Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на женска репродуктивна система Хормонална функция на плацентата

Хормонална функция на плацентата

Хормонална функция на плацентата - изображение

Плацентата е временна структура, която се развива вътре в матката по време на бременност. В повечето случаи тя е прикрепена към горната или страничната част на маточната стена. Плацентата изпълнява много важни функции, като представлява незаменима част от нормалното развитие на хормониплода. Тя осигурява кислород и хранителни вещества за бебето и премахва излишните метаболити, циркулиращи в кръвта му. Както голяма част от структурите в човешкото тяло, плацентата също произвежда хормони, които имат съществено значение за нормалното протичане на бременността. Хормоните са вещества с различна струкрура, които играят ролята на „пощальони” в организма, тоест носят послания между клетките. Те оказват влияние върху физиологичните процеси протичащи в органите.

Плацентата е временен ендокринен орган. Тя произвежда стероидни хормони, растежни фактори, кръвоносни съдове на плацентатахормони подобни на тези отделяни от хипоталамо-хипофизната система. Хормоните, произвеждани от плацентата са:

  • естрогени;
  • прогестини;
  • човешки хорионгонадотропин;
  • човешки плацентарен лактоген;
  • релаксин;
  • невропептиди;
  • плацентарен протеин 13.


Стероидни хормони на плацентата

Плацентата произвежда два типа стероидни хормони – естрогени и прогестерон. Прогестеронът се оприличава като „пазителят на бременността“. Той осигурява нормалното и бременностпротичане като поддържа лигавицата на матката, както и плацентарните структури. Освен това предпазва от маточни съкращения, които могат да доведат до усложнения свързани с плода.

Синтезата на естрогени от плацентата се осъществява благодарение на комплексно взаимодействие между нея и плода. Естрогените започват да се секретират в края на бременността. Техният ефект е противоложен на този на прогестерона, като предизвикват маточни съкращения водещи до изхвърляне на плода. Освен това те стимулират развитието на дяловете и каналчетата на млечната жлеза, което предшества лактацията.

Човешки хорионгонадотропин

човешки хорионгонадотропинЧовешкият хорионгонадотрипин (чХГН) е хормон, който се произвежда от клетките на плацентата. Той може да бъде открит в майчината кръв или в урината. Този хормон стои в основата на много от тестове за бременност. Нивата му се покачват около 7 дни след зачеването като достигат своя връх около 11 седмица на бременността. Човешкият хорионгонадотропин е гликопротеин, изграден от две субединици – алфа и бета, свързани нековалентно. Алфа-субедицината съдържа 92 аминокиселини и е идентична с тази на лутеинизиращия хормон (ЛХ), фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и тиреостимулиращия хормон (ТСХ). Бета-субединицата е изградена от 145 аминокиселини. Функцията на човешкия хорионгонадотропин е да поддържа жълтото тяло и по този начин да осигури прогестерон през първият триместър на бременността. След това нивата му значително падат, защотото плацентата започва да произвежда стероидни хормони (естрогени и прогестини). В мъжкия фетус чХГТ стимулира секрецията на тестостерон от феталния тестис и води до промени в репродуктивната му система.

Човешки плацентарен лактоген

човешки плацентарен лактогенЧовешкият плацентарен лактоген също се секретира от клетките на плацентата. Той е мощен гликопротеин, който се отделя по време на цялата бременност. Нарича се още човешки плацентарен соматотропин. Структурата му е подобна на тази на растежния хормон, секретиран от хипофизата. Състои се от 191 аминокиселини, свързани с две дисулфидни връзки. Основните физиологични действия на човешкия плацентарен лактоген се изразяват в промяна на метаболизма на майчния организъм с цел доставка на хранителни вещества към плода. Ефектите му свързани с метаболизма на майката се изразяват в понижаване на разграждането на глюкоза от майчиният организъм, което спомага за изхранването на плода. Човешкият плацентарен соматотропин стимулира липолизата в клетките на майката, което води до отделяне на свободни мастни киселини, представляващи гориво за майчините клетки, и образуване на кетонови тела, които преминават през плацентарната бариера и се използват от плода. Ефектите на този хормон отчасти наподобяват тези на растежния хормон. Човешкият плацентарен лактоген има анаболен ефект относно протеините. Изследвания са доказали, че този хормон имитира действието на пролаткина и се смята, че има значение за развитието на лактация.

Релаксин

Релаксинът е хормон, който се произвежда от плацентата и от лигавицата на матката. Нивата на хормона са най-високи през първият триместър на бременнотта. Смята се, че той насърчава имплантацията на ембриона и развитието на плацентата. В началото на бременността възпрепятства маточните контракции, с цел предпазване от спонатанен аборт и други усложнения. Релаксинът благоприятства адаптацията на сърдечно-съдовата и отделителната система на майката към нуждата от кислород и хранителни вещества на плода. Към края на бременността хормонът предизвиква отпускане на шийката на матката и влагалището, като по този начин улеснява раждането. Смята се, че релаксинът стимулира отделянето на човешки хорионгонадотропин от плацентата.

Невропептиди, произвеждани от плацентата

плацентаПлацентата е орган, който е лишен от инервация, но въпреки това произвежда невропептиди. Те са подобни на тези намерени в хипоталамо-хипофизната система и в храносмилателният тракт. Към тях спадат тиреостимулиращ хормон, кортикотропин освобождаващ хормон и други. По време на бременност плацентата и феталните мембрани произвеждат големи количества кортикотропин освобождаващ хормон. Неговите нива се увеличават поради повишената генна експресия. Смята се, че този хормон взаимодейства с естрогени, фетални и надбъбречни стероиди и простагландини, задейства автокринен цикъл, който може да доведе до раждане.

Плацентарен протеин 13 (галектин-13)

Плацентарният протеин 13 е член на галектиновата суперфамилия. Той е хомодимер състоящ се от две субединици, свързани чрез две дисулфидни връзки. Нивата му се увеличават по време на бременността, особено през третото тримесечие. Ролята на този протеин не е напълно изяснена. Предполага се, че той участва в изграждане на имунотолерантност, като изглежда, че инициира апоптоза на имунни клетки. Галектин-13 подобрява секрецията на IL-1 и IL-6. Регулацията на секрецията му все още не е изследвана.

плацентаПлацентата е забележителен орган, който осигурява нормалното протичане на бременността. Тя произвежда хормони, които са свързани с регулацията на процесите, осигуряващи износването на плода. От нея са изолирани много вещества, някои от които са с неизяснена функция.

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/home/ovc-20319623

http://www.hormone.org/hormones-and-health/hormones

http://www.yourhormones.info/glands/placenta/

http://www.hormones.gr/821/article/endocrine-paracrine-and-autocrine-placental%E2%80%A6.html

https://embryology.med.unsw.edu.au/embryology/index.php/Human_Chorionic_Gonadotropin

http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/61718

http://www.yourhormones.info/hormones/relaxin/

Dani?le Evain-Brion and Andre Malassin?; „THE HUMAN PLACENTA: AN ATYPICAL ENDOCRINE ORGAN“.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноМедицински изследванияЗдравни съветиНовиниЛеченияЛайфстайлИсторияБотаникаФизиологияХранене при...СпортПсихологияОрганизацииАлтернативна медицинаСнимкиВидеоНаучни публикацииКлинични пътекиСоциални грижиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиНормативни актовеИнтервюта