregnancy-20180604
https://www.boots.com/health/cold-and-flu/colds-and-flu-during-pregnancy
https://www.babycentre.co.uk/a542237/coughs-and-colds-in-pregnancy
https://www.webmd.com/baby/safe-otc-cold-and-flu-treatment-to-use-during-pregnancy
https://www.verywellfamily.com/how-to-treat-a-cold-or-flu-in-pregnancy-2758897

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНовиниСнимкиОрганизацииКлинични пътекиИсторияНормативни актовеСоциални грижиЛайфстайлХранене при...Направления в медицинатаТестовеАлт. медицинаИнтервютаАнкетиБотаникаСпециалистиПроизводителиАптекиРецептиОткритияПсихологияГеографияЗаведенияМикробиологияВидеоЗдравни проблемиПрезентацииДиетиСпортЛичностиИзследванияНаучни публикацииПатологияФизиология