Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Билки и добавки срещу еректилна дисфункция

Билки и добавки срещу еректилна дисфункция

Билки и добавки срещу еректилна дисфункция - изображение

Еректилната дисфункция представлява нарушена репродуктивна функция при мъжете, характеризираща се със затруднение с постигането и поддържането на ерекцията, водещи до невъзможност за осъществяване на полов акт. Всъщност, еректилната дисфункция не е толкова прост проблем, колкото невъзможност за ерекция по време на възбуда, а сложна мулти-системна дисфункция.

Сексуалната възбуда при мъжете включва много системи в организма, включително мозъка, нервната система, кръвоносните съдове, мускули, хормони и емоции. Често еректилната дисфункция представлява симптом на първично нарушение или заболяване, засягащи един или повече от тези елементи.

Еректилна дисфункция може да настъпи при всеки мъж, но най-често това се случва след навършване на 40 или 50-годишна възраст.

Лечението на първопричината е най-добрият начин за справяне с еректилната дисфункция. В допълнение към лекарствата, конвенционалните медицински процедури и промени в начина на живот, алтернативната медицина предлага някои полезни и благоприятни възможности за мъже с еректилна дисфункция. Най-разпространените са:

Билки при еректилна дисфункция

Има някои билки, за които се предполага, че могат успешно да се използват за лечение на еректилна дисфункция. Важно е да отбележим, че, както и редица други средства и методи на алтернативната медицина, терапията с тези билки все още се нуждае от допълнителни изследвания, за да се определи като напълно безопасна и ефективна, поради което, преди да предприемете каквато и да е форма на алтернативно лечение, обезателно се консултирайте с лекаря си!

Йохимбе

ЙохимбинЙохимбе е африканско вечнозелено дърво. В кората на дървото се съдържа йохимбин – химикал, който подобрява кръвния поток и  има мощно афродизиачно действие. Йохимбинът е изследван за лечение на еректилна дисфункция при хора и тестовете са показали положителни резултати, но все още са необходими допълнителни изследвания относно безопасността му  при лечение на еректилна дисфункция при хора.

Сериозни нежелани реакции от употребата на йохимбе включват бъбречна недостатъчност, гърчове, инфаркт. В никакъв случай не приемайте йохимбе без надзор от лекар! Не приемайте йохимбе в комбинация с антидепресанти или стимулантни лекарствени средства.

Морски бор

Морски борМорски бор е иглолистно дърво, съдържащо значителни нива на пикногенол в кората. Ограничени изследвани показват, че пикногенол може да е от полза за лечение на еректилна дисфункция. Въпреки това, може да е необходим продължителен прием, за да настъпи добре изразен ефект

Страничните ефекти на пикногенол включват виене на свят, главоболие и язви в устата. Не приемайте пикогенол, ако приемате или сте приемали имуносупресори!

Тонгкат

ТонгкатТонгкат (Дългият джак) е билка, използвана от мъжете в продължение на много години. Посочвана е като азиатската виагра, тъй като расте основно в Малайзия, Тайланд и Индонезия. Тонгкат се използва за лечение на еректилна дисфункция, а също така увеличава сексуалното желание, либидото и сексуалната мощ. Смята се, че действа посредством увеличаване на нивата на тестостерона – основният мъжки полов хормон. В допълнение към лечението на еректилна дисфункция, тестостеронът подпомага заместването на мазнините с мускулна маса, повишава нивото на енергия и сексуално желание.

Тонгкат е сред любимите билки на любителите на фитнеса, тъй като увеличава мускулната маса и сила.
Нужно е да знаете, че тонгкат е билка със силно действие. Ако забележите нежелани реакции като безсъние, тревожност и нервност, това означава, че приемате твърде много. В такъв случай е нужно да намалите дозата до ниво, на което тези ефекти не се срещат.

Шизандра

ШизандраШизандра е почитана билка в Източния свят, често употребявана от китайски кралски особи и даоистки майстори. Шизандра е в употреба от началото на китайската цивилизация и се намира в центъра на Китайската медицина, подобно на жен-шен. Съществуват съобщения, че е мощен сексуален тоник, ако се консумира редовно.

Тези, които са използвали Шизандра казват, че увеличава производството на сексуални флуиди, повишава сексуалната издръжливост и облекчава сексуалната умора. Много мъже страдат от еректилна дисфункция поради прекомерен стрес и напрежение. Шизандра има способността да отпуска тялото и да стимулира функцията на половите органи.

Бабини зъби

Бабини зъбиБабини зъби или Трибулус терестрис представлява бодливо растение, използвано в медицинските системи на Китай и Индия в продължение на векове. Активните съединения на билката се намират основно в плодовете и листата. Използва се за подпомагане на ерекцията, повишаване на плодовитостта и либидото
Според изследване, публикувано през 2013 година, бабини зъби има способността да освобождава азотен оксид – фактор, което допринася за еректилния отговор, независимо от нивата на тестостерон.

Бабини зъби повишава нивата на тестостерон и лутеинизиращ хормон, подобно на DHEA. Тя е сред любимите билки на спортисти и любителите на фитнеса. Някои от тях съобщават за увеличение на тъканите на гърдите при високи дози, поради превръщане на тестостерона в естроген. Въпреки че бабини зъби е използвана в продължение на векове на Изток, изследователи от Запада все още изпитват неговата безопасност.

Жен-шен

Жен-шенЖен-шен е адаптоген, което означава, че увеличава способността на организма да се справи с физически, емоционален стрес, както и такъв дължащ се на факторите на околната среда. Корените на Жен-шена, наричани още червен жен-шен, намират приложение в терапията на редица медицински състояния, включително еректилна дисфункция. Кремове, съдържащи го като активна съставка, се използват като средство срещу преждевременна еякулация.

Въпреки съобщенията за ефикасност, жен-шен трябва да се приема за кратък период от време! Най-честият страничен ефект от жен-шен е безсъние или други смущения в съня. Има съобщения още за повишено кръвно налягане и учестена сърдечна честота. Жен-шенът може да взаимодейства негативно с кофеин, алкохол и някои медикаменти!

Епимедиум

ЕпимедиумЕпимедиум е билка, известна още с атрактивното наименование Разгонен козел. Използвана е в продължение на векове в китайската медицина за лечение на еректилна дисфункция и намалено либидо.
Проучване от 2008 година е установило, че блокира ефекта на ензим, който ограничава притока на кръв към пениса. Изследователи смятат, че действа като естествен инхибитор на фосфодиестераза – същото действие, както на Виагра или Сиалис при еректилна дисфункция. Въпреки това, изследването показва, че епимедиум  може да работи по-ефективно и да доведе до по-малко странични ефекти, отколкото лекарствата.

Корен от мака

Корен от МакаПеруански корен от мака е мощен афродизиак, за който много хора казват, че работи много добре. Известно е, че корен от мака, освен на мъжете, действа и на жените с понижено либидо. Освен това осигурява много други положителни ефекти и ползи за здравето, включително повишаване на издръжливостта и енергийните нива.

Може да откриете корен от мака в изсушен вид и да приготвите от него чай или тинктура. Друг вариант е да използвате мака на прах или капсули.

Добавки при еректилна дисфункция

Дехидроепиандростерон

Дехидроепиандростерон (DHEA) представлява хормон, синтезиран по естествен път в организма, който се явява предшественик на половите хормони естроген и тестостерон. Също така, той може да бъде открит и в синтетична форма, произведена от сладък картоф и соя. Дехидроепиандростерон е изследван за лечение на еректилна дисфункция при хора и се счита за безопасно лечение.

Дехидроепиандростерон може да не е ефективен, когато еректилната дисфункция е свързана с диабет или неврологично нарушение. DHEA може да взаимодейства негативно с някои лекарства. Сред най-честите странични ефекти от употребата му са акне, разстроен стомах и загуба на коса.

L-аргинин

L-аргинин може да се открие като естествена съставка в червеното месо, птици, риба и млечни продукти, но може да бъде и изкуствено синтезирана в лабораторни условия. Аргининът е вазодилататор, което означава, че разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. Според редица изследвания, може с успех да се използва в терапията на еректилна дисфункция.

Аргининът може да предизвика някои странични ефекти като гадене, повръщане, диария и стомашни спазми. В никакъв случай, аргинин не бива да се комбинира с виагра, нитрати или лекарства за контрол на кръвното налягане.

Бор (Боракс, борна киселина)

Борът е сред най-мощните природни лечения за еректилна дисфункция. Този минерал има способността да регулира метаболизма на стероидните хормони, особено на половите хормони. Това определено води до повишаване на либидото. При мъжете специално, борът безопасно повишава нивата на тестостерон и ги поддържа в нормални стойности. Това е от изключителна важност за всички случаи на страдащи от импотентност, тъй като ниските нива на тестостерон са една от основните причини за този проблем.

Според някои от последните анализи, почвите и храните на Запад са напълно лишени от бор, което също има отношение към факта, че все повече мъже от Западния свят страдат от този проблем. Това може обаче лесно да се поправи чрез ежедневен прием на необходимите дози бор под формата на добавки.

Магнезий

Магнезият работи в комбинация с бор и определено е нужен за ефективното лечение на импотентност и еректилна дисфункция. Той има съществено значение за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Облекчава и здравословни проблеми, като високо кръвно налягане и повишен холестерол, симптоми свързани с диабет, депресия и тревожност. Поради тази причина е важно магнезият да присъства в терапията на еректилна дисфункция. Още повече, че нивата на магнезий, подобно на тези на бор, са твърде занижени в нашите хранителни култури и почви.

Може да откриете магнезий в различни форми – таблетки, спрей, олио и други. Ако използвате спрей-форма, прилагайте в различни части на тялото – най-вече ръцете, краката и торса и оставете да се абсорбира максимално поне един час преди къпане. Правете това веднъж на ден.

Ябълков оцет

Ябълков оцетОпределено ябълковият оцет е сред най-често препоръчваните средства за природно лечение на редица проблеми и заболявания. Факт е, че той наистина помага при множество здравни проблеми. Еректилната дисфункция е сред тях.

Ябълковият оцет всъщност работи много бързо за лечение на еректилна дисфункция. Повишено сексуално желание понякога може да настъпи само след една доза, но обикновено е необходимо да минат поне няколко дни, за да ефектът да бъде максимален. Всъщност, ябълковият оцет не лекува еректилната дисфункция пряко, а повлиява проблемите, които водят до импотентност (диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и простатит). Действието му е насочено и към поправка на увредените кръвоносни съдове и нервни влакна в пениса, заедно с намаляване на болката и отока на простатната жлеза. Последните доклади показват, че ябълковият оцет може да помогне и за повишаване на нивата на тестостерон, което дава допълнително обяснение за ефективността му при еректилна дисфункция.

В чаша топла вода, смесете една супена лъжица органичен ябълков оцет с малко лимонов сок и мед от манука. Пийте от тази смес около 20 минути преди хранене. Ако вкусът на ябълковият оцет в течна форма Ви идва твърде остър, може да опитате да го използвате под формата на капсули. Приемайте 20 минути преди хранене.

Храни, които трябва да се избягват при еректилна дисфункция

Определено има някои храни (и напитки), които възпрепятстват притока на кръв към пениса, понижават нивата на тестостерон и повлияват сексуалната активност и възбуда при мъжете. Най-негативно влияние имат всички рафинирани и преработени храни. Това включва пържени храни, бърза закуска, течни растителни масла, преработени млечни продукти, газирани напитки и алкохол. Откажете се и от цигарите!

Консумирайте повече здравословни храни, като пресни плодове и зеленчуци, риба, пиле, семена и ядки (ленено семе, тиквени семки, семена от чия, бразилски орехи) и пълнозърнести храни ; билки като чесън и джинджифил. Заменете готварската сол с хималайска розова сол, тъй като тя е богата на минерали като цинк, бор и магнезий.

В допълнение, пийте най-малко два литра вода на ден.

Упражнения и отслабване

Изследвания показват, че мъжете, които спортуват и са в добра физическа форма на средна възраст намаляват риска от поява на еректилна дисфункция с цели 70%.

Често е наблюдавана и връзка между еректилната дисфункция и наднорменото тегло, а основният проблем е, че телесните мазнини стимулират тялото да превръща тестостерона в естроген, а това определено не е добре за мъжете. Редовните упражнения и спорт от друга страна, помагат на тялото да освободи тестостерон и да подобри притока на кръв към тъканите и органите.

Затова, наред с придържането към терапевтичната програма е нужно да се следва и определен тренировъчен план. Не е нужно това да бъдат сложни и тежки упражнения. Бързо ходене, каране на велосипед, плуване може да са достатъчни за поддържане на добра форма и тонус.

Психологически аспект на еректилната дисфункция

Депресията и тревожността със сигурност са сред най-честите „виновници“ за еректилна дисфункция. Необходимо е да се обърне внимание и на всеки аспект от личните и служебни взаимоотношения, който влияе негативно на емоциите Ви. Добавки като бабини зъби и мака също допринасят за премахване на напрежението и стреса.

Ако смятате, че причината за еректилна дисфункция е психологически, може да потърсите помощ от специалист или да говорите с някой относно проблемите, които Ви тревожат. Разбира се, на първо място това включва и Вашият партньор.

Източници:
http://www.healthline.com
http://naturalsociety.com
www.life-saving-naturalcures-and-naturalremedies.com

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниТестовеЛюбопитноХранене при...ФизиологияБотаникаИсторияЛайфстайлПсихологияИнтервютаЗдравни проблемиСнимкиЛеченияСпортЗдравни съветиИзследвания