Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Пикочно-полова система Женска полова система

Женска полова система (systema genitalis feminina)

Женска полова система (systema genitalis feminina) - изображение

Женската полова система се състои от органи, които се разполагат в малкия таз и в областта на външния отвор на половите пътища. Основен орган на тази система представлява яйчникът - ovarium. Той представлява чифтен орган, който се разполага от двете страни на матката върху стената на таза. През периода на полова зрялост на жената той произвежда по една зряла яйцеклетка на интервали през около 28 дни. Яйчникът, освен цитогенна, притежава и инкреторна функция - играе роля на жлеза с вътрешна секреция, като синтезира и секретира женските полови хормони. Зрелите яйцеклетки достигат до матката с помощта на маточните тръби.

Матката представлява нечифтен орган с крушовидна форма, приплесната в предно-задно направление. Тя приема оплодената яйцеклетка и осигурява развитието на плода. Връзка между нея и външната среда е влагалището - копулативен орган, в които се депонира семенната течност, а също така представлява и родов път.

Външните полови органи на женска полова система са: клитор, големи и малки срамни устни. Между малките срамни устни се разполага пространство, което се нарича предверие на влагалището - vestibulum vaginae. В него, освен отворът на влагалището, се намира и изходното отвърстие на пикочния канал, както и отворите на изходните каналчета на предверните жлези: glandulae vestibulares majores.

Половата система на жената се намира в интимна функционална връзка с млечната жлеза, която представлява чифтно кожно образувание. В нея се изработва млечен секрет, с които се осъществява изхранването на новороденото.

2.9, 14 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Женска полова система

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Женска полова система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология