Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на мъжка репродуктивна система Мъжки полови хормони

Мъжки полови хормони

Мъжки полови хормони - изображение

Благодарение на мъжките полови хормони мъжете имат нормално функционираща полова система и развити вторични полови белези. Те са известни с името андрогени. Развитието на първичните и вторичните полови белези е основна физиологична проява в организма и се осъществява както преди раждането, когато се мъжка полова системаоформят първичните полови белези, така и по време на пубертета, когато се оформят вторичните и се доразвиват първичните полови белези. Частта от мъжката полова система, която произвежда хормони, е семенникът.

Ендокринната функция на тестисите се изпълнява от интерстициалните (Лайдигови) клетки. Те секретират тестостерон още по време на ембрионалното развитие. Отделянето се прекратява след раждането до 10-14 годишна възраст.

Хормони отделяни от Лайдиговите клетки – андрогени:

Мъжките полови хормони по природа са протеини и стероиди. Стероидните хормони имат малко молекулно тегло и са липоразтворими. Те лесно навлизат в клетките-мишени. Рецепторите за тези хормони са локализирани в различни клетъчни органели. Протеиновите хормони имат по-голямо молекулно тегло и за да проникнат в клетките се нуждаят от преносители. Докато стероидните хормони могат да се движат през кръвния поток, само ако са свързани с неспецифични протеини, като албумин или специфични протеини като SHBG (сексхормон-свързващ глобулин), протеиновите хормони са водноразтворими и се движат свободно в кръвта. Към стероидните хормони се причислява тестостерона, а с гликопротеинова природа са лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон, отделяни от аденохипофизата.

4.5, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.menshealth.com/health/a19540576/male-hormones/

https://www.myhormonology.com/male-hormone-cycle/

https://organixx.com/male-hormones/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

доц. Янков; "Физиология на човека"

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiologу"

ПОДРАЗДЕЛИ НА Мъжки полови хормони

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияФизиологияЛеченияЛюбопитноХранене при...НовиниСпортИзследванияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаИсторияСнимкиБотаникаТестовеПсихологияСоциални грижиАнкетиДиетиКлинични пътекиСпециалисти