Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на женска репродуктивна система Женски полови хормони

Женски полови хормони

Женски полови хормони - изображение

Като женски полови хормони се означават естрогените и прогестините. Прогестините са известни още като гестагени. Към естрогените принадлежат хормоните естрадиол, естрон и естриол.

естрогениОбозначаването на естрогените и гестагените като женски полови хормони е условно и не е напълно вярно, тъй като те се синтезират и при мъже, а мъжките полови хормони се произвеждат и при жени. Разликата е в отделеното количество и ефекта от действието им.

Женските полови хормони оказват влияние върху развитието на първичните полови белези по време на пубертета и образуването на вторичните полови белези.

От женските хормони зависи здравето, настроението, външният вид, сънят, апетитът, менструалният цикъл, емоционалното състояние, бременността и нейното развитие на всяка една жена.

4.0, 6 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Женски полови хормони

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияНовиниОрганизацииСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеИнтервютаСпециалистиЛайфстайлБотаникаХранене при...ИсторияМедицински изследванияСпортПсихологияАлтернативна медицинаСнимкиТестовеАнкетиКлинични пътекиДиетиРецепти