Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система

Физиология на репродуктивната система

Физиология на репродуктивната система - изображение

Благодарение на репродуктивната система се осигурява възпроизводството и поддържането на биологичния вид и наследствените белези на двамата родители се предават на техните деца.

репродукцияОсновният процес, с който се занимава половата система е репродукцията. Репродукцията включва сливането на две родителски полови клетки - яйцеклетка и сперматозоид, което позволява наследственият материал от двамата родители да се комбинира и да се формира нов индивид със специфична комбинация от гени.

Репродуктивната система включва първични полови органи (гонади) и репродуктивен тракт. Гонадите са половите жлези - двойка тестиси при мъжете и двойка яйчници при жените. Зрелите гонади имат функцията да образуват полови клетки. Процесът се нарича гаметогенеза, а резултатът е образуване на сперматозоиди при мъжете и яйцеклетки при жените. Друга функция на половите жлези е секрецията на полови хормони - тестостерон у мъжа и естрогени и прогестерон при жената. Репродуктивният тракт представлява система от канали и допълнителни полови жлези. Каналите са специализирани в транспорта и съхранението на гаметите след тяхното образуване, а жлезите отговарят за поддържането на жизнеспособността на половите клетки.

3.8, 5 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.livescience.com/26741-reproductive-system.html

https://training.seer.cancer.gov/anatomy/reproductive/

https://www.visiblebody.com/learn/reproductive

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСO

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиология на репродуктивната система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиПсихологияТестовеСоциални грижиАнкетиСпортЛеченияОрганизацииХранене при...ЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаСпециалистиИнтервютаБотаникаЗдравни съветиДиетиКлинични пътекиИсторияАнатомияИзследванияПатологияРецепти