Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на женска репродуктивна система Промени в организма на майката по време на бременността

Промени в организма на майката по време на бременността

Промени в организма на майката по време на бременността - изображение

Бременността е състояние, при което една жена носи оплодена яйцеклетка. Най-ранният признак е липсата на менструация. Бременността трае около 266 дни (38 седмици) от момента на оплождането или 280 дни от края на последния менструален цикъл (40 седмици). Това състояние причинява множество увеличаване на размерите на маткатаприспособителни промени във физиологията на майчиния организъм. Най-очевидната от тях е порастването на половите органи или в частност увеличаването на размерите на матката. Освен това се наблюдават модификации и във функциите на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната система, на дихателната система, на пикочо-половата система.

развитие на млечната жлезаРазвитие на женските полови органи по време на бременност

Матката увеличава свойте размери около 20 пъти. Това се дължи главно на удебеляване и хипертрофия на маточната мускулатура, което се стимулира от увеличеният приток на кръв. Под влияние на хормоните се наблюдава и развитие на млечната жлеза. В същото време влагалищният отвор увеличава своя диаметър.

Промени в сърдечно-съдовата система

сърцеМинутният обем на сърцето започва да се увеличава с 30% през 6-та седмица и достига своя връх между 16 и 28 седмица. След 30-та седмица започва да намалява до раждането. Увеличаването се дължи повишената нужда от хранителни вещества и кислород. Повишава се кръвотокът към матката, млечните жлези, кожата, сърцето и бъбреците. Повишените нужди на кожата и бъбреците се дължат на високото съдържание на въглероден диоксид. Увеличаването на минутният обем се придружава и от ускоряване на сърдечната честота до 90 удара в минута. Обемът кръв се увеличава пропорционално на минутният обем, а повишаването на количеството на плазмата е още по-високо. Независимо от голямото увеличение на плазмения обем и увеличението на минутния обем на сърцето, средното артериално налягане в повечето случаи не се покачва, поради силното намаление на периферното съпротивление, което се дължи на съдоразширяващото действие на прогестерона и естрогените.

Понякога по време на бременност се наблюдават усложнения свързани със сърдечно-съдовата система, при около 5% от жените. Прееклампсията е състояние характеризиращо се с високо кръвно налягане и наличие на белтъци в урината.

Промени в дихателната система

бели дробовеФункцията на белите дробове по време на бременност отчасти също се променя. Това се дължи на прогестерона и на увеличените размери на матката, които пречат на разширяването на белите дробове. Високите нива на прогестерон повишават белодробната вентилация, защото хормонът действа върху чувствителността на дихателния център към въглеродния диоксид. По време на бременност нуждата от кислород на майката се увеличава с около 20% над нормалното. Понякога се наблюдава хиперемия (увеличен приток на кръв към белите дробове), назофарингеална обструкция, промяна в гласа, лека диспнея.

Промени в бъбречната функция

Скоростта на уринообразуването в бременната жена е повишена. Това се дължи на повишаване на реабсорбиращия капацитет на бъбречните тубули и повишаване на скоростта на гломерулната филтрация.

Промени в ендокринната система

бременностБременността променя функцията на повечето ендокринни жлези. Това се дължи на факта, че плацентата произвежда хормони и на нарастване на протеиновото свързване на хормоните, секретирани от другите ендокринни жлези.

Плацентата произвежда следните вещества:

  • човешки хорионгонадотропин;
  • хормон, който стимулира щитовидната жлеза;
  • хормон, предизвикващ освобождаване на кортикотропин;
  • меланоцит-стимулиращ хормон.

Наблюдават се промени в нивата на естрогените и прогестините дължащи се на човешкия хорионгонадотропин. Повишаването на нивата им спомага за поддържането на бременността. Освен това плацентата произвежда и меланоцит-стимулиращ хормон, който увеличава пигментацията на кожата в края на бременността.

Хипофизата увеличава своите размери с около 130% по време на бременност. Това се дължи на повишеното отделяне на пролактин, който осигурява лактацията.

Метаболизъм по време на бременност

Като следствие от повишената секреция на хормони, включително тироксин, адренокортикални и полови хормони, скоростта на разграждане на веществата (матаболитната скорост) се увеличава с 15%. Това се обуславя и от натоварването, което носи майката. То води до по-голяма мускулна активност и по-голям разход на енергия.

3.9, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

доц. Янков; "Физиология на човека"

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“.

http://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/approach-to-the-pregnant-woman-and-prenatal-care/physiology-of-pregnancy

http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/pregnancy/issues/understanding-pregnancy-symptoms4.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияПсихологияХранене при...СнимкиКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиСоциални грижиСпортНормативни актовеЛеченияНаучни публикацииАлтернативна медицинаЗдравни проблемиМедицински изследванияФизиологияПроизводителиИнтервютаБотаникаОрганизацииТестовеАнкетиДиетиЗаведенияРецепти