Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Brassicales Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни) Мака

Мака

Сем. Brassicaceae (Кръстоцветни)

Мака - изображение

Мака (Lepidium meyenii) е многогодишно растение, което е представител на семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Среща се още с имената Мака-Мака (maca-maca), Майно (maino), Аяк Чичира (ayak chichira). Популярно, но крайно неправилно е наименованието южноамерикански жен-шен. Двете растения са много далече едно от друго в света на растителната еволюция.

Устройство на мака

макаРазмерът и пропорциите на мака са приблизително сходни с тези на репичките и ряпата. Зелените, ароматни върхове са къси и лежат по земята. Тънките, кафяви листа покълват в розетка на повърхността на почвата, като не се разрастват на височина над 12–20 сантиметра. Листата показват диморфизъм според репродуктивния етап. Те са по-изявени в вегетативната фаза и непрекъснато се обновяват от центъра, когато външните листа умират. Белите, самостоятелно плодородни цветя се носят на централно съцветие и са последвани от 4–5 милиметра силикатни плодове, всяка от които съдържа две малки 2,0–2,5 милиметра червеникаво-сиви. Семената са единственото средство за размножаване на маката. Мака възпроизвежда главно чрез самоопрашване и е автогамен вид. Геномът се състои от 64 хромозоми.

Разпространение на мака

мака

Растението е разпространено в Европа, Азия, Африка и Австралия.

 

 

 

Химичен състав на мака

макаРастението съдържа аминокиселини като левцин, аргинин, фенилаланин, лизин, глицин, аланин, валин, изолевцин, глутаминова киселина, серин и аспарагинова киселина. Други присъстващи аминокиселини, но в по-малко съотношение са хистидин, треонин, тирозин, метионин, хидроксипролин, пролин и саркозин. Минералите, за които се твърди, че са намерени в маките, са желязо, калций, мед, цинк и калий.

Подобно на много други растения,  мака съдържа различни антиоксидантни съединения. Количествата на тези вещества варират в зависимост от състава на почвата на която се отглежда растението и времето на прибиране на реколтата, процеса на сушене и метода на екстракция. Въпреки количествените различия, мака съдържа няколко и значително количество антиоксидантни съединения. макаТова са особено феноли, глюкозинолати, алкамиди и полизахариди. Те имат различни функции по метаболизма и антиоксидантните ефекти в научните изследвания. In vitro проучванията, техните антиоксидантни ефекти се установяват най-вече чрез няколко метода, като измерванията на фероредуциращия антиоксидантния потенциал, способността за изхвърляне на хидроксилни радикали, способността за инхибиране на липидната пероксидация, 2,2'-азино-бис (3-етилбензотиазолин-6-сулфонова киселина способност за изхвърляне на радикали на биоактивни съединения. Фенолните съединения се разделят на групи като фенолни киселини, флавоноиди, танини, ресвератрол и лигнани. Те се срещат в структурата на много растения като природен антиоксидант. Те представляват антиоксидантна активност чрез разкъсване на вериги, хелатиране на метален йон, разпадащи се продукти на окисляване и освобождаване на свободни радикали. Екотипите (хипокотилни цветове) на мака влияят върху съдържанието и състава на фенолите. Черната мака има повече феноли от червената и жълтата мака. В сравнение с жълти, розови, силни и оловни хипокотили, общите феноли са най-високи в жълтата мака.  Освен ефекта на екотипа, съдържанието на феноли се влияе от методите на екстракция. Глюкозинолатите са вторични метаболити с азотни и серни вериги. В химичната структура на глюкозинолатите има и сулфатни групи, получени от аминогрупи. По време на консумацията, структурата на растението е повредена и ензимът мирозиназа хидролизира глюкозинолатите до β-D-глюкоза и агликон.

Алкамидите се образуват от различни аминогрупи и мастни киселини и са естествени компоненти на много растения. Тъй като техните химически структури са различни от другите алкамиди, алкамидите на мака се наричат макамиди. Счита се, че тези, които са макаспецифични алкамиди, имат антиоксидантни ефекти. Химичните структури на макромидите се образуват чрез свързване на фениламин с мастна киселина с амидна връзка. Тези мастни киселини варират от 12 до 24 въглеродни атома. В някои макамиди има бензолова група.

Лечебни свойства и приложение на мака

Лечебни свойства на мака:

 • подобрява оплодителните способности, като повишава качеството на спермата;
 • повишава либидото, без да влияе на хормоните - наблюдавано е, но механизмът не е изяснен.
 • афродизиак;
 • подобрява дейността на ендокринната система;
 • антидепресант;
 • подобрява потентността;
 • има естроген-подобно действие при жени, но ефектите са слабо изразени.

Заболявания и състояния, при които се прилага мака:

 • анемия;
 • хронична умора;
 • остеопороза;
 • стомашни неразположения;
 • отслабена имунна система;
 • хормонален дисбаланс.

Начин на приложение:

 • в козметиката;
 • като хранителна добавка.
3.1, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-555/maca
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidium_meyenii#History
https://www.intechopen.com/books/antioxidants-in-foods-and-its-applications/antioxidants-in-maca-lepidium-meyenii-as-a-supplement-in-nutrition
https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-6-23
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2012/193496/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноИсторияАлт. медицинаХранене при...РецептиЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниЛайфстайлФизиологияИзследванияЛеченияПсихологияСоциални грижиТестове