Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на женска репродуктивна система

Функция на женска репродуктивна система

Функция на женска репродуктивна система - изображение

Женската репродуктивна система има редица важни функции, свързани с репродукцията. Органите, които я изграждат, осигуряват възпроизводството на женския организъм. Репродуктивната система търпи развитие като женския организъм достига полова зрялост, придобива способност за оплождане, която трае до настъпването на менопаузата. За разбирането на физиологията на репродуктивната система е необходимо да се познават нейните структури.

женска полова системаЖенската репродуктивна система се състои от вътрешни полови органи (яйчници, маточни тръби, матка, влагалище) и външни полови органи (големи и малки срамни устни, предверие на влагалището и клитор). Външните полови органи имат две функции. Те осигуряват навлизането на сперматозоидите и предпазват вътрешните полови органи от инфекции. Основните външни структури са:

  • големи срамни устни – обграждат и защитават другите външни полови органи. По време на пубертета се наблюдават промени в тях изразяващи се поява на окосмяване.;
  • малки срамни устни – намират се в рамките на големите и обграждат отвора на влагалището;
  • клитор – малка чувствителна изпъкналост.

Вътрешните женски репродуктивни органи включват:

  • влагалище – канал, който свързва шийката на матката с външната част на тялото;
  • матка – крушообразен кух орган, в който се развива оплодената яйцеклетка;
  • яйчници – малки овални жлези, произвеждащи яйцеклетки и хормони;
  • маточни (Фалопиеви) тръби – тесни тръби прикрепени към горната част на матката, в които се осъществява оплождането.

Функцията на женската репродуктивна система е герминативна и ендокринна. За разлика от постоянното образуване на сперматозоиди и тестостерон характерни за мъжа, узряването на яйцеклетките е периодично, а секрецията на женски полови хормони показва ясно изразени циклични промени.

женаФункцията на женската репродуктивна система се изразява в подготвяне за имплантиране на оплодена яйцеклетка по време на всеки цикъл. При липса на оплождане всеки цикъл започва отначало. При оплождане циклите се прекъсват и настъпват промени, осигуряващи условия за развитие на оплодената яйцеклетка до независим организъм. Промените в репродуктивната система на жената продължават и след раждането на детето, когато се стимулира млечната секреция.

Процесите в женската репродуктивна система се характеризират с цикличност, която се прекъсва от комплексни промени в организма при бременност или в определен период от живота (менопауза).

овоцитПроцесът на образуване на яйцеклетки в първичните женски репродуктивни органи е известен като овогенеза. Яйчниците секретират женските полови хормони естрогени и прогестини. Те действат заедно, като подготвят репродуктивната система за настъпване на бременност. При жената естрогените имат функции подобни на тестостерона при мъжа: развитие и поддържане на половата система и установяване на вторичните полови белези. Ефектите на естрогените се свързват с узряване и отделяне на яйцеклетки, преминаване на сперматозоидите през цервикалния канал, развитието на млечните жлези и подготовката на лактация. Прогестеронът е от значение за създаване на среда за хранене и развитие на ембриона и фетуса и подготовката за лактация.

В яйчниците съществуват около 2 милиона първични фоликули, всеки от които съдържа първичен овоцит, способен да образува яйцеклетка. След раждането нови овоцити и фоликули не се образуват. От съществуващите фоликули само около 400 узряват и отделят яйцеклетка. Женската репродуктивна система е неактивна до пубертета, поради потиснатата секреция на освобождаващи хормони от хипоталамуса (либерини).

4.1, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

доц. Янков; "Физиология на човека"

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/the-female-reproductive-system

ПОДРАЗДЕЛИ НА Функция на женска репродуктивна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияЗдравни проблемиФизиологияЛюбопитноХранене при...Клинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлИзследванияБотаникаЛеченияСоциални грижиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИнтервютаСпортСнимкиПсихологияПатологияТестовеИсторияАнкетиДиетиРецепти