Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Rutaceae (Седефчеви) Помело

Помело

Сем. Rutaceae (Седефчеви)

Помело - изображение

Помело (Citrus maxima, Citrus grandis) представлява вид цитрусово дърво, което принадлежи към семейство Седефчеви (Rutaceae). Дърветата са ценни медоносни растения. Имена на латиница, с които се среща растението са: shaddock, pomelo, pummelo, pommelo, pamplemousse, shaddok. На азиатския континент помелото се отглежда от преди около 4000 години. Понякога самият плод на дървото бива наричан "сладък грейпфрут", "меден грейпфрут".

Устройство на помело

клони помелоДървото помело израства на височина от 5 до 15 метра. Стъблото е криво, с диаметър от 10 до 30 см. Клоните са дебели, ниски и неравномерно разположени в короната. Младите клонки са ъгловати, често покрити с власинки и бодли. Бодлести израстъци се установяват и по старите клонки и ствола на дървото.

Листата на помело са разположени срещуположно на клоните. Имат яйцевидна, яйцевидно-продълговата или елипсовидна форма, с дължина от 5 до 20 см и широчина от 2 до 12 см. Текстурата им е жилава, оцветени в тъмно зелено и гланцирани отгоре, а по-светли и с власинки отдолу.

кора помело

 

Плодът помело има кръгла до леко издължена, крушовидна  в единия край или сплесната форма, с диаметър от 10 до 30 см и маса от 1-2 килограма. Известни са и плодове достигащи до 10 кг тегло. При неузрелите кората е със светло зелен цвят, а вече узрелите са със жълт, осеяна с малки зелени жлези.

 

 

пулпа помело

 

Вътрешността му е изпълнена с месеста сърцевина, разделена на от 11 до 18 сегмента, всяка една от тях обгърната от люспа. По между си сегментите могат да бъдат хлабаво свързани или по-плътно срастнали. Месото може да бъде оцветено в бледо-жълто, зелено, зеленикаво-жълто или розово с коралов отенък, в зависимост от сорта помело.

 

цвят помелоИма бели и ароматни цветове, развиващи се самостоятелно или в съцветия от 2 до 10 в пазвите на листата. Понякога съцветията са терминални, съдържащи 10-15 цветчета, с дължина на цялото съцветие от 10 до 30 см. Всяко цветче се състои от 4-5 венчелистчета, оцветени в жълтеникаво-бяло, дълги от 1,5 до 3,5 см. По външната си повърхност могат да бъдат покрити с власинки и осеяни с жълто-зелени жлези. Тичинките са бели, множество, с оранжеви прашници.

Помелото има само няколко големи, бели семена, с бяла ядка. При кръстосване на вида с други цитруси получената реколта съдържа много повече семена.

Разпространение на помело

Цитрусът води произхода си от югоизточна Азия и Малайзия. Расте свободно по бреговете на реките във Фиджи и Приятелските острови. За негова родина е определен Китай.

Места по света, на които днес се отглежда помело са Тайланд, Тайван, Виетнам, Южна Япония, Индия, Таити, Индонезия, Лаос, Филипините, САЩ, Израел, Южна Америка. В Калифорния и в някои европейски страни вече са създадени плантации от помело. Но те не дават такава голяма продукция, каквато е на дърветата в родния ареал на разпространение на цитруса.

Използваема част на помело

Употребява се плодът помело.

Химичен състав на помело

Помелото съдържа в големи количества витамин C, витамин В1, В2 и В12, протеини, желязо, фосфор, калций, витамин А, фибри, антиоксиданти, калий, магнезий, натрий, етерично масло, сяра, хлор, мед, бета-каротин, биофлавоноиди (особено в кората на плода), фолиева киселина.

Хранителна стойност на 100 грама плод: 36 ккал; 0 г мазнини; 0,7 г белтъчини; 9,1 г въглехидрати; 58 мг витамин С; 1 г фибри; 205 мг калий; 1 мг натрий; 235 мг калий; 26-27 мг калций; 22-26 мг фосфор; 0,3-0,5 мг желязо; 30 мг бета-каротин; 0,04-0,07 мг витамин В1; 0,02 мг витамин В2; 0,2-0,3 мг витамин В5; значително количество фолиева киселина.

Лечебни свойства и приложение на помело

шапка от помелоПървите видове помело са били с кисел и горчив вкус. Поради това са се консумирали ограничено, почти изцяло само в Индонезия. По-късно са създадени сортове, които са с по-сладък вкус и по-малко сочни. Тогава започва разпространението на плода извън пределите на родината му. В България навлиза като продукт за консумация през 2006 година.

Изключително ценен плод е в Китай, като там дори се подарява по време на новогодишните празници. В страната има и изградена политика за неговото отглеждане и използване. За китайците това е "плодът на живота", предпазващ от всякакви заболявания. Според тях повлиява много добре безсъние, болки в гърлото, стомашен дискомфорт. Създали са и традиция - надяждане с помело.

Според тайландците, ако в продължение на 3 години, всеки ден човек консумира по един плод помело, той ще стане по-добър, по-загрижен, любящ и благороден, както и ще се излекува от туберкулоза и астма. Ако споменатият начин на консумиране на цитруса продължи 5 години, отново според този народ, той лекува рак.

Свойства на помело:

здраве с помело

 • редуцира мастните депа;
 • имуностимулиращо;
 • укрепва нервната система;
 • детоксикиращо;
 • антиоксидантно;
 • стимулира дейността на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система;
 • понижава кръвното налягане;
 • предпазва от атеросклероза;
 • стимулира образуването на левкоцити;
 • участва активно в разграждането на белтъчините и мазнините.

Антиоксидантните му качества помагат за спиране растежа и деленето на раковите клетки, съответно възпрепятстват развитието на неоплазии.

Състояния и заболявания, при които се използва помело:

 • наднормено тегло (нискокалоричен плод е);
 • като част от профилактиката и лечението на хипертония;
 • при сърдечно-съдови заболявания;
 • профилактично за атеросклероза;
 • полезен по време на бременност (съдържа фолиева киселина).

Редовната консумация на помело подобрява сърдечната дейност, помага за лечението на астма, повишава работоспособността и издръжливостта на организма, зарежда с добро настроение.

червено помелоВ ареала на разпространение на помелото местните народи приготвят лекарства от семената, цветовете, целият плод или само кората му, както и от изсушени пресни плодове. Те се прилагат при коремни болки, отоци, кашлица, стомашни разтройства, повръщане, махмурлук.

Богатото съдържание на витамини и минерали в плода, го правят ценен помощник в борбата с простудни и вирусни заболявания, както и етеричното масло получено от него. В научни изследвания е установено, че помелото освобождава тялото на жената от излишния естроген и я предпазва от развитието на рак на гърдата. Изключително полезен плод е при хронична умора.

Отвара от листата, цветята, плодовете и семената се използва за лечение на кашлица, треска и стомашни разстройства във Филипините и Югоизточна Азия. Плодът оказва алкализиращ ефект върху кръвта и е очистително, антибактериално и детоксикиращо средство. Листата се използват за инфузии. Отвара от листата, цветовете и кората притежава седативен ефект и се приема при епилепсия, хорея и конвулсивна кашлица.

Сок от помело се прилага като антипиретично средство. Семената се използват против кашлица, диспепсия, лумбаго. Пектинът в кората се използва за направата на мехлеми и пасти предназначени за лечение на изгаряния.

Помело в кулинарията

салата с помелоОт цитруса се приготвят сокове, сиропи, мармалади, желета. Включва се като гарнитура към рибни и месни ястия, както и влиза в състава на зеленчукови и плодови салати. Прилага се в множество диети. Често се употребява като ароматизираща съставка на кулинарни изкушения. В Бразилия, дебелата кожа се използва за приготвяне на сладко. От нея се прави и мармалад, захаросва се или се консумира потопена в шоколад. В кората има пектин, използван за производство на желирани бонбони. Остатъците от плода, след екстракцията на сока, се използват като храна за добитъка.

Плодът помело е една от съставките на "Forbidden Fruit", ликьор, произвеждащ се от началото на 20 век, който също съдържа мед и ракия. Това е най-известният ликьор, използван в коктейла "Дорчестър".

Цветовете се използват в парфюмерията и производството на кремове, заради силния им аромат.

Дървесината се използва като гориво. Тя е жилава, здрава, твърда, с фина зърниста структура, подхоряща за изработка на дръжки на инструменти.

Етеричното масло, получено от плодовете и листата на растението, се използва като ароматизатор на множество тоалетни продукти.

Внимание!

Някои медикаменти взаимодействат с помело, както и с други цитрусови плодове.

Кората на помело съдържа вещества, които могат да раздразнят кожата, особено на хора, които берат и обработват плодовете. В работна среда това може да доведе до развитието на хронични състояния по пръстите и ръцете. Същото може да се случи и в домашни условия при боравене с плода. Веществата, от които може да се развие алергия са: лимонен, терпен, цитрал, алдехиди, гераниол, кадинен, линалол.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаХрани и ястияЛеченияСнимкиИсторияНовиниСпортЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаФизиологияИзследванияЗдравни проблемиХранене при...ПатологияДиетиПсихологияАнкетиВидеоРецептиНормативни актовеТестовеИнтервютаЗаведенияОрганизацииКалкулаториПроизводителиСъставкиЕ-тата в храните