Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на женска репродуктивна система Пубертет при момичета

Пубертет при момичета

Пубертет при момичета - изображение

Пубертетът е период, в който момичето осъществява своето физическо, психично и полово развитие. Той започва на около 10-годишна възраст и продължава до около 18-годишна възраст.

пубертет при момичетаПубертетът при момичетата е свързан с преминаване от нециклична, относително слаба ендокринна функция на гонадите в състояние на циклична ендокринна и репродуктивна функция. Характеризира се още с появата на менструален цикъл (menarche), развитие на млечните жлези (thelarche) и засилване на адреналната андрогенна секреция (adrenarche).

Нивата на ЛХ (лутеинизиращия хормон) и на ФСХ (фоликулостимулиращия хормон) са ниски преди пубертета, поради високата чувствителност на механизма на инхибиране на секрецията им чрез отрицателна обратна връзка. В началото на пубертета се увеличава секрецията на гонадотропин освобождаващи хормони и на гонадотропните хормони, първоначално през нощта, а по-късно и през цялото денонощие. Секрецията има пулсативен характер. Поради отпадане на задържащите влияния върху освобождаващите хормони започва началото на пубертета. Веднъж установен пулсативният характер на секрецията остава през целия репродуктивен живот и през менопаузата.

поява на окосмяване в подмишничната областВ началото на пубертета рязкото увеличаване на нивото на ЛХ, който предизвиква овулацията, не се извършва редовно и затова менструалните цикли не са редовни. Дори в първите години в периода на пубертета много от циклите са ановулаторни. От началния брой фоликули 99,98% никога не освобождават зряла яйцеклетка и претърпяват атрезия в различна фаза на своето развитие.

поява на окосмяване в пубисната областСекрецията на естрогени води до развитие на вторичните полови белези. Естрогените увеличават отлагането на масти в областта на млечните жлези, ханша и бедрата. Увеличението на млечните гърди по време на пубертета е резултат преди всичко от натрупването на масти, а не от функционалното развитие на жлезата. Наблюдава се увеличение на ръста, окосмяване под мишниците и над симфизата и поява на либидо, които са резултат от секрецията на надбъбречните андрогени. Увеличението на естрогените затваря епифизните плочи и задържа растежа, подобно на ефекта на тестостерона при мъжете.

развитие на млечната жлезаВ пубертета при момичетата се различават пет фази.

  1. По време на предпубертетната фаза няма развитие на вторичните полови белези, но се открива известна активност на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата система.
  2. През твърде ранната пубертетна фаза се отбелязват промени в нивата на хипофизарните и полови хормони, но ясни вторични полови белези все още липсват.
  3. По време на ранната пубертетна фаза се наблюдават първите прояви на развитие на млечните жлези, на аксиларно и пубисно окосмяване, нарастване на нивото на хипофизарните гонадотропни хормони.
  4. При средната пубертетна фаза е налице значително прогресиране при растежа, натрупва се мастна тъкан от фемининен тип, развиват се вътрешните полови органи, зреят яйчниковите фоликули и се появява менструалното кървене.
  5. В късната пубертетна фаза се достига максимално физическо и полово съзряване, доизгражда се неврохуморалната регулация на менструалния цикъл, постепенно овулаторният процес укрепва и се достига до репродуктивна способност.
3.8, 18 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://jpkc.hactcm.edu.cn/2012yxslx/file/Textbook%20of%20Medical%20Physiology.pdf

https://www.girlology.com/puberty-timeline-girls

https://teens.webmd.com/girls/facts-about-puberty-girls#1

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

доц. Янков; "Физиология на човека"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиФизиологияЛеченияСнимкиЛайфстайлСпортИсторияСоциални грижи