Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиология на репродуктивната система Функция на мъжка репродуктивна система

Функция на мъжка репродуктивна система

Функция на мъжка репродуктивна система - изображение

Мъжката репродуктивна система се състои от семенник (тестис), надсеменник (епидидимис), семепровод, допълнителни полови жлези (семенно мехурче, простата, булбо-уретрални жлези) и мъжки копулативен орган (пенис). С изключение на простатата и пениса, всички те са чифтни.

Функцията на мъжката репродуктивна система е герминативна и ендокринна.

мъжка репродуктивна системаГерминативната функция на мъжката репродуктивна система обхваща всички процеси, които започват със сперматогенезата, преминават през получаването на зрели и подвижни сперматозоиди и завършват с оплождането на яйцеклетката в женския репродуктивен тракт. Сперматогенезата представлява процес, при който относително недиференцираните първични герминативни клетки (сперматогонии) се развиват и превръщат до изключително специализирани сперматозоиди. След като преминат през изходящите семенни каналчета, сперматозоидите попадат в надсеменника, където стават подвижни и придобиват оплодителна способност. Надсеменникът представлява силно нагънат канал, разположен над тестиса (като качулка), който в разгънато състояние има дължина около 6 m. Семепроводът е основният резервоар на зрели сперматозоиди. В него те могат да престоят няколко месеца, без да загубят оплодителната си способност. Стената на семепровода е сравнително дебела, защото съдържа голям брой гладкомускулни влакна. По време на еякулация тези мускулни влакна силно се съкращават и изтласкват почти цялото количество сперматозоиди, които се намират в семепровода.
мъжка полова системаСекретът на семенните мехурчета e основната съставна част на семенната течност (спермата). Той съдържа редица вещества, от които най-важни във функционално отношение са фруктозата, простагландините и фибриногена. Фруктозата е основният източник на енергия за сперматозоидите. Простагландините предизвикват ритмични съкращения на мускулатурата на женския репродуктивен тракт и по този начин подпомагат навлизането на сперматозоидите в матката и в маточните тръби.
Простатната жлеза секретира рядка течност, подобна на мляко, която се излива директно в простатната част на уретрата. мъжСекретът на простатата има алкална реакция. Той неутрализира както киселата семенна течност, която идва от еякулаторния канал, така и киселата среда на женския репродуктивен тракт. Реакцията на неутрализация е от изключително значение, тъй като сперматозоидите са достатъчно подвижни само в неутрална или леко алкална среда (при рН от 6,5 до 8).

Ендокринната функция на мъжката репродуктивна система на тестисите се изпълнява от интерстициалните клетки на Лайдиг. Лайдиговите клетки секретират главно тестостерон и малко андростендион, които са стероидни хормони и спадат към групата на андрогените.

3.0, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/male-reproductive-system#1

http://www.innerbody.com/image/repmov.html

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9117-male-reproductive-system

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

доц. Янков; "Физиология на човека"

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Функция на мъжка репродуктивна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияЛюбопитноЛайфстайлФизиологияНовиниХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИнтервютаБотаникаСнимкиЗдравни съветиПсихологияТестовеСпортАнкетиИсторияДиетиКлинични пътекиИзследвания