Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хормонална терапия за лечение на рак на простатата Лечебни практики при заболявания

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата - изображение

Част от лечението на рака на простатата включва потискане синтеза на мъжките полови хормони, с цел да се ограничи растежа и развитието на раковите клетки. Това лечение се нарича андроген отнемаща терапия или хормонална терапия за лечение на рак на простатата.

Основните андрогени са тестостерон и дихидротестостерон (DHT). По-големите количества от андрогените в организма се синтезират от тестисите, но и надбъбречните жлези произвеждат малки количества от тях.

Андрогените имат свойството да стимулират растежа на раковите клетки. Целта на андроген отнемаща терапия е да се спре или ограничи развитието и разпространението на раковите клетки, което се постига благодарение редуциране синтеза на мъжките полови хормони.

Лечението е по-ефективно, когато се съчетае с лъчетерапия, понеже хормоналната терапия сама по себе си няма способността да унищожава раковите клетки, а само да намалява агресивността им.

В този смисъл андроген отнемаща терапия няма способността да лекува рака на простатата, а само подпомага лечението му.

Начини на приложение на хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Хормонална терапия за лечение на рак на простатата може да се извърши в следните три направления - първия е оперативен, а при другите два се използват лекарствени препарати:

Орхиектомия

Орхиектомия (хирургична кастрация) се състои от отстраняване на тестисите - органа, в който се синтезират андрогените. Това е най-радикалния начин на лечение на рак на простатата, който също така е най-лесен за осъществяване и отнема най-малко средства и време.

Основният недостатък обаче е, че хирургичната кастрация е постоянен и необратим метод.

Химическа кастрация

Химическа кастрация - представлява инжектиране на лекарства, които редуцират нивата на тестостерон, произвеждан от тестисите. Тяхното действие се дължи на инхибиране образуването на (лутеинизиращ хормон) LH в хипофизната жлеза, който от своя страна индуцира хормоналната секреция на тестисите.

Метода е значително по-скъп от предходния, но много пациенти го предпочитат, понеже не са склонни да предприемат такава сериозна крачка.

За повече информация относно този метод прочетете:

Анти-андроген метод

Анти-андроген метод - допълнителен метод на лечение, при който се приемат анти-андрогени, които блокират способността на организма да използва андрогените.

Анти-андроген молекулите навлизат в клетките и предотвратяват свързването на тестостерона с протеиновите рецептори на раковата клетка. Това е така, поради по-високия афинитет на рецепторите към лекарството, отколкото към андрогена.

Основните анти-андрогени молекули са флутамид, бикалутамид и нилутамид, който съществуват в таблетна форма.

Странични ефекти при хормонална терапия за лечение на рак на простатата

Страничните ефекти, които се срещат със значителна честота при този метод на лечение, включват:

 • горещи вълни, които могат да изчезнат с времето;
 • импотентност;
 • загуба на сексуално желание;
 • анемия;
 • остеопороза;
 • депресия;
 • загуба на мускулна маса;
 • наддаване на тегло;
 • умора;
 • повишени нива на холестерола;
 • растеж на тъканите на млечната жлеза.

Поради всички тези странични реакции, хормонална терапия за лечение на рак на простатата се прилага само в напреднал стадий на рак на простатата с висок риск от локализирано заболяване.

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниПсихологияЛайфстайлФизиологияЗдравни проблемиБотаникаВидеоИзследванияАлт. медицинаСнимкиСоциални грижиСпортХранене при...Клинични пътекиИсторияОрганизацииИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеТестовеАнкетиДиетиАнатомия