Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Пикочно-полова система Женска полова система Маточна тръба

Маточна тръба (tuba uterina)

Маточна тръба (tuba uterina) - изображение

Маточната тръба (Фалопиева тръба) представлява чифтен орган с тръбовидна форма, по който се транспортира зрялата яйцеклетка, освободена при овулация, от яйчника до маточната кухина. Обикновено в този орган се извършва оплождането на яйцеклетката от сперматозоидите, отделени по време на полов акт. У полово зряла жена средната дължина на маточната тръба е около 10-12 см, но тя показва индивидуални различия и може да варира между 4 до 17 см.

Маточната тръба се разделя на три основни части:

  • Медиален край - pars uterina, е разположен в стената на матката, в областта на нейните рога. Този участък на Фалопиевата тръба се отваря в маточната кухина с отвор - ostium uterinum tubae, който има диаметър от около 1 мм.
  • По протежението на тръбата се различават другите два участъка: стеснена част - istmus tubae uterinae, и разширена, ампуларна част - ampulla tubae uterinae. В стеснената част диаметърът на просвета е приблизително 3-4 мм, докато в разширената част той е 8-9 мм. На латералния (страничен) край на тръбата се намира разширение с фуниевидна форма - infundibulum tubae uterinae, в чието дъно се открива цепковиден отвор с диаметър 2-3 мм. Фуниевидното разширение завършва с ресничести образувания - fimbriae tubae. Краищата на ресните се разделят като образуват ресни от 2 и 3 порядък. Една от фимбриите е с по-голяма дължина от другите и се прикрепва към яйчника. Тя се означава като яйчникова - fimbria ovarica.

Маточната тръба е вмъкната между дубликатура на коремницата (перитонеум), която образува горната част на широката маточната връзка - lig. latum uteri, като част от тази връзка служи за неин опорак - mesosalpinx. Взаимоотношението между маточната тръба и перитонеума е такова, че вътрешната повърхност на ресните, както и коремния отвор на тръбата - ostium abdominale tubae uterinae, не са покрити с коремница. Тази анатомична особеност има важно значение, тъй като се създава възможност за проникване на зрялата яйцеклетка в просвета на тръбата. Самата маточна тръба участва активно в този процес - нейните ресни имат способност да се насочват към узряващите яйчникови фоликули, като обхващат яйчника и насочват отвора на тръбата към отделящата се яйцеклетка. Маточните тръби имат леко нагънат ход и са разположени почти хоризонтално. Това им разположение се поддържа благодарение на пряката си връзка с матката, на своя собствен опорак, а чрез него - на широката маточна връзка, както на връзката с яйчниците. Този прикрепващ апарат обаче позволява значителна подвижност на тръбите, която допуска изменение в положението и обема на матката, както и насочването на тръбата към узряващите яйчникови фоликули.

Стената на маточната тръба, подобно на други кухи вътрешни органи, е изградена от три основни слоя:

  • лигавица - tunica mucosa;
  • мускулатура - tunica muscularis;
  • сероза - tunica serosa.

1. Лигавицата на Фалопиевата тръба формира надлъжни гънки, които се разполагат по цялото протежение на тръбата. В стеснената част гънките са по-ниски, а в разширената част са значително по-високи и образуват гънки от 2 и 3 порядък. Лигавицата на този орган е постлана с еднореден цилиндричен ресничест епител - epitheliocyti ciliati, чиито ресни са подвижни и съставлява около 25% от епитела. Наред с тях се срещат и епителни клетки с неподвижни ресни - epitheliocyti microvilosi, съставляващи около 60% от клетките в този слой. Последните произвеждат слабо кисел слузен секрет, съдържащ хранителни вещества за яйцеклетката, а вероятно и вещества, необходими за поддържането й в нормално състояние. Благодарение на движението на епителните реснички секретът се изтласква в посока от яйчника към матката, като увлича и попадналата в тръбата яйцеклетка. Под епитела се разполага добре развит съединителнотъканен слой - lamina propria mucosae.

Микроскопски изглед на маточна тръба - напречен срез2. Мускулният слой от стената на маточната тръба е изградена от два слоя: вътрешен, циркулярен и външен, надлъжен. Средната дебелина на циркулярния слой е около 0,2 мм. В маточната част на тръбата влакната му се смесват с тези на матката. В страничния край на маточната тръба този слой завършва при ostium abdominale tubae uterinae, като формира струпване на циркулярно вървящи мускулни влакна, подобно на сфинктер. Надлъжният мускулен слой е по-слабо развит. Той представлява непосредствено продължение на надлъжните мускулни влакна на матката. Описва се и втори надлъжен слой, разположен навътре в циркулярния. Неговата дебелина е по-значителна само в маточния край на тръбата.

3. Външната (серозна) обвивка представлява лист на перитонеума, който участва в изграждането на широката маточна връзка. В страничния край на тръбата коремницата преминава по външната повърхност на ресните. Вътрешната повърхност на последните е покрита с лигавица и по ръбовете им се наблюдава непосредствен преход на мезотела на коремницата в епител на лигавицата. Под серозата се намира добре развит подсерозен слой, който съдържа съдове и нерви.

Стената на маточната тръба се характеризира със значителна разтегливост. При някои заболявания, както и при извънматочната бременност, нейният диаметър може да достигне значителни размери, преди да се стигне до нарушаване на нейната цялост.

Кръвоносните съдове и нерви на маточната тръба се разполага между двата листа на нейния опорак - mesosalpinx. Артериалната кръв достига до нея по ramus tubarius на маточната артерия - a. uterina, а също и от клонче на яйчниковата артерия - a. ovarica. Венозната кръв се дренира в яйчниковото и маточно венозни сплетения. Инервацията на маточната тръба е вегетативна и сетивна. Вегетативната инервация се осъществява от клончета на plexus ovaricus, съдържащ следвъзлови симпатикови влакна, както и от клончета на plexus uterovaginalis, по който вървят следвъзлови парасимпатикови влакна на nn. splanchnici pelvici. Сетивната инервация се осъществява от сетивни гръбначномозъчни нерви.

3.2, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСнимкиХранене при...СпециалистиАнатомияФизиологияКлинични пътекиЛюбопитноБотаникаСпортИсторияНовиниЗаведенияНормативни актовеЗдравни съветиОрганизацииАлт. медицинаНаправления в медицината