Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата - изображение

Част от лечението на рака на простатата включва потискане синтеза на мъжките полови хормони, с цел да се ограничи растежа и развитието на раковите клетки. Това лечение се нарича андроген отнемаща терапия или хормонална терапия за лечение на рак на простатата.

Основните андрогени са тестостерон и дихидротестостерон (DHT). По-големите количества от андрогените в организма се синтезират от тестисите, но и надбъбречните жлези произвеждат малки количества от тях.

Андрогените имат свойството да стимулират растежа на раковите клетки. Целта на андроген отнемаща терапия е да се спре или ограничи развитието и разпространението на раковите клетки, което се постига благодарение редуциране синтеза на мъжките полови хормони.

Лечението е по-ефективно, когато се съчетае с лъчетерапия, понеже хормоналната терапия сама по себе си няма способността да унищожава раковите клетки, а само да намалява агресивността им.

В този смисъл андроген отнемаща терапия няма способността да лекува рака на простатата, а само подпомага лечението му.

Начини на приложение на хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата може да се извърши в следните три направления - първия е оперативен, а при другите два се използват лекарствени препарати:

Орхиектомия

Орхиектомия (хирургична кастрация) се състои от отстраняване на тестисите - органа, в който се синтезират андрогените. Това е най-радикалния начин на лечение на рак на простатата, който също така е най-лесен за осъществяване и отнема най-малко средства и време.

Основният недостатък обаче е, че хирургичната кастрация е постоянен и необратим метод.

Химическа кастрация

Химическа кастрация - представлява инжектиране на лекарства, които редуцират нивата на тестостерон, произвеждан от тестисите. Тяхното действие се дължи на инхибиране образуването на (лутеинизиращ хормон) LH в хипофизната жлеза, който от своя страна индуцира хормоналната секреция на тестисите.

Метода е значително по-скъп от предходния, но много пациенти го предпочитат, понеже не са склонни да предприемат такава сериозна крачка.

За повече информация относно този метод прочетете:

Анти-андроген метод

Анти-андроген метод - допълнителен метод на лечение, при който се приемат анти-андрогени, които блокират способността на организма да използва андрогените.

Анти-андроген молекулите навлизат в клетките и предотвратяват свързването на тестостерона с протеиновите рецептори на раковата клетка. Това е така, поради по-високия афинитет на рецепторите към лекарството, отколкото към андрогена.

Основните анти-андрогени молекули са флутамид, бикалутамид и нилутамид, който съществуват в таблетна форма.

Странични ефекти при хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Страничните ефекти, които се срещат със значителна честота при този метод на лечение, включват:

 • горещи вълни, които могат да изчезнат с времето;
 • импотентност;
 • загуба на сексуално желание;
 • анемия;
 • остеопороза;
 • депресия;
 • загуба на мускулна маса;
 • наддаване на тегло;
 • умора;
 • повишени нива на холестерола;
 • растеж на тъканите на млечната жлеза.

Поради всички тези странични реакции, хормонална терапия за лечение на рак на простатата се прилага само в напреднал стадий на рак на простатата с висок риск от локализирано заболяване.

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниПсихологияЛайфстайлФизиологияЗдравни проблемиБотаникаВидеоМедицински изследванияАлтернативна медицинаСнимкиСоциални грижиСпортХранене при...Клинични пътекиИсторияОрганизацииСпециалистиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеТестовеАнкетиДиетиАнатомия